Squid

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Squid
Тип Проксі-сервер
Розробник Squid Software Foundationd
Стабільний випуск 3.5 (17 січня 2015; 9 років тому (2015-01-17))
Операційна система Крос-платформовий
Мова програмування C++
Ліцензія GNU General Public License
Репозиторій github.com/squid-cache/squid.git
Вебсайт Офіційний сайт
LAMP (here with Squid as web cache). A high performance and high-availability solution for a hostile environment

Squid (англ. squid — «кальмар») — програмний пакет, що реалізує функцію кешуючого проксі-сервера для протоколів HTTP, FTP, Gopher та (у разі відповідних налаштувань) HTTPS. Розроблено співтовариством як програма з відкритим початковим кодом (поширюється відповідно до GNU GPL). Всі запити виконує як один неблокуючий процес вводу/виводу.

Використовується в UNIX-подібних системах і в ОС сімейства Windows NT. Має можливість взаємодії з Active Directory Windows Server шляхом автентифікації через LDAP, що дозволяє використовувати розмежування доступу до інтернет ресурсів користувачів, які мають облікові записи на Windows Server, також дозволяє організувати «нарізку» інтернет трафіку для різних користувачів. Використовується разом з рушіями Mediawiki на wiki хостингах. Використання кешуючого проксі-сервера стає виправданим приблизно від 2000 відвідувачів на добу.

Сервер Squid розвивається протягом вже багатьох років. Забезпечує сумісність з більшістю найважливіших протоколів Інтернету, а також з операційними системами:

Посилання[ред. | ред. код]