Мурахівкові мухи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Sepsidae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мурахівкові мухи
Sepsis fulgens
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Двокрилі (Diptera)
Підряд: Коротковусі двокрилі (Brachycera)
Subsectio: Acalyptratae
Надродина: Sciomyzoidea
Родина: Мурахівкові мухи (Sepsidae)
Роди

див.текст

Посилання
Вікісховище: Sepsidae
EOL: 9009
ITIS: 144975
NCBI: 137503
Fossilworks: 139281

Мурахівкові мухи, сепсиди[1] (Sepsidae) — родина коротковусих двокрилих комах.

Поширення[ред. | ред. код]

Поширення всесвітня, але найбільше видове різноманіття — в Афротропічній області. Ряд видів — космополіти, ймовірно, розвезені людиною.

Опис[ред. | ред. код]

Дрібні мухи (2-6 мм) характерного вигляду, подібні до мурах. Тіло темного забарвлення, іноді з металевим блиском, звужене в основі черевця. Крила зазвичай з темною плямою біля вершини.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Вони часто досить численні на екскрементах тварин і людини, на інших гнилих субстратах, іноді трапляються на квітах. Мухи, рухаючись по субстрату, характерно вібрують крилами. Деякі види пов'язані з мурахами. Личинки розвиваються в різних об'єктах, що розкладаються: трупах, гною, водоростях по берегах морів, в гнилих грибах, дехто — в гніздах суспільних перетинчастокрилих, наприклад Themira lucida. Вони — невід'ємний компонент в комплексі організмів, що розкладають гній, трупи тощо. Багато видів зустрічаються близько скотарень і в інших синантропних умовах.

Роди[ред. | ред. код]

Родина містить 318 видів.

Перелік родів:[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Корнєєв, В. О. і Вервес, Ю. Г. Вернакулярні назви родин двокрилих комах (Insecta: Diptera): проект списку рекомендованих українських назв. Українська ентомофауністика 2017, 8(2) : 17–21. Архів оригіналу за 26 червня 2020. Процитовано 7 липня 2020.
  2. Ozerov, A.L. (2005). World catalogue of the family Sepsidae (Insecta: Diptera) (PDF). Zoologicheskiĭ muzeĭ, Moscow. Архів оригіналу (PDF) за 4 березня 2016. Процитовано 24 лютого 2016.