Whiskey in the Jar

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Whiskey in the Jar»
Пісня Thin Lizzy
Жанр ірландська народна музикаd
Мова англійська

CMNS: Цей твір у Вікісховищі

«Whiskey in the Jar» (укр. Віскі у флязі) — традиційна ірландська балада[1][2].

У пісні «Whiskey in the Jar» розповідається про розбійника, який обікрав військового і приніс здобич додому, але його зраджує кохана і він опиняється у в'язниці. Точний час, коли було написано пісню, невідомий, але музикознавці припускали, що в ній могло розповідатися про походження розбійника Патріка Флемінга, якого стратили 1650 року. Найдавніші писемні копії пісні, що зберігаються в колекціях, датовані першою половиною XIX століття[3].

У 1960-х роках її виконували фолктріо Peter, Paul and Mary, гурти The Dubliners, The Seekers та The Highwaymen. Але одною з найбільш популярних та найчастіше копійованих стала версія гурту Thin Lizzy, яка вийшла 1972 року, посівши перше місце в ірландському хіт-параді, та потрапивши до чартів інших європейських країн, включаючи Велику Британію. Надалі одну з найбільш відомих кавер-версій виконав рок-гурт Metallica, включивши її до свого альбому 1998 року Garage Inc. Серед інших авторів кавер-версій: гітарист Grateful Dead Джеррі Гарсія, брит-поп-гурт Pulp, попгурт Belle and Sebastian та багато інших[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The history of Ireland's beloved "Whiskey in the Jar". IrishCentral.com (англ.). 3 листопада 2022. Процитовано 24 грудня 2023.
  2. The long and winding road of “Whiskey In The Jar,” Irish music’s most beloved song. The A.V. Club (англ.). 17 березня 2015. Процитовано 24 грудня 2023.
  3. а б Armstrong, Neil (13 січня 2020). Whiskey in the Jar — Thin Lizzy’s career was boosted by this tale of an outlaw highwayman. Financial Times (англ.). Процитовано 24 грудня 2023.