Sorbus chamaemespilus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Sorbus chamaemespilus
Біологічна класифікація
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Трояндові (Rosaceae)
Рід: Горобина (Sorbus)
Підрід: Sorbus subg. Chamaemespilus
Вид: S. chamaemespilus
Біноміальна назва
Sorbus chamaemespilus

Горобина мушмулоподібна (Sorbus chamaemespilus), несправжня мушмула або гірська мушмула - є видом горобини, що походить з гір центральної та південної Європи, від Піренеїв на схід через Альпи до Карпат і Балкан, росте на висоті до 2500 м.

Опис[ред. | ред. код]

Це листопадний чагарник, що досягає 2-3 м заввишки. Листки спірально розташовані, овально-еліптичні, 3–7см завдовжки з гострою вершиною і зубчастим краєм, вони зелені з обох боків без білого забарвлення характерного для більшості білих горобин . Квітки рожеві, з п’ятьма пелюстками спрямованими вперед по 5–7 мм 3–4 мм в діаметр. Плід — овальна червона кісточка 10–13мм в діаметрі .  

Використання[ред. | ред. код]

Завдяки плодовій декоративності горобина мушмулоподібна використовується як декоративна рослина, але висаджується рідко. У минулому плоди використовувалися як замінник борошна.

Таксономія[ред. | ред. код]

Це єдиний представник роду Chamaemespilus   або підрід Sorbus Chamaemespilus , який відрізняється від інших підродів Sorbus рожевими (не білими) квітками, з пелюстками спрямованими вперед.  Зовсім недавно стало зрозуміло, що види з простими листками, які традиційно входять до Sorbus, утворюють монофілетичну групу, і цей вид може бути включений до клади під назвою Aria  (рід Aria або підрід Sorbus)

Зображення[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

[1] [2]

  1. FloraWeb - Artinformation. www.floraweb.de. Процитовано 17 червня 2023.
  2. Art Info. www.infoflora.ch. Процитовано 17 червня 2023.