Tropaeolum tuberosum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Tropaeolum tuberosum
Tropaeolum tuberosum
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Капустоцвіті (Brassicales)
Родина: Красолеві (Tropaeolaceae)
Рід: Красоля (Tropaeolum)
Вид:
T. tuberosum
Біноміальна назва
Tropaeolum tuberosum
Ruiz & Pav., 1802

Красоля бульбоносна (Tropaeolum tuberosum) — вид однорічних та багаторічних трав'янистих рослин з роду красоля родини красолевих. Інші назви «анью», «ісаньйо», «кубіо», «машуа». На батьківщині в Латинській Америці широко використовується в їжу.

Опис[ред. | ред. код]

Стебло повзуче, сукулентне, листя лопатеве, квітки поодинокі, великі, воронкоподібні, жовтого, помаранчевого чи яскраво-червоного забарвлення. Квітки мають специфічний запах внаслідок вмісту алкалоїду мірозину.

Кореневищні бульби розміром до 10 см, грушоподібної, подовжено-овальної або веретеноподібної форми, білого кольору, біля вічок з розпливчастими червоно-фіолетовими плямами. Бульби з Перу і Болівії — жовті з короткими радіальними фіолетовими смужками в основі вічок, м'якоть жовта. Сирі бульби мають специфічний запах і пекучий смак, схожий на гірку редьку.

Розповсюдження і вирощування[ред. | ред. код]

Рослина культивувалася в державах муїсків, андських народів, насамперед інків. Поширена в гірських районах Центральної і Південної Америки заради багатих крохмалем грушоподібних бульб, що вживаються в їжу. Найбільше культивується в високогір'ї Колумбії, Еквадору, Перу, Болівії і Чилі на висотах до 3000 м над рівнем моря. Чим вище виростає, тим вища її врожайність (від 30 до 70 тонн на 1 га). Цю рослину іноді садять поруч з картоплею для відлякування від неї комах, нематод та інших шкідників.

Застосування[ред. | ред. код]

В їжу використовують листя, квіти, плоди, насіння і кореневищні бульби. З квіток готують оцет, маринади, а також використовують у народній медицині. Зелене листя придатне для салатів, містить багато вітаміну С. Кореневищні бульби вживають вареними, печеними і смаженими, роблять рагу. Часто бульби зберігають замороженими. Варені бульби з тростинним сиропом подають як десертну страву.

Наділена ефектом, зворотнім афродизіаку. В давнину воякам війська інків перед походом давали, щоб знизити їх сексуальну активність.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jørgensen, P. M., M. H. Nee & S. G. Beck. (eds.) 2014. Cat. Pl. Vasc. Bolivia, Monogr. Syst. Bot. Missouri Bot. Gard. 127(1–2): i–viii, 1–1744. Missouri Botanical Garden Press, St. Louis.
  • Johns, T; Kitts, WD; Newsome, F; Towers, GH (1982). Anti-reproductive and other medicinal effects of Tropaeolum tuberosum. Journal of Ethnopharmacology 5 (2): 149—161.
  • Wolfgang Franke: Nutzpflanzenkunde, nutzbare Gewächse der gemäßigten Breiten, Subtropen und Tropen. 3. Auflage, Thieme, Stuttgart/New York 1985, ISBN 3-13-530403-5.