Tapiroidea

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Tapiroidea
Період існування: 55.4–0 млн р. т. ранній еоценсучасність
Tapirus terrestris
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Непарнопалі (Perissodactyla)
Інфраряд: Ceratomorpha
Надродина: Tapiroidea
Gill, 1872
Вікісховище: Tapiroidea

Tapiroidea — надродина непарнопалих, до якої входить і сучасний тапір. Члени надродини — від малих до великих ссавців, приблизно схожих на свиню, з короткими, чіпкими мордами. Їх найближчими родичами є інші непарнопалі, зокрема коні та носороги. Таксономічно вони поміщені в підряд Ceratomorpha разом із надродиною носорогових, Rhinocerotoidea. Перші представники Tapiroidea з'явилися в ранньому еоцені, 55 мільйонів років тому.

Еволюція та природна історія[ред. | ред. код]

Перші тапіриди, такі як Heptodon, з'явилися в ранньому еоцені[1]. Вони виглядали дуже схожими на сучасні форми, але були приблизно вдвічі менші та не мали хоботка. Перші справжні тапіри з'явилися в олігоцені, а в міоцені такі роди, як Miotapirus, майже не відрізнялися від сучасних видів. Вважається, що азійські та американські тапіри розійшлися приблизно 20-30 мільйонів років тому, і що тапіри мігрували з Північної Америки та Центральної Америки до Південної Америки приблизно 3 мільйони років тому, як частина Великого американського обміну[2]. Більшу частину своєї історії тапіри були поширені в північній півкулі, де вони вимерли лише 10 000 років тому[3].

Деякі вчені також вважають, що тапір міг розвинутися від Hyracotherium (палеотерей)[4].

Таксономія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ballenger, L. and P. Myers. 2001. Family Tapiridae (On-line), Animal Diversity Web. Accessed November 22, 2007.
  2. Ashley, M.V., Norman, J.E. and Stross, L.: "Phylogenetic analysis of the perissodactylan family tapiridae using mitochondrial cytochrome c oxidase (COII) sequences." Mammal Evolution. 3:315–326, 1996.
  3. Palmer, D., ред. (1999). The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. London: Marshall Editions. с. 261. ISBN 1-84028-152-9.
  4. Florida Museum of Natural History Fact Page