Utricularia ariramba

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Utricularia ariramba
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Губоцвіті (Lamiales)
Родина: Пухирникові (Lentibulariaceae)
Рід: Пухирник (Utricularia)
Вид:
U. ariramba
Біноміальна назва
Utricularia ariramba
Gonella, Baleeiro & Andrino, 2020

Utricularia ariramba — вид рослин із родини пухирникових (Lentibulariaceae).

Етимологія[ред. | ред. код]

Епітет «арірамба» вказує на Кампос де Арірамба, де був відкритий цей новий вид[1].

Біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Вид невеликий, ймовірно, однорічний, наземний. Ризоїди нечисленні, капілярні. Столони нечисленні, капілярні, малорозгалужені, у довжину кілька см, в діаметрі ≈ 0.1 мм. Листки нечисленні, пластинка вузьколінійна, у довжину до 5 мм, у ширину 0.1–0.2 мм. Пастки численні на листках і столонах, яйцеподібні, 0.15–0.20 мм завдовжки, рот збоку з одним конічним спинним відростком і довшим, глибоко роздвоєним, черевним придатком. Суцвіття прямовисне, просте, одиночне, 53–120 мм завдовжки. Квіти 1–6. Частки чашечки нерівні, голі, з 9–13 дуже помітними, простими, паралельними, піднятими жилками, від зеленого до зеленувато-червоного кольору; верхня частка яйцювата з верхівкою загостреною, 2.0–2.5 × 1.2–1.5 мм; нижня частка яйцювата з роздвоєною верхівкою, 2.6–3.3 × 1.5–2.0 мм. Віночок білий чи лавандовий, з нижньою губою з жовто-помаранчевою плямою на верхівці й фіолетовими жилками на кінцівці, 8–11 мм завдовжки. Вид був зібраний у повному розквіті в кінці сезону дощів, у травні та червні[1].

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Зростає в північній Бразилії — Пара[2].

Поки що відомо лише з двох субпопуляцій на окрайцях річки Харамакару, в регіоні Кампус-ду-Арірамба. Територія перебуває в межах природоохоронного підрозділу порт. Floresta Estadual de Trombetas, на заході штату Пара, північна Бразилія. Вид трапляється на білих піщаних ґрунтах на виході плоских пісковиків у порт. Campinarana (рослинність білого піску)[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Gonella, P. M.; Barbosa-Silva, R. G.; Fleischmann, A. S.; Zappi, D. C.; Baleeiro, P. C.; Andrino, C. O. Hidden biodiversity of Amazonian white-sand ecosystems: two distinctive new species of Utricularia (Lentibulariaceae) from Pará, Brazil // PhytoKeys. — 2020. — Вип. 169. — № 2. — С. 75–98. — DOI:10.3897/phytokeys.169.57626. (англ.)
  2. Utricularia ariramba. Plants of the World Online. Kew Science. Архів оригіналу за 5 березня 2022. Процитовано 05.03.2022. (англ.)