Stronghold

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Stronghold
Розробник Firefly Studios
Видавець США Take 2 Interactive, God Games
СНД
Дистриб'ютор Steam, Good Old Games[1] і Humble Store[d][2]
Жанр(и) Стратегія в реальному часі, економічна стратегія
Платформа Microsoft Windows
Дата випуску 21 жовтня 2001
Режим гри багатокористувацька гра[3] і однокористувацька гра[3]
Мова німецька
Вік. обмеження ESRB: TTeens
ELSPA: 11+
Технічні деталі
Носій CD
Stronghold (серія ігор)
Наступна гра Stronghold 2
Офіційний сайт

Stronghold (укр. Цитадель) — відеогра, стратегія в реальному часі, випущена Firefly Studios в 2001 році. Гра симулює будівництво, штурм або оборону середньовічного замку. Багато аспектів правил гри є нововведенням жанру і на момент виходу гри були унікальними.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Гравець керує розвитком середньовічного замку, виступаючи лордом, який розбудовує, турбуючись про доходи і добробут підданих, та захищає від нападників. Крім місцевості, гравець постійно бачить міні-карту місцевості, елементи керування та основну інформацію, написану в книзі, яку тримає слуга. Верхня цифра в книзі показує рівень популярності лорда в населення, середня — стан скарбниці, а нижня — кількість побудованого і заселеного житла.

У лівому нижньому куті екрану розташовується основна панель управління поселенням. За допомогою шести піктограм на ній гравець здійснює булівництво: обирає тип будівель, а далі — конкретну будівлю. Будівництво відбувається миттєво, без необхідності чекати закінчення робіт. Також ця панель використовується для виділення необхідних підрозділів з групи військ. Гравцеві можливо виділити з усього війська, наприклад, тільки лучників.

Для повноцінної діяльності лорд має володіти не лише житлами селян і стінами, а й розважальними закладами, храмами, ровами, стайнями, млинами, кузнями, ринками та іншими спорудами, які визначали життя середньовічного міста.

Якщо довго грати — гра попередить граця: «чи не час закінчувати?». О 2:00 ночі вона також запропонує «відійти до сну».

Економіка[ред. | ред. код]

Будь-який видобутий селянами ресурс проходить довгий шлях обробки і перетворення в кінцевий продукт. Добута на полях пшениця та хміль не стають автоматично їжею: вони вимагають обробки млинами і пекарнями, які необхідно попередньо побудувати і забезпечити персоналом. Аналогічно відбувається з деревом та залізом при виготовленні зброї.

Важливим фактором у грі є популярність. Чим вища довіра населення до лорда, тим швидше поповнюється населення (при наявності будинків для проживання). При падінні популярності нижче 50 % селяни починають тікати і робота на полях та на обробці частково зупиняється. Популярність можна підвищити, знизивши податки, збільшивши раціон харчування, побудувавши храми і таверни і забезпечивши розваги. Майже всі ці дії мають одночасно і негативний ефект: спустошення казни, комор (яке може призвести до голоду і ще більшої ненависті підданих), лінь і пияцтво, що знижують продуктивність праці. Об'єкти залякування — шибениці, плахи, ганебний стовп — навпаки, стимулюють населення працювати краще і швидше, але знижують популярність тирана. Баланс між економічною вигодою і популярністю — основна дилема для гравця, яку можна вирішувати різними способами.

В економічних місіях на землях гравця відбуваються які-небудь лиха: неврожай, напад розбійників, пожежа, що знищує будівлі (для гасіння якого потрібні пожежні і колодязь), епідемія чуми (яку може нейтралізувати спеціально найнятий лікар), навала вовків або кроликів на поля.

Війна[ред. | ред. код]

Управління юнітами традиційне для стратегій в реальному часі. У грі Stronghold не існує окремих рас і народів, і всі сторони мають однаковий набір військ для найму. В Stronghold Crusader з'являється альтернатива у вигляді арабів-найманців, але за замовчуванням і вони доступні обом сторонам.

Основний акцент в грі зроблений не на польові битви, а на облогу і оборону замку, веж і мурів. Багато ідей гри в цьому відношенні стали новаторськими. Військам дозволяється займати позиції на вежах і пересуватися по стінах, обстрілюючи противника внизу. Гравцеві при будівництві надається широкий вибір видів кам'яних і дерев'яних стін, башт, ровів, зубців, ям з кілками і чанів з киплячою смолою. Для облоги і штурму існує набір облогових машин, таких як катапульти, баллісти, требушети і тарани, керовані інженерами. Гра надає можливість штурмувати місто противника, не тільки ламаючи стіни ворожої фортеці, а й захоплюючи їх за допомогою облогових веж, драбин і мотузок. Гравець також може організувати пожежу або епідемію в стані противника.

Замовлення військ в Stronghold — набагато складніший процес, ніж це звично гравцям з інших стратегій. Для отримання воїнів недостатньо мати вільних селян. Від гравця потрібно добути ресурси для виробництва зброї та обладунків, потім створити майстерні стрільників, ковалів і латників, які вироблять з дерева і заліза потрібну кількість зброї і броні. Відповідно до наявних в наявності зброєю лорд може наймати війська з вільних селян. В Stronghold Crusader процес був спрощений за рахунок введення більш дорогих, але найманих традиційним способом воїнів-арабів.

Тактика гравців-супротивників різна. Всі четверо (в адоні вісім) лордів володіють не тільки власними портретами і коронними фразами, але і власною, індивідуальною тактикою ведення війни. Одні воліють окопуватися ровами і оборонятися, інші безперервно атакують за допомогою важкої піхоти, треті роблять вилазки, спалюючи поля гравця. План замку і економічна стратегія кожного з них також індивідуальні.

Війська[ред. | ред. код]

Лорд має змогу наймати лучників, списоносців, пікінерів, булавоносців, арбалетників, мечників, лицарів, інженерів, шахтарів, висотників (у доповненні також монахів-фанатиків). Для найму кожного з цих видів військ потрібні відповідна зброя і золото. За допомогою шахтарів можливо здійснювати підкопи під ворожі укріплення, давати команди засипати рови чи лити на нападників киплячу олію. Для знищення мурів служать облогові машини: катапульти, балісти, тарани, облогові вежі, мангонелли, требушети[4].

Кампанія[ред. | ред. код]

Режим кампанії містить низку завдань, об'єднаних єдиним сюжетом. Події відбуваються в середньовічній Англії XI століття. Король потрапив в полон до варварів, і його країна опиняється в руках васалів, що роздирають її на частини. Один з дворян намагається об'єднати лордів, але його вбивають розбійники. Гравцеві належить очолити вірні королю війська як сину вбитого і поступово відвоювати країну в чотирьох лордів: Щура, Кабана, Змія і Вовка.

Оцінки і відгуки[ред. | ред. код]

Stronghold отримала загалом схвальні відгуки і високі оцінки, зібравши на агрегаторі Metacritic 8,1 балів з 10 від критиків і 8,9 з 10 від пересічних гравців[12].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Good Old Games — 2008.
  2. Humble Store
  3. а б Steam — 2003.
  4. ЛКИ| Stronghold: РУКОВОДСТВА И ПРОХОЖДЕНИЯ. www.lki.ru. Архів оригіналу за 17 червня 2016. Процитовано 6 червня 2016.
  5. Stronghold. GameRankings. Архів оригіналу за 4 серпня 2016. Процитовано 10 квітня 2009.
  6. Stronghold (PC:2001). Metacritic. Процитовано 10 квітня 2009.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  7. Stronghold Review. Eurogamer. 1 листопада 2001. Архів оригіналу за 16 лютого 2005. Процитовано 28 лютого 2006.
  8. Dulin, Rob (3 листопада 2001). Stronghold Review. Gamespot. Архів оригіналу за 26 квітня 2010. Процитовано 10 квітня 2009.
  9. Harker, Carla. Stronghold Review. GameSpy. Архів оригіналу за 26 червня 2008. Процитовано 10 квітня 2009.
  10. Lafferty, Michael (2 листопада 2001). Stronghold Review. GameZone. Архів оригіналу за 3 травня 2009. Процитовано 10 квітня 2009.
  11. Stronghold. IGN. 26 жовтня 2001. Архів оригіналу за 8 жовтня 2011. Процитовано 10 квітня 2009.
  12. Stronghold (PC: 2001). 12 червня 2009. Архів оригіналу за 1 вересня 2012. Процитовано 12 червня 2009.

Посилання[ред. | ред. код]