Красоля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Красоля
Tropaeolum majus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Капустоцвіті (Brassicales)
Родина: Красолеві (Tropaeolaceae)
Juss. ex DC.
Рід: Красоля (Tropaeolum)
L.
Види

Див.текст

Вікісховище: Tropaeolum
Tropaeolum tricolor
Tropaeolum minus
Tropaeolum peregrinum
Tropaeolum pentaphyllum

Красоля (Tropaeolum) — рід однорічних та багаторічних трав'янистих рослин родини красолевих з гіллястим, соковитим стеблом та яскравими, барвистими суцвіттями. Деякі представники мають життєву форму ліан.

Назва[ред. | ред. код]

Красолю іноді в українських джерелах помилково називають настурцією.[1] Однак в україномовній науковій літературі назва настурція відповідає роду Nasturtium R.Br.[2] з родини капустяних, відомим представником якого є настурція лікарська.

Ботанічний опис[ред. | ред. код]

Листки чергові, зазвичай лопатеві або щитоподібні, цілокраї, у багатьох випадках з довгим черешком по центру.

Квітки поодинокі, двостатеві, пазушні, зигоморфні, приємно пахнуть. Кожна квітка складається з 5 (рідко більше) пелюсток, стількох же чашолистків, трикамерної зав'язі та лійкоподібної трубки з нектаром. Найчастіше колір квіток жовтий або червоний. Основні запилювачі — комахи (мухи, бджоли, джмелі). Вид Tropaeolum pentaphyllum запилюється за допомогою колібрі.

Плід збірний, складається з трьох округлих ниркоподібних, зморшкуватих частин. Насіння округло-ниркоподібне[3][4].

Значення та застосування[ред. | ред. код]

Цвіте в травні — вересні. Вважається, що походить із Південної Америки, від Перу до Болівії, акліматизувалась на островах Хуана Фернандеса (на захід від Чилі). Деякі види, такі як красоля велика (Tropaeolum majus), Tropaeolum peregrinum та Tropaeolum speciosum, часто вирощуються у садах та парках. Усього відомо близько 25 культивованих красоль[5]. Найбільш холодостійкою рослиною вважається Tropaeolum polyphyllum з Чилі — коріння цієї багаторічної рослини може витримувати морози до -20 °C[6]. Іноді також до красоль помилково відносять деякі водні рослини з родини хрестоцвітих.

Види[ред. | ред. код]

Рід налічує 80-90 видів, деякі з них:[7]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Настурція // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. Nasturtium // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  3. Allaby, Michael (ed.) (1992). The Concise Oxford Dictionary of Botany. Oxford: Oxford University Press. с. 418. ISBN 0198661630.
  4. McClintock, Elizabeth. Tropaeolaceae: Nasturtium Family. Jepson Flora Project. Архів оригіналу за 13 листопада 2014. Процитовано 20 червня 2012.
  5. J. S. McFarlane «The Genus Tropaeolum [Архівовано 2 липня 2012 у Wayback Machine.]» Прочитано 2007-11-20
  6. Gardening at Dave's Garden «Detailed information on Wreath Nasturtium [Архівовано 2 квітня 2015 у Wayback Machine.]» Прочитано 2007-11-20
  7. Tropaeolum. The Plant List. 2010. Архів оригіналу за 6 червня 2013. Процитовано 23 червня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]