Sphaerichthys selatanensis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Sphaerichthys selatanensis
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Акантопері (Acanthopterygii)
Ряд: Лабіринтові риби (Anabantiformes)
Підряд: Повзуновидні (Anabantoidei)
Родина: Осфронемові (Osphronemidae)
Підродина: Луціоцефалові (Luciocephalinae)
Рід: Сферихт (Sphaerichthys)
Sphaerichthys selatanensis
Vierke, 1979
Синоніми
Sphaerichthys osphromenoides selatanensis Vierke, 1979
Посилання
Віківиди: Sphaerichthys selatanensis
EOL: 340263
ITIS: 638780
NCBI: 313235

Селатанський сферихт (Sphaerichthys selatanensis) або селатанський шоколадний гурамі — прісноводний вид риб з родини осфронемових (Osphronemidae).

Свою назву отримав від індонезійської провінції Південний Калімантан (індонез. Kalimantan Selatan). Спочатку він був описаний як підвид шоколадного гурамі під назвою Sphaerichthys osphromenoides selatanensis  Vierke, 1979. З кінця 1980-х років вважається окремим видом.

Поширення

[ред. | ред. код]

Селатанський сферихт був виявлений в околицях міста Банджармасін, що розташоване на південному сході острова Калімантан, Індонезія. Зустрічається в південних та центральних районах Калімантану. Водиться в ручаях з повільною течією, близько 1 метра завширшки, з дном із глини, прозорою коричневою водою й рослинністю з криптокорин. Температура води близько 25-30 °C, показник pH в межах 5,0-6,5, а твердість 2-4°dH.

Було повідомлення, що риби з дуже схожим забарвленням були виловлені на іншому індонезійському острові Біллітон, розташованому на схід від узбережжя Суматри[1].

У дорослому віці селатанський сферихт сягає довжини трохи менше 5 см. Зовні рибки дуже схожі з шоколадним гурамі. Темно-коричневе тіло перетинають декілька білих поперечних смуг. Є ще горизонтальна світла смуга, що по висоті проходить серединою тіла. Плавці червонувато-коричневі, щонайменше в коричневу цяточку. Кінці хвостового плавця часто бувають витягнутими, а сам плавець білий по краю. Формула плавців: D VII/8-9, A VII/21-23, V I/5, C 13. У бічній лінії 29-30 (+1) лусок.

Самці відрізняються від самок рівною лінією нижньої щелепи та більш гострою формою голови. У самок під нижньою щелепою є легка випуклість, яка виникає через те, що шкіра в цьому місці у них може розтягуватись і утворювати мішечок, в якому після нересту проходить інкубація ікри.

Головною відмінністю в забарвленні селатанського сферихта та шоколадного гурамі є наявність у першого з них додаткової поперечної смуги, що починається перед спинним плавцем і йде в напрямку черевних плавців. У шоколадного гурамі ця смуга відсутня або зменшена до невеликої плями перед спинним плавцем.

Утримання в акваріумі

[ред. | ред. код]

Селатанський сферихт лише іноді зустрічається в акваріумах. Головна проблема з його утриманням полягає у складності підтримання потрібних параметрів води. До того ж ці рибки дуже хворобливі. Тримати їх краще групою з 6-8 риб. Нерест може бути парний або груповий. Ікру відкладають на дно, після чого самка забирає її до рота й виношує протягом двох тижнів, стоячи в одному місці біля поверхні води. По закінченні цього періоду самка «випльовує» з рота вже готових до самостійного життя мальків. За один нерест можна отримати до 40 мальків.

Джерела

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Tan H. H. & Ng P. K. L.The labyrinth fishes (Teleostei: Anabanatoidei, Channoidei) of Sumatra, Indonesia [Архівовано 3 квітня 2018 у Wayback Machine.]. Raffles Bulletin of Zoology, 2005, Suppl. no. 13: 115—138 (англ.)

Посилання

[ред. | ред. код]