Sazae-san

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Sazae-san
サザエさん
Садзае-сан
Жанркомедія
Аудиторіядзьосей
Манґа
АвторХасеґава Матіко
ВидавецьAsahi Shimbun
ЖурналFukunichi Shinbun
Asahi Shimbun та інші
Період випуску22 квітня 1946 — 21 лютого 1974
Кількість томів68 (6477 стрипів)
Телевізійний аніме-серіал
СтудіяEiken
МережаFuji TV
Період показу5 жовтня 1969 — дотепер
Кількість серійпонад 2640 (8540 сегментів)

Sazae-san (яп. サザエさん, Садзае-сан) — японська серія манґи-йонкоми, написана та проілюстрована Хасеґавою Матіко. Уперше опублікована в місцевій газеті Хасеґави Fukunichi Shinbun (яп. フクニチ新聞) 22 квітня 1946 року. Коли газета Asahi Shimbun захотіла, щоб Хасеґава намалювала для неї чотирипанельний комікс, вона переїхала до Токіо в 1949 році, пояснивши це тим, що головні герої також переїхали з Кюсю до Токіо. Перший комікс Sazae-san у газеті Asahi Shimbun вийшла 30 листопада 1949 року. Манґа розповідала про повсякденне життя та сучасні ситуації в Токіо, аж поки Хасеґава не вийшла на пенсію і не завершила серію, а останній комікс був опублікований 21 лютого 1974 року.

Станом на 1999 рік тираж манги становив понад 86 мільйонів копій, що зробило її однією з найбільш продаваних серій манги всіх часів[1]. Телевізійна аніме-адаптація студії TCJ (пізніше перейменована на Eiken) почала транслюватися в Японії в жовтні 1969 року й утримує світовий рекорд Гіннеса як найтриваліший анімаційний телесеріал[2]. Його також адаптували до радіошоу, театральних вистав і пісень[3].

Сюжет[ред. | ред. код]

На початку Садзае більше цікавило бути з конем, ніж вбиратися в кімоно і фарбуватися, щоб привабити майбутнього чоловіка. Хасеґава була далекоглядною: за її словами, клан Ісоно/Фуґута втілюватиме образ сучасної японської сім'ї після Другої світової війни.

Садзае була дуже вільною жінкою, і багато ранніх сюжетних ліній розгорталися навколо того, як вона командує своїм чоловіком, до жаху її сусідів, які вважали, що чоловік повинен бути головою сім'ї. Пізніше жінка стала феміністкою і потрапляла в багато комічних ситуацій, пов'язаних з її приналежністю до місцевого жіночого визвольного руху.

Незважаючи на актуальний характер серії, історія оберталася навколо динаміки великої родини і подавалася в легкій, невимушеній манері. Фактично, останній комікс, що вийшов у 1974 році, був присвячений радості Садзае, бо яйце, яке вона розбила на сніданок свого чоловіка, дало подвійний жовток, а Кацуо зауважив про щастя, яке можуть принести «дрібниці» в житті.

У сучасній культурі популярне аніме Sazae-san часто розглядається як ностальгічне зображення традиційного японського суспільства, оскільки воно представляє простіший час до багатьох змін, принесених сучасними технологіями. Соціальна тематика манґи, хоча й дуже ліберальна на момент публікації, нагадує про минулу ностальгічну епоху.

Персонажі[ред. | ред. код]

Родина Ісоно та Фуґута[ред. | ред. код]

  • Садзае Фуґута (яп. フグ田 サザエ, Fuguta Sazae)
Головна героїня. 24 роки (27 в манзі). Вона виходить заміж за Масуо. Вона домогосподарка, але час від часу підробляє покоївкою в сім'ї Юмідзу, заможній родині по сусідству. Вона має унікальну зачіску. Вона яскрава, життєрадісна і популярна в містечку, з характером, як у розщепленого бамбука. Її балакучість і безглуздість — це її недоліки, через які її сім'я іноді дивується, але здебільшого її люблять всі, хто її оточує.
  • Наміхей Ісоно (яп. 磯野 波平, Isono Namihei)
Батько Садзае і голова родини. 54 роки. Характерною рисою його лисини є одна волосина, яку він дуже оберігає. Він ненавидить кривизну і може бути впертим, часто сварить Саздае і Кацуо, але в ньому також є співчутлива і добродушна сторона. Він здається сповненим гідності та честі, але насправді має ненадійний бік. Коли він свариться, то часто каже: «Baka-monn!» (яп. 馬鹿者!, укр. «Дурень!»). Однак насправді він у це не вірить, і в глибині душі він любить своїх дітей, бажаючи, щоб вони виросли хорошими людьми. Це також відома фраза, яка його символізує.
  • Фуне Ісоно (яп. 磯野 フネ, Isono Fune)
Мати Садзае. 50 років (48 у манзі). Народилася в Сідзуоці. Вона — мама-домогосподарка і пишається своїм становищем. Вона виконує всю хатню роботу і є втіленням хорошої дружини та мудрої матері. Вона спокійна і користується довірою всієї родини. Вона є важливою підтримкою сім'ї за лаштунками, залагоджуючи домашні суперечки. З іншого боку, в дитинстві вона була бешкетницею, і ця сторона її особистості іноді дається взнаки.
  • Масуо Фуґута (яп. フグ田 マスオ, Fuguta Masuo)
Чоловік Садзае. Працює службовцем у відділі продажів торгової компанії. 28 років (32 у манзі). Народився в Осаці. Після одруження з Садзае вони жили разом в орендованому будинку, але орендодавець порадив їм з'їхати з будинку через неправомірну поведінку (у його випадку — спроба зняти огорожу будинку без дозволу), і незабаром вони переїхали до родини Садзае. Він добродушний і боязкий, і іноді говорить і робить речі, які можна було б вважати чорносердечними. Однак, завдяки своїй лагідній і чесній натурі він завоював довіру родини Садзае, і сам він живе щасливо кожного дня в оточенні її сім'ї.
  • Кацуо Ісоно (яп. 磯野 カツオ, Isono Katsuo)
Молодший брат Садзае, 11-річний п'ятикласник. Він кмітливий, красиво говорить і має приємний характер. Він знає, як ужитися у світі і добре ладнати з людьми. У манзі 1973 року Садзае саркастично називає його «Кіссінджером нашої сім'ї». Але він не дуже добре вчиться і відмовляється виконувати домашні завдання. Він любить бешкетувати і часто страждає від гніву Садзае, коли випадково ображає інших гостей. Його часто сварить Наміхей, зазвичай, коли дізнається про низькі оцінки Кацуо та його пустощі. Його основними заняттями є гра в бейсбол та футбол з друзями.
  • Вакаме Ісоно (яп. 磯野 ワカメ, Isono Wakame)
Молодша сестра Сазае. 9 років (7 в манзі). Вона має каре. Вона є одним з персонажів, чиї характери сильно відрізняються між мангою та аніме. У манзі вона балакуча дівчинка з помітно бешкетним характером через свій юний вік. В аніме — добра відмінниця. Тому її роль в манзі іноді виконує Тарао, але іноді вона сама показує свою бешкетну натуру з манґи. Вона любить вчитися, але не дуже добре займається фізкультурою. Її головні захоплення — читання та мода.
  • Тарао Фуґута (яп. フグ田 タラオ, Fuguta Tarao)
3-річний син Садзае та Масуо. Його часто звуть Тара-чан (яп. タラ ちゃん, Tara-chan). Він цікавиться всім і має допитливий характер. Хоча в основному добре вихований малюк, він може бути трохи впертим. Іноді він намагається бути егоїстичним і дратує Садзае та Масуо. Однак він — дитина, яка може чесно визнати свою провину і вибачитися, коли знає, що він неправий. В аніме він настільки ввічливий і використовує пошану, що важко повірити, що йому 3 роки. Кажуть, що це відображає характер актриси озвучування Такако Сасуги, яка грала його від початку трансляції до своєї раптової смерті у 2023 році.
  • Тама (яп. タマ, Tama)
Домашній кіт родини Ісоно. Він ненавидить мишей.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Shimizu, Isao (1999). 図説・漫画の歴史. Kawade Shobō Shinsha. с. 111—112. ISBN 978-4309726113.
  2. Guinness Certifies Sazae-san as Longest Running Animated Show – News. Anime News Network. 5 вересня 2013. Процитовано 1 грудня 2013.
  3. Machiko Hasegawa. lambiek.net.

Посилання[ред. | ред. код]