Sepiidae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Sepiidae
Час існування: міоцен[1] — наш час

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Молюски (Mollusca)
Клас: Головоногі (Cephalopoda)
Ряд: Каракатиці (Sepiida)
Підряд: Sepiina
Родина: Sepiidae
Leach, 1817
Роди
Посилання
Вікісховище: Sepiidae
Віківиди: Sepiidae
EOL: 2330
ITIS: 82360
NCBI: 6608
Fossilworks: 152922

Sepiidae — родина головоногих молюсків з ряду каракатиць (Sepiida).

Поширення[ред. | ред. код]

Sepiidae трапляються в тропічних, субтропічних і помірних зонах Старого Світу, в Середземномор'ї, навколо Австралії і Тасманії. Північна межа поширення на заході біля Норвегії.

Опис[ред. | ред. код]

Sepiidae — головоногі молюски малого та середнього розміру вагою до 12 кг, мантія яких може досягати 50 см у довжину. Овальна, подовжена або майже кругла мантія оточена вузькою бахромою плавників, яка переривається на задньому кінці. Фрагмокон, розташований дорсально в мантії, під шкірою, зазвичай такої ж довжини, як і мантія (за винятком роду Metasepia), овально-ланцетної або ромбовидної форми. Масивна голова трохи вужча за мантію, видатні очі прикриті прозорою перетинкою. Навколо рота розташовані вісім рук і два витягнутих щупальця. На плечах поперечними рядами розташовані дві-чотири присоски з укріпленими хітином кільцями, а на булавоподібних потовщених кінцях щупалець — чотири або більше присосок з укріпленими хітином кільцями. Щупальця може ховати в бічні кишені мантії. Сепіїди оснащені двома парами зябер.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Sepiidae населяють континентальний шельф і верхній континентальний схил до 1000 м глибини. Це переважно донні мешканці кам'янистого, піщаного і мулистого дна, морських луків, лісів водоростей і коралових рифів. Деякі види здійснюють спричинену температурою міграцію та збираються , зазвичай на мілководді, для розмноження. Яйця середнього розміру прикріплюються до субстрату, час розвитку залежить від температури. Самиці часто гинуть після розмноження. Тривалість життя становить від 18 до 24 місяців; самці деяких видів також можуть жити довше. Їхній раціон складається з безхребетних і кісткових риб.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hewitt, R.; Pedley, H. M. (1978). The preservation of the shells of Sepia in the middle Miocene of Malta. Proceedings of the Geologists' Association. 89 (3): 227—237. Bibcode:1978PrGA...89..227H. doi:10.1016/S0016-7878(78)80013-3.

Посилання[ред. | ред. код]