Шпилькаркові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шпилькаркові
Час існування: середня юра — сьогодення,
165 - 0 млн років тому

Будова крила неместринід
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Двокрилі (Diptera)
Підряд: Коротковусі двокрилі (Brachycera)
Інфраряд: Asilomorpha
Надродина: Nemestrinoidea
Родина: Шпилькаркові (Nemestrinidae)
Macquart, 1834
Підродини
Посилання
Вікісховище: Nemestrinidae
Віківиди: Nemestrinidae
EOL: 8970
ITIS: 134137
NCBI: 92615
Fossilworks: 138873

Шпилькаркові[1], або неместриніди[2] (Nemestrinidae) — родина двокрилих комах з підряду коротковусих (Brachycera). Включає близько 300 видів.

Опис[ред. | ред. код]

Trichophthalma bivitta

Родина включає середніх і великих мух (12-20 мм). Тіло вкрите густим опушенням, що робить їх схожими на бджіл. Голова округла, очі займають більшу частину голови. Очі, як правило, у обох статей не стикаються. На тім'яному горбку розташовуються три простих вічка. Хоботок може бути довгим, в декілька разів довше тіла, хоча у деяких видів він редукований. Жилкування у вершинній частини крила сітчасте, гілки жилок R і M йдуть більш-менш паралельно і злегка сходяться до вершини крила. Є складна «діагональна» жилка, яка йде від основи Rs до загального місця впадання CuA1 + M3. Черевце звичайно ширше грудей.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Личинки — ендопаразити саранових з підродини Trichopsideinae та личинок пластинчастовусих жуків з роду Hirmoneura. Розвиток деяких видів відбувається з гіперметаморфозу. Самиці відкладають до 5 тисяч яєць, з яких вилуплюються рухливі личинки-планіди, які активно розшукують господаря і, проникнувши в нього, та перетворюються на нерухому личинку. Личинку з місцем її проникнення пов'язує довга дихальна трубка, яка поновлюється з кожним линянням. Личинки четвертого віку, покинувши господаря, заляльковуються в ґрунті. Мухи живляться нектаром. Їх можна часто спостерігати зависаючи над квітучими рослинами.

Роди[ред. | ред. код]

Викопні роди

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]