Sceloporus uniformis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Sceloporus uniformis

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Ігуаноподібні (Iguania)
Родина: Фриносомові (Phrynosomatidae)
Рід: Sceloporus
Вид: S. uniformis
Sceloporus uniformis
Phelan & Brattstrom, 1955[1]
Синоніми
Sceloporus magister uniformis
Посилання
Вікісховище: Sceloporus uniformis
Віківиди: Sceloporus uniformis
ITIS: 1056662
NCBI: 1835718

Sceloporus uniformis (жовтоспинна колюча ігуана) — вид ігуаноподібних ящірок родини фриносомових (Phrynosomatidae)[2]. Ендемік Сполучених Штатів Америки.

Опис[ред. | ред. код]

Дорослий самець S. uniformis
Самиця S. uniformis під час сезону розмноження

Довжина жовтоспинної колючої ігуани (без врахування хвоста) становить 14 см, хвіст є дещо довшим за решту тіла. Забарвлення переважно коричневе, на спині є чорні смуги або плями, на шиї з боків є чорний "комір". Самці є дещо більшими за самиць. На горлі і животі у них є блакитнуваті плями. У самиць горло і нижня частина живота бліді, сині плями на них слабо виражені або відсутні. Голова самиці під сас сезону розмноження може бути оранжевою або червонуватою.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Жовтоспинні колючі ігуани мешкають в Каліфорнії (на сході штату, а також в Прибережних хребтах[en] на захід від Центральної долини, від Паноче[en] до Буено-Вісти[en]), в Неваді, на крайньому південному заході Юти та на північному заході Аризони, де трапляються на схід від Колорадо. Вони живуть в пустелях Мохаве і Великого Басейну, в навпівпустелях, на сухих луках, в сухих чагарникових, мескітових і кактусових заростях та в галерейних лісах. Живляться переважно дрібними безхребетними та їх личинками. Відкладають яйця[3][4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Phelan, Robert L.; Brattstrom, Baynard H. (1955). Geographic variation in Sceloporus magister. Herpetologica. 11 (1): 1—14. JSTOR 3889392.
  2. Sceloporus uniformis у Reptarium.cz Reptile Database
  3. Goldberg, Stephen (2012). Reproduction of the Yellow-backed Spiny Lizard, Sceloporus uniformis (Squamata: Phrynosomatidae) from California. Bulletin, Southern California Academy of Sciences. 111: 25—28. doi:10.3160/0038-3872-111.1.25. S2CID 85234938. Процитовано 26 серпня 2015.
  4. Nafis. Yellow-backed Spiny Lizard - Sceloporus uniformis. www.californiaherps.com. Процитовано 26 серпня 2015.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]