Stromerius

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Stromerius
Період існування: пізній еоцен, 37.2–33.9 млн р. т.
Stromerius хребці
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Парнокопитні (Artiodactyla)
Інфраряд: Китоподібні (Cetacea)
Родина: Basilosauridae
Підродина: Dorudontinae
Рід: Stromerius
(Gingerich, 2007)
Види
Вікісховище: Stromerius

Stromerius — вимерлий рід ранніх китів базилозаврид, відомий з пізнього еоцену (приабон, 37,2–33,9 мільйона років тому) у Фаюмі, Єгипет[1][2].

Художня реконструкція

Стромерій відомий з кількох добре збережених хребців. Характерні ознаки роду: довгі та спрямовані вперед метафізи (кісткові відростки) на поперекових хребцях; відносно короткий поперековий відділ хребта з дванадцятьма хребцями, чотири з яких інтерпретуються як гомологічні крижовим хребцям; один з двох знайдених грудних хребців має дорсально спрямований хребцевий відросток, що інтерпретується як антиклінальний (відростки інших хребців нахилені до цього конкретного хребця), що є примітивною ретенцією у Stromerius, якої немає в інших базилозаврів. Stromerius крупніший за сучасного йому Saghacetus, але менший за давнішого Dorudon[3].

Gingerich, 2007 зробив S. nidensis типовим видом підродини Stromeriinae, але лише коротко згадав про цю запропоновану підродину у своїй анотації[4].

Рід названий на честь німецького палеонтолога Ернста Штромера фон Рейхенбаха, який здійснив новаторську роботу з відновлення скам'янілостей китів в Єгипті. Назва виду походить від латинського nidus, «гніздо», на честь арабської назви типової місцевості Гарет-ель-Еш, «пагорб гнізда»[5].

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Gingerich, Philip D. (2007). "Stromerius nidensis, new archaeocete (Mammalia, Cetacea) from the Upper Eocene Qasr El-Sagha Formation, Fayum, Egypt" (PDF). Contributions from the Museum of Paleontology. 31 (13): 363–78. OCLC 214233870