Death Magnetic

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Death Magnetic
Студійний альбом
Виконавець Metallica
Дата випуску 12 вересня 2008
Записаний Квітень 2007Травень 2008 на Sound City Studios в Лос Анджелесі; Червень 2008 на Shangri La Studios в Малібу; Metallica's HQ в Сан Рафаель
Жанр Хеві-метал, Треш-метал
Тривалість 1:14:46
Мова англійська
Лейбл Elektra, Vertigo Records
Продюсер Рік Рубін
Хронологія Metallica
Попередній
←
St. Anger
(2003)
Lulu
(2011)
Наступний
→
Сингли з Death Magnetic
  1. «The Day That Never Comes»
    Випущений: 21 серпня 2008[1]
  2. «All Nightmare Long»
    Випущений: 15 грудня 2008[2]
  3. «Broken, Beat & Scarred»
    Випущений: 3 квітня 2009[3]

«Death Magnetic» — дев'ятий студійний альбом гурту «Metallica». Випущений 12 вересня 2008 року лейблами Elektra, Vertigo Records. Альбом став першою повноцінною студійною роботою нового бас-гітариста Роберта Трухільйо. Продюсером виступив Рік Рубін[4]. Також уперше Metallica випустила свій альбом під лейблом Warner Bros. Records, хоча вони все ще працюють із Warner Music Group, який належить їхньому попередньому лейблу — Elektra Records. На пластинку потрапили 10 композицій з 11 записаних[5].

Альбом став першим у своєму роді в історії гурту, коли кожен з її членів брав участь у написанні пісень або створював свою. Також саме в Death Magnetic уперше, після …And Justice for All, включили інструментальну композицію (Suicide & Redemption).

У прагненні відтворити класичне звучання Metallica повернулася до налаштування гітар А-440 (нота «ля» на частоті 440 герц), якою користувалася до 1991 року. Під час багаторічного туру з «чорним» альбомом заради порятунку голосу Хетфілда гурту довелося «спуститися» на півтону — і в майбутньому таке налаштування збереглося. Тепер, по велінню Рубіна, музикантам довелось напружитись і повернутися до класичного звуку, в якому, на думку продюсера, «і є справжнє життя»[6] (Проте на концертах група використовує налаштування на півтону нижче).

З 12 травня 2008 року розпочалась активна реклама і просування альбому. Був відкритий спеціальний сайт, озаглавлений Mission: Metallica, де щодня публікувалися нові матеріали із закулісного життя групи в процесі створення нової пластинки: інтерв'ю, фотографії і відеозаписи[7].

14 червня 2008 року гурт оголосив назву свого дев'ятого альбому. Ім'я майбутньої пластинки гурт оприлюднював на своєму сайті протягом тижня, розпочавши з букв D і C, додаючи по дві букви в день.

Назва альбому[ред. | ред. код]

16 липня 2008 року Джеймс Гетфілд так прокоментував назву альбому[8]

Death Magnetic, принаймні назва, для мене як віддання належного людям, які були в нашому бізнесі, як Лейн Стейлі; багато хто з них загинув, фактично як деякі мученики рок-н-ролу. І звідси виникають роздуми, роздуми про смерть... деякі люди тягнуться до неї, як до магніту, хтось же боїться її і намагається прогнати від себе усі думки про неї. І думка про те, що ми усі коли-небудь помремо, була обговорена раніше, і більше не піднімалася, оскільки ніхто не хоче цього; вона схожа на великого білого слона у вітальні. Але ми усі повинні вибрати для себе яку-небудь точку зору.
Оригінальний текст (англ.)
Death Magnetic, at least the title, to me started out as kind of a tribute to people that have fallen in our business, like Layne Staley and a lot of the people that have died, basically - rock and roll martyrs of sorts. And then it kind of grew from there, thinking about death... some people are drawn towards it, and just like a magnet, and other people are afraid of it and push away. And the concept that we're all gonna die sometimes is over-talked about and then a lot of times never talked about - no one wants to bring it up; it's the big white elephant in the living room. But we all have to deal with it at some point.

Процес написання[ред. | ред. код]

16 січня 2004 року фронтмен і ритм-гітарист гурту Джеймс Хетфілд заявив, що у них залишилося близько 18 пісень, не включених в останній на той момент часу альбом St. Anger, і що вони можуть бути перероблені в майбутньому, якщо тільки не будуть випущені «як є». Також він сказав, що у них є матеріал, награний під час студійних записів і розігрівань, проте тоді не йшлося про новий альбом[9].

12 березня 2004 року барабанщик Ларс Ульріх розповів про те, що група підготувала тридцятихвилинний джем-сейшен для майбутнього живого виступу, який згодом буде записаний для подальшого зведення. При цьому Ларс додав, що якісь частини з виступу безперечно будуть використані в нових записах, коли команда до січня повернеться в студію[10]. Як стало відомо пізніше, вже до жовтня того ж року гурт мав близько 50 годин імпровізаційних записів, сотні гітарних риффів, басових і ударних партій[11]. До 30 вересня 2004 року Launch Radio з інтерв'ю з Гетфілдом оприлюднила звістку про те, що гурт збирається до весни 2005 року почати запис нового, дев'ятого, альбому в співпраці з Warner Bros. Records[12].

10 березня 2006 року було повідомлено, що гурт збирається використати наступні шість місяців для запису альбомного матеріалу, на додаток до двох попередніх, під час яких почали з'являтися основні риси нової пластинки. На той час усі члени групи, за винятком гітариста Кірка Геммета, активно вносили усі нові поправки й ідеї в альбом, тоді як Кірк був зайнятий у зв'язку з вагітністю дружини[13].

Ларс Ульріх: «Ми справляємося з процесом створення і запису набагато краще, ніж з St. Anger»[14].

До 16 квітня 2006 року Ульріх повідомив, що гурт записав «шість-сім» пісень (за винятком вокалу), причому частина матеріалу була знайдена в записах їх попереднього Madly in Anger with the World Tour[15]. Тоді ж він пообіцяв, що новий альбом буде «поверненням до старої Металліки» і не виглядатиме як «St. Anger — частина друга».

20 травня 2006 року Кірк Геммет повідав новину про те, що гурт записав вже 15 композицій і продовжує вигадувати по 2—3 пісні на тиждень. Також Джеймс Гетфілд подякував продюсерові Ріку Рубіну за те, що той дав групі свободу творчості і звів тиск до мінімуму, попри те, що іноді команда переставала зосереджуватися на процесі запису[16].

27 травня 2006 року на сайті колективу з'явився відеозапис, що розповідає про новий альбом. Ульріх, який очолював процес запису, сказав[17]

Коли ти в студії, усі вважають, що ти або записуєшся, або робиш запис і зведення. Але останнім часом у нас немає розділення між записом і твором нових композицій. У випадку з St. Anger ніхто не вносив нічого нового в пісню перед записом - все робилося в ту ж секунду, миттєво. Зараз же ми робимо те, що робили з попередніми альбомами, - спочатку пишемо, а потім записуємо. Є лише одно відмінність - ми вигадуємо під час запису. І раз студія і штаб-квартира - це наш будинок, ми пишемо в студії.
Оригінальний текст (англ.)
If you're in the studio, everybody presumes you're recording or making a record. Last time there was no real separation between the writing process and the recording process. With St. Anger nobody brought in any pre-recorded stuff or ideas; it was just make it up on the spot, be in the moment. So this time we are doing exactly what we did on all the other albums;— first we're writing, then we're recording. The only difference is that we're writing where we record. So we're writing here at HQ because this is our home, we're writing in the studio.

Процес запису[ред. | ред. код]

17 січня 2007 року Ларс Ульріх заявив, що вони створюватимуть пластинку так, як робили це раніше, до роботи з екс-продюсером Бобом Роком; вони сидітимуть, відбиратимуть потрібну кількість пісень і лише потім їх записуватимуть. Він також процитував нового продюсера Ріка Рубіна, який сказав, що не вимагатиме від групи запису нових пісень до тих пір, поки вони не будуть готові на 100 відсотків[18].

Пізніше, 5 березня, Ульріх оповістив журналістів і весь музичний світ, що група відібрала 14 пісень для запису з можливих 25, і наступного тижня колектив приступає до запису. Також він повідав про суть підходу Рубіна до справи створення пластинки[19]

Головне завдання Ріка - змусити наші тіла «запам'ятати» пісні і тільки після цього, у понеділок, у «Годину Ікс», зіграти їх для запису. Так що ти відкидаєш творчу складову в процесі запису і лише записуєш пачку пісень, які ти знаєш вздовж і поперек. Це дозволяє тобі не витрачати багато сил на створення, обдумування, аналіз і виконання усього матеріалу. Його головна аналогія - процес запису все більше стає схожим на механізм: заходиш в студію і робиш свою справу, а усі думки залишаєш за дверима.
Оригінальний текст (англ.)
Rick's big thing is to kind of have all these songs completely embedded in our bodies and basically next Monday, on D-Day, just go in and execute them. So you leave the creative element of the process out of the recording, so you go in and basically just record a bunch of songs that you know inside out and upside down, and you don't have to spend too much of your energy in the recording studio creating and thinking and analyzing and doing all that stuff. His whole analogy is, the recording process becomes more like a gig — just going in and playing and leaving all the thinking at the door.

14 березня 2007 року офіційний сайт групи опублікував новину, що група покидає комфортну штаб-квартиру і вирушає в Лос-Анджелес для запису свого дев'ятого студійного альбому. Це було вперше, коли група записувалася не в Bay Area, з часів The Black Album 1990—1991 рр.[20] Це було підтверджено опублікованим на Mission: Metallica відео, де було видно, як група заходить в Sound City Studios of Nirvana fame[21].

4 червня 2007 року басист гурту Роберт Трухільйо заявив, що тільки певні частини з відіграних уперше у Берліні і Токіо пісень The New Song і The Other New Song будуть включені в альбом[22]. До радості фанатів і любителів групи, Metallica 29 червня 2007 року відіграла The Other New Song ще раз.

До середини літа, 1 липня, Ларс Ульріх розповів журналістам, що основи усіх композицій вже записані, проте доки бракує вокалу і зведення записів, що буде зроблено до 1 серпня. Згадавши, що альбом швидше за все буде закінчений до жовтня-листопада 2007 року, він планував вихід альбому до лютого 2008-го[23], хоча вже в грудні 2007-го журнал Rolling Stone писав, що запис вокалу і зведення ще в процесі. У тому ж інтерв'ю Ульріх повідомив, що пісні нового альбому дуже тривалі.

29 лютого 2008 року стало відомо, що, згідно з Sterlingsound.com, мікшуванням, зведенням і створенням майстер-диска займатиметься Тед Єнсен зі Sterling Sound Studios, який підписав контракт, імовірно, в серпні 2006 року. Проте ім'я групи і нового альбому досі не включене в список проектів Теда[24]. Утім, також відомо з інших джерел (Blabbermouth.net), що звукооператор Грег Фідельмен також був запрошений для зведення альбому[25].

До 15 травня 2008 року було записано 11 пісень для нового альбому, проте на пластинку потрапили лише 10 в силу технічних причин[26].

Випуск[ред. | ред. код]

У січні 2008 року журнал Stereo Warning зробив заяву, згідно з якою випуск Death Magnetic відкладається, принаймні, до вересня 2008 року[27], проте менеджмент гурту спростував цю заяву, сказавши, що альбом без певної дати релиза не може бути «відкладений».

Реліз альбому, готового вже до 10 серпня 2008 року[28], був призначений на 12 вересня і був підготовлений в різних варіантах випуску.

Проте 2 вересня 2008 року паризький магазин начал продажу копій нового альбому, приблизно за два тижні до світового релиза[29], що привело до швидкої його появи у файлообмінних мережах. Цей факт підштовхнув офіційного розповсюджувача на території Великої Британії Vertigo Records почати продажі за два дні до призначеної дати, тобто 10 вересня. Досі невідомо, чи будуть менеджмент гурту і Warner Bros. розбирати випадок з паризьким магазином, проте Ларс Ульріх сказав про це в інтерв'ю радіостанції KITS 105.3 FM[30]

Послухайте, у нас 10 днів до релізу. Я думаю, що тепер уже, ми в шоколаді. Якщо дійсно цей витік розійдеться по всьому світу, сьогодні або завтра, будьте щасливі. Це - щасливі дні. Повірте мені. Коли 10 днів до виходу, - це вже не має значення. Ми нічого не втратимо. Усі щасливі. Зараз 2008 рік, і це частина його і це прекрасно. Ми щасливі.
Оригінальний текст (англ.)
We're ten days from release. I mean, from here, we're golden. If this thing leaks all over the world today or tomorrow, happy days. Happy days. Trust me. Ten days out and it hasn't quote-unquote fallen off the truck yet? Everybody's happy. It's 2008 and it's part of how it is these days, so it's fine. We're happy.

А пізніше USA Today[31]

За стандартами 2008 року це справжня перемога. Якби хто-небудь півроку тому сказав би мені, що у нас станеться витік матеріалу за 10 днів до релізу, я б підписався під цим. Ми зробили чудовий запис, та і люди досягли успіху в цій справі більше, ніж хто-небудь чекав.
Оригінальний текст (англ.)
By 2008 standards, that's a victory. If you'd told me six months ago that our record wouldn't leak until 10 days out, I would have signed up for that. We made a great record, and people seem to be getting off on it way more than anyone expected.

Подія, що запам'ятовується, мала місце 15 вересня, коли оглядач шведського щоденника Sydsvenskan признався, що він віддав перевагу неліцензійній копії альбому над офіційною. Це інтерв'ю незабаром було прибране з газетних смуг, а президент Universal Music Sweden Пер Сандін заявив[32]

Оглядач посилає нас до BitTorrent, де хтось виклав змінену версію пісень. При цьому рецензент чітко пояснює, куди повинен зайти хто-небудь і що повинен зробити, щоб викачати ці файли, порушуючи усі закони авторського права. Але це не лише нелегальні копії, але і зовсім змінені пісні. До того ж автор говорить, що це саме те, як повинен звучати альбом. Проте копіювання файлів - незаконно. Тут нічого обговорювати. Той факт, що оглядач Sydsvenskan незаконно викачав альбом, а також після згадує про незаконний сайт в статті, робить сам факт абсолютно для нас неприйнятним.
Оригінальний текст (англ.)
The reviewer is referring to a BitTorrent where someone has altered the original songs. The reviewer explains exactly where one should go in order to download the file that totally infringes on a copyright. It's not only an illegal file, but an altered file. The reviewer also writes that this is how the album should have sounded. File-sharing of music is illegal. Period. There's nothing to discuss. That fact – that Sydsvenskan has a writer that has downloaded this music illegally and then makes mention of an illegal site in his review – is totally unacceptable to us.

У день релізу FMQB транслював передачу The World Premiere of Death Magnetic, яку ретранслювали більше 175 радіостанцій в США і Канаді. Також по телевізійних каналах була показана програма в режимі «живого ефіру» з штаб-квартири, в якій взяли участь усі учасники групи, а також фронтмен гурту Foo Fighters Дейв Грол і барабанщик Тейлор Хокінс. Спочатку розрахована на 90 хвилин, передача тривала дві години[33].

Список композицій[ред. | ред. код]

Автор слів Джеймс Хетфілд, автор музики Metallica

#НазваТривалість
1.«That Was Just Your Life»7:08
2.«The End of the Line»7:52
3.«Broken, Beat & Scarred»6:25
4.«The Day That Never Comes»7:56
5.«All Nightmare Long»7:58
6.«Cyanide»6:40
7.«The Unforgiven III»7:47
8.«The Judas Kiss»8:01
9.«Suicide & Redemption» (Інструментальна)9:58
10.«My Apocalypse»5:01
74:46

Критика[ред. | ред. код]

В інтерв'ю в 2007 році журналу Rolling Stone барабанщик гурту Velvet Revolver Метт Сорум повідав журналістам своє враження від ще не закінчених пісень[46].

Ларс — мій хороший друг. Він поставив мені демо-версії з Сан-Франціско, і я подивився на нього і сказав: «Віддавайте це в мастерінг і випускайте»!. Це божевільно. Демо були дуже класними. Пісні по вісім хвилин, усі ці зміни ритму, шалено швидкі. Це як «Чуваче, [говорять] коли старієш, не зменшуй темпу. Але не прискорюватися ж?! Як ти гратимеш це живцем»?. А потім ми з Ларсом всю ніч гуляли, а вранці він повинен був іти в студію і робити цю тупу дев'яти-десятихвилинну пісню, і я чадів над ним, тому що він вмикав мені демо цієї пісні і вона була (зображує дуже швидку партію ударних) ось такою швидкою. Я йому подзвонив і запитав: «Чуваче, як самопочуття»? А він мені: «Чуваче, все болить». Вони усі пишуть на плівку, ніяких Pro Tools — живцем, без кліків.

Перший сингл альбому The Day That Never Comes, за словами групи, повинен був нагадувати їх легендарний сингл One, який в 90-му, був номінований на премію Греммі. Журнал Rock Sound у свою чергу знайшов подібність з творчістю гурту Thin Lizzy[47]. Також гурт повернувся до свого традиційного багатошарового звучання з тривалими гітарними соло, нагадуючи …And Justice for All, відмовившись від концепції побудови пісень зі St. Anger[48].

Thrash Hits став першим журналом, разом із The Quietus, який висловив свою думку щодо Death Magnetic[49], погоджуючись в тому, що це величезний крок вперед порівняно зі St. Anger. Metal Hammer відмітив у звучанні нового альбому «гостро вигострені рифи», а також «нестандартні ритми, що гримлять», а також порівняв близько 6 треків з пластинки з творчістю інших груп, включно зі Slayer, Led Zeppelin і навіть Rage Against the Machine[50].

Death Magnetic зустріли хвалебні відгуки з боку фанатів і критиків, як повернення команди до традиційного звучання після фактично провального St. Anger. Барабанщик гурту Dream Theater Майк Портной відізвався про альбом, як про без сумніву найкращий за 20 останніх років творчості групи. «Я чекав цей диск з часів …And Justice for All. І спасибі їм за першу інструментальну композицію з часів To Live Is to Die. З поверненням, хлопці»[51].

Одного разу, під час перебування гурту в європейському турне 2008 року, третина менеджменту Q Prime зажадала від частини журналів, сайтів і блогів припинити обговорення альбому, не обґрунтувавши свій запит. Проте коли гурт повернувся до США і дізнався про подію, команда була невдоволена діями менеджменту, а Ларс Ульріх розіслав усім постраждалим колективам лист з вибаченнями[52].

7 лютого 2009 року, свою думку про альбом «Death Magnetic» в інтерв'ю сайту MTV's HeadbangersBlog.com висловив фронтмен гурту Slayer Том Арайа. Відповідаючи на питання журналіста, що він думає про останній альбом MetallicA :[53]

Я думаю, Death Magnetic був для Metallica спробою заново відкрити себе, але вони створили його поступово, по шматочках, також як і St. Anger, який був записаний шматками. У них вийшли дійсно кльові рифи, але з'єднали вони їх «неправильно» (сміється). Ці пісні, вони починаються і… Довгі вони, коротше. Вони тривають всі по сім-вісім хвилин. Для мене, вісім хвилин рифування — це просто нестерпно, розумієте?!. Є, правда, дійсно хороші рифи — в усіх піснях з альбому. Та дрібниця, яку я змусив себе прослухати повністю, також включала декілька хороших рифів. І мені здається, що якщо ви викинете усі відстійні моменти з неї і залишите тільки хороші, то можете отримати дійсно класну пісню. І це ті думки, які мене відвідують, коли я прослуховую восьмихвилинну композицію. Мені здається,… що це занадто.
Оригінальний текст (англ.)
I think this was [METALLICA's] attempt at rediscovering themselves, but they did it in pieces, just like 'St. Anger' [2003] was in pieces. They had really cool riffs, but they put the wrong riffs together. [Laughs] The songs, they start and… They're long songs. They're all like seven or eight minutes long. To me, eight minutes of riffness — it's just a lot to take in, you know what I mean?! . . . There's some really good riffs in all those songs on the new album. That one song that I had to force myself to listen to completely had some really good riffs in it. And I thought, 'If you get rid of all the other ones that suck and put together the good riffs, you might have a really cool song.' And that's what I hear when I hear eight minutes of music. I hear… It was just too much.

Схвалення[ред. | ред. код]

Публікатор Країна Список Рік Місце
Q Велика Британія 50 Найкращих Альбомів Року 2008 25[54]
Uncut Велика Британія 50 Найкращих Альбомів 2008 року 2008 44
Time США 10 Найкращих альбомів 2008 року 2008 3[55]
Revolver США 20 Найкращих Альбомів 2008 року 2008 1[56]
Rolling Stone США Найкращі Альбоми 2008 року 2008 9[57]
Metal Edge США 50 Найкращих Альбомів 2008 року 2008 2
Metal Hammer Велика Британія 50 Найкращих Альбомів 2008 року 2008 1
Kerrang Велика Британія Альбом Року 2008 1
Metal Maniacs США 20 Метал Альбомів 2008 року 2008 20

Учасники запису[ред. | ред. код]

Гурт

Сесійні музиканти

  • Девід Кемпбелл — оркестровка в «The Unforgiven III»

Продюсування

  • Рік Рубін — продюсер
  • Грег Фідельмен — мікшування, зведення
  • Ендрю Шепс — мікшування, зведення
  • Тед Єнсен — створення майстер-диска

Чарти[ред. | ред. код]

Альбом[ред. | ред. код]

Країна Контролер Позиція Показник Продаж
Аргентина[58] CAPIF 1 Платиновий[59] 40,000+[59]
Австралія[60] ARIA 1 2x Платиновий[61] 140,000+[62]
Австрія[63] Music Control Europe 1
Бельгія (Фландрія)[64] Ultratop 1 Платиновий[65] 30,000[66]
Бельгія (Валлонія)[67] Ultratop 2 Платиновий[68] 30,000[66]
Бразилія[69] ABPD 4 Золотий[70] 45,000
Канада Billboard 1 4x Платиновий 320,000+
Колумбія[71] ASINCOL 1 Платиновий[71] 10,000+[71]
Хорватія[72] HDU 1
Чехія[73] All Records/IFPI 1 Платиновий 20,000[74]
Данія[75] IFPI Danmark 1 2× Платиновий[76] 40,000
Європа[77] IFPI 1 Платиновий[78] 1,000,000[79]
Фінляндія[80] IFPI 1 2x Платиновий[81] 79,415[81]
Франція[82] SNEP/IFOP 1 Золотий[83] 75,000[83]
Німеччина[84] IFPI 1 2x Платиновий 400,000
Греція[85] IFPI 1 Платиновий[86] 15,000+
Угорщина[87] Mahasz 2 Платиновий 6,000+
Ірландія[88] IRMA 1 Платиновий 15,000
Італія[89] FIMI 1 Платиновий 118,000+
Японія[90] Oricon 3 Золотий[91] 83,000
Мексика[92] AMPROFON 1 Платиновий[93] 100,000
Нідерланди[94] GFK/Dutch Charts 1 Платиновий[джерело?] 80,000
Нова Зеландія[95] RIANZ 1 Платиновий[джерело?] 60,000
Норвегія[96] VG Nett 1 2x Платиновий[джерело?] 64,000
Польща[97] ZPAV 1 2x Платиновий[98] 40,000
Португалія[99] AFP 1 Платиновий[100] 20,000
Іспанія[101] PROMUSICAE 2 Золотий[джерело?] 40,000+
Швеція[102] Sverigetopplistan 1 2x Платиновий 80,000+
Швейцарія[103] Media Control Europe 1 Платиновий[104] 30,000[104]
Туреччина[105] Mu-Yap Turkey Золотий 5,000
Велика Британія[106] OCC 1 Золотий[107] 100,000+
США Billboard 200[108] Billboard 1 2x платиновий 2,000,000[109]
U.S. Billboard Top Rock Albums
U.S. Billboard Top Hard Rock Albums
U.S. Billboard Top Modern Rock/Alternative Albums

Сингли[ред. | ред. код]

Сингл Чарт Позиція
«The Day That Never Comes» U.S. Billboard Hot 100 31
U.S. Billboard Hot Mainstream Rock Tracks (Active Rock) 1
U.S. Billboard Hot Modern Rock Tracks 5
U.S. Billboard Hot Digital Songs 18
UK Singles Chart 19[110]
Australian ARIA Top 50 Singles Chart 18[111]
«My Apocalypse» U.S. Billboard Hot 100 67
U.S. Billboard Hot Mainstream Rock Tracks (Active Rock) 38
U.S. Billboard Hot Digital Songs 30
Australian ARIA Top 50 Singles Chart 38[111]
UK Singles Chart 51[110]
«Cyanide» U.S. Billboard Hot 100 50
U.S. Billboard Hot Mainstream Rock Tracks (Active Rock) 1
U.S. Billboard Hot Modern Rock Tracks 19
U.S. Billboard Hot Digital Songs 22
UK Singles Chart 48[110]
«All Nightmare Long» U.S. Billboard Hot Mainstream Rock Tracks (Active Rock) 9
U.S. Billboard Rock Songs 28[112]
U.S. Billboard Heritage Rock 21
«Broken, Beat & Scarred»[113][114] U.S. Billboard Hot Mainstream Rock Tracks (Active Rock) 15
U.S. Billboard Rock Songs 32
U.S. Billboard Heritage Rock 18
Austria Singles Top 75 74
Dutch Top 40 25
Finland Singles Chart 4
France Singles Top 100 36
German Singles Top 100 35

Деталі релізу[ред. | ред. код]

Країна Дата Лейбл Формат Каталог
Велика Британія 10 вересня 2008 року Vertigo Records Компакт-диск, digipak, deluxe carton box, 2LP (33 rpm), 5LP box (45 rpm 180-gram vinyl) 1773726
Мексика Universal Music Компакт-диск, Super Jewel Case
Австрія[115] 12 вересня 2008 року Компакт-диск
Колумбія[116] Vertigo Records Компакт-диск 602517840201
Фінляндія[117] Universal Music Компакт-диск, digipak, deluxe carton box
Німеччина Компакт-диск
Японія[118]

[119]

Компакт-диск, deluxe carton box UICR-1077
США[115][120] Warner Bros. Records Компакт-диск, deluxe carton box, 2LP (33 rpm), 5LP box (45 rpm 180-gram vinyl) 508732-2
Канада Warner Music Компакт-диск, digipak 2-508732
Польща Universal Music Компакт-диск, deluxe carton box
Португалія Компакт-диск, deluxe carton box 00602517737280
Швейцарія[115] Компакт-диск, deluxe carton box
Європа Компакт-диск, Coffin Box Set, Deluxe CD Carton Case 00602517737280
Індія Компакт-диск, digipak, coffin box set 602517737266
Австралія[121] 13 вересня 2008 року Компакт-диск, limited edition die-cut deluxe digipak 00602517737280

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Day That Never Comes release date. Архів оригіналу за 28 січня 2015. Процитовано 12 липня 2012.
  2. All Nightmare Long release date. Архів оригіналу за 21 січня 2015. Процитовано 12 липня 2012.
  3. Broken, Beat & Scarred release date. Архів оригіналу за 18 квітня 2014. Процитовано 12 липня 2012.
  4. display.jsp?vnu content id=1002035228 Information Not Found. Архів оригіналу за 26 серпня 2011. Процитовано 26 серпня 2011. {{cite web}}: Текст «Billboard.com» проігноровано (довідка)
  5. Metallica.com. Архів оригіналу за 3 грудня 2010. Процитовано 13 липня 2012.
  6. Metallica на сайті Hitkiller.com(рос.)
  7. ABOUT MISSION METALLICA. Архів оригіналу за 12 вересня 2008. Процитовано 13 липня 2012. {{cite web}}: Текст «MISSION : METALLICA» проігноровано (довідка)
  8. BLABBERMOUTH.NET — HETFIELD: TRUJILLO Has Written More On New METALLICA Album Than NEWSTED Had In 14 Years. Архів оригіналу за 5 серпня 2008. Процитовано 12 липня 2012.
  9. BLABBERMOUTH.NET — METALLICA's HETFIELD Talks About DAVE MUSTAINE, EXODUS And Follow — up To 'St. Anger. Архів оригіналу за 13 жовтня 2004. Процитовано 12 липня 2012.
  10. BLABBERMOUTH.NET — METALLICA's ULRICH Is Looking Forward To Returning To The Studio In January. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 12 липня 2012.
  11. BLABBERMOUTH.NET — METALLICA Bassist Says There Are More Than 50 Recorded Hours Of New Music To Sift Through. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 12 липня 2012.
  12. BLABBERMOUTH.NET — METALLICA Frontman Wishes 'St. Anger' Songs Were Shorter. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 12 липня 2012.
  13. BLABBERMOUTH.NET — METALLICA To Spend Six Months Writing Before Commencing Recording Process. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 12 липня 2012.
  14. BLABBERMOUTH.NET — LARS ULRICH : No Therapist Needed On New METALLICA Album. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 12 липня 2012.
  15. BLABBERMOUTH.NET — METALLICA Continue Work On New Album, Attend QUEEN Show In California. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 12 липня 2012.
  16. BLABBERMOUTH.NET — METALLICA's HAMMETT : 'We Have Fifteen Songs' Written For Next Album. Архів оригіналу за 22 серпня 2007. Процитовано 12 липня 2012.
  17. BLABBERMOUTH.NET — METALLICA's ULRICH : 'We're Actually Not Recording Right Now'. Архів оригіналу за 1 жовтня 2007. Процитовано 12 липня 2012.
  18. BLABBERMOUTH.NET — METALLICA's LARS ULRICH On New Songs : 'We're Trying To Be As Self — Critical As Possible'. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 13 липня 2012.
  19. BLABBERMOUTH.NET — METALLICA To Record 14 New Songs Starting Next Week; 2008 Release Expected. Архів оригіналу за 1 жовтня 2007. Процитовано 13 липня 2012.
  20. Metallica.com. Архів оригіналу за 31 грудня 2008. Процитовано 13 липня 2012.
  21. Архівована копія. Архів оригіналу за 1 серпня 2020. Процитовано 13 липня 2012.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  22. BLABBERMOUTH.NET — METALLICA Bassist TRUJILLO : New Album Is Dynamic, Heavy And Groovin'. Архів оригіналу за 7 липня 2007. Процитовано 13 липня 2012.
  23. BLABBERMOUTH.NET — METALLICA's LARS ULRICH : New Album To Arrive Next Spring. Архів оригіналу за 16 липня 2007. Процитовано 13 липня 2012.
  24. STERLING SOUND ::: Welcome!. Архів оригіналу за 5 липня 2012. Процитовано 13 липня 2012.
  25. BLABBERMOUTH.NET — METALLICA's New Album To Be Mixed By GREG FIDELMAN. Архів оригіналу за 19 травня 2008. Процитовано 13 липня 2012.
  26. Breaking News : Metallica Tells All About New Album | Spin Magazine Online. Архів оригіналу за 12 жовтня 2012. Процитовано 13 липня 2012.
  27. album delayed again until september Stereo Warning: Metallica album delayed again until September[недоступне посилання з червня 2019]
  28. Metallica.com. Архів оригіналу за 3 грудня 2010. Процитовано 13 липня 2012.
  29. BLABBERMOUTH.NET — METALLICA's 'Death Magnetic' Sold Two Weeks Early At French Record Store?. Архів оригіналу за 9 серпня 2011. Процитовано 13 липня 2012.
  30. Kerrang! Metallica album leak…. Архів оригіналу за 5 вересня 2008. Процитовано 13 липня 2012.
  31. BLABBERMOUTH.NET — ULRICH On 'Death Magnetic' Leak 10 Days Before Release : 'By 2008 Standards, That's A Victory'. Архів оригіналу за 13 вересня 2008. Процитовано 13 липня 2012.
  32. UNLIMITED / CMU Daily. Архів оригіналу за 24 лютого 2012. Процитовано 13 липня 2012.
  33. FMQB : Radio Industry News, Music Industry Updates, Arbitron Ratings, Music News and more!. Архів оригіналу за 14 вересня 2008. Процитовано 13 липня 2012.
  34. Death Magnetic - Metallica. Metacritic. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 3 березня 2012.
  35. Thomas, Stephen (12 вересня 2008). Death Magnetic — Metallica. AllMusic. Процитовано 11 листопада 2010.
  36. Jones, Chris (8 вересня 2008). Metallica Death Magnetic Review. BBC Online. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 29 березня 2012.
  37. The Boston Phoenix review. Архів оригіналу за 19 жовтня 2012. Процитовано 12 липня 2012.
  38. Entertainment Weekly review. Архів оригіналу за 25 жовтня 2012. Процитовано 12 липня 2012.
  39. The Guardian review. Архів оригіналу за 6 лютого 2012. Процитовано 12 липня 2012.
  40. IGN review. Архів оригіналу за 28 липня 2012. Процитовано 12 липня 2012.
  41. NME review. Архів оригіналу за 21 жовтня 2012. Процитовано 12 липня 2012.
  42. Paste review. Архів оригіналу за 20 жовтня 2012. Процитовано 12 липня 2012.
  43. Rolling Stone review. Архів оригіналу за 22 серпня 2012. Процитовано 12 липня 2012.
  44. Uncut review. Архів оригіналу за 14 січня 2013. Процитовано 12 липня 2012.
  45. Lee, Cosmo (9 вересня 2008). Death Magnetic - Metallica. Pitchfork Media. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 26 лютого 2012.
  46. Rolling Stone | Music News, Videos, Photos, Artists, Playlists and More. Архів оригіналу за 8 квітня 2009. Процитовано 13 липня 2012.
  47. BLABBERMOUTH.NET — METALLICA's New Album Previewed : ROCK SOUND And METAL HAMMER Offer Their Opinions. Архів оригіналу за 1 серпня 2008. Процитовано 13 липня 2012.
  48. The Quietus. Архів оригіналу за 16 червня 2008. Процитовано 13 липня 2012. {{cite web}}: Текст «Features» проігноровано (довідка); Текст «Metallica — . . . And Reviews For All!» проігноровано (довідка)
  49. Metallica's new album: the verdict | Thrash Hits. Архів оригіналу за 3 червня 2012. Процитовано 13 липня 2012.
  50. Metal Hammer " News. Архів оригіналу за 13 вересня 2008. Процитовано 13 липня 2012.
  51. page=&news id=65314 DREAM THEATER'S MIKE PORTNOY ON METALLICA'S 'DEATH MAGNETIC' — 09.13.08 — Roadrunner Records Canada. Архів оригіналу за 12 березня 2012. Процитовано 13 липня 2012.
  52. Metallica.com. Архів оригіналу за 12 червня 2008. Процитовано 13 липня 2012.
  53. BLABBERMOUTH.NET — SLAYER's ARAYA Says 'Death Magnetic' Was METALLICA's 'Attempt At Rediscovering Themselves'[недоступне посилання з лютого 2019]
  54. Q Magazine Jan 09, pg.86
  55. TIME Magazine http://www.time.com/time/specials/2008/top10/article/0,30583,1855948_1864324_1864334,00.html [Архівовано 1 травня 2009 у Wayback Machine.]
  56. Revolver Feb 09, pg.69
  57. Rolling Stone's best albums of 2008. Rollingstone.com. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 11 листопада 2010.
  58. Argentinian Albums Chart. Capif.org.ar. Архів оригіналу за 11 квітня 2008. Процитовано 11 листопада 2010.
  59. а б Discos de Oro y Platino (Spanish) . Cámara Argentina de Productores de Fonogramas y Videogramas. Архів оригіналу за 6 липня 2011. Процитовано 10 лютого 2009.
  60. ARIA Top 100 Albums (PDF). ARIA Charts. Australian Recording Industry Association. 1 (969): 5. 22 вересня 2008. Архів оригіналу (PDF) за 11 квітня 2019. Процитовано 10 лютого 2009.
  61. ARIA Charts - Accreditations - 2008 Albums. Australian Recording Industry Association. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 27 січня 2009.
  62. ARIA Charts - Accreditations. Australian Recording Industry Association. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 10 лютого 2009.
  63. Longplay-Hitparade/Alben Top 75. Ö3 Austria Top 40 (German) . ORF. 26 вересня 2008. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 11 лютого 2009.
  64. Ultratop 50 Albums. Ultratop (Dutch) . Belgian Entertainment Association. 20 вересня 2008. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 10 лютого 2009.
  65. Ultratop 50 Albums. Ultratop (Dutch) . Belgian Entertainment Association. 25 жовтня 2008. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 10 лютого 2009.
  66. а б Muziek - Dossiers/Goud - Platina (Dutch) . Belgian Entertainment Association. 10 квітня 2008. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 10 лютого 2009.
  67. Ultratop 50 Albums. Ultratop (French) . Belgian Entertainment Association. 20 вересня 2008. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 10 лютого 2009.
  68. Ultratop 50 Albums. Ultratop (French) . Belgian Entertainment Association. 25 жовтня 2008. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 10 лютого 2009.
  69. Brazil Certifications (Portuguese) . ABPD. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 27 червня 2009.
  70. Metallica Received Gold, Platinum in Brazil. Blabbermouth.net. Roadrunner Records. 1 лютого 2010. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 14 лютого 2010.
  71. а б в Death Magnetic, lo nuevo de Metallica. El Espectador. 24 вересня 2008. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 03/06/2010.
  72. Croatian International Albums Chart. Архів оригіналу за 23 грудня 2008. Процитовано 12 липня 2012.
  73. all: Economia, a.s. Czech Republic Album Chart. Mam.ihned.cz. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 11 листопада 2010.
  74. U2 vydali nové album No Line On The Horizon. ČTK. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 14 червня 2009. Metallica v České republice prodala 20.459 nahrávek Death Magnetic.
  75. Danish Album Chart. Hitlisten.nu. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 11 листопада 2010.
  76. Certificeringer (Danish) . IFPI Denmark. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 28 лютого 2012.
  77. European Top 100 Albums Chart. Billboard.com. Архів оригіналу за 13 жовтня 2011. Процитовано 11 листопада 2010.
  78. IFPI Platinum Europe Awards - 2008. IFPI. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 22 січня 2009.
  79. IFPI Platinum Europe Awards. IFPI. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 22 січня 2009. Platinum Europe Awards honour the elite community of artists who have achieved sales of one million copies of an album in Europe.
  80. Finnish Albums Chart. Pop.yle.fi. 5 серпня 2010. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 11 листопада 2010.
  81. а б IFPI Finland Searchable database - Gold and Platinum. IFPI Finland. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 7 липня 2009.
  82. Steffen Hung. French Album Chart. Lescharts.com. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 11 листопада 2010.
  83. а б Certifications Albums Or - année 2008. Disque en France (French) . Syndicat National de l'édition Phonographique. 29 вересня 2008. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 11 лютого 2009.
  84. Steffen Hung. German Album Chart. Germancharts.com. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 11 листопада 2010.
  85. Greek Album Chart. Ifpi.gr. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 11 листопада 2010.
  86. Ελληνικό Chart. Ifpi.gr. Архів оригіналу за 21 липня 2011. Процитовано 11 листопада 2010.
  87. Hungarian Albums Chart. Mahasz.hu. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 11 листопада 2010.
  88. Irish Album Chart. Irma.ie. 4 листопада 2010. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 11 листопада 2010.
  89. Italian Album Chart. Fimi.it. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 11 листопада 2010.
  90. Japanese Albums Chart. Oricon.co.jp. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 11 листопада 2010.
  91. ゴールド等認定作品認定 2008年9月 (Japanese) . The Recording Industry Association of Japan. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 24 лютого 2009.
  92. Mexican Albums chart. Amprofon.com.mx. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 11 листопада 2010.
  93. http://www.greaves.tv/amprofon3/100.php (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 9 червня 2011. Процитовано 11 листопада 2010.
  94. Steffen Hung. Dutch Albums Chart. Dutchcharts.nl. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 11 листопада 2010.
  95. Steffen Hung. New Zealand Albums Charts. Charts.org.nz. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 11 листопада 2010.
  96. Norwegian Albums Chart. Lista.vg.no. 1 червня 2006. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 11 листопада 2010.
  97. Polish Albums Chart. Olis.onyx.pl. 25 жовтня 2010. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 11 листопада 2010.
  98. Death Magnetic Polish certification. www.zpav.pl. Архів оригіналу за 17 грудня 2007. Процитовано 12 липня 2012.
  99. Portuguese Albums Chart. Artistas-espectaculos.com. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 11 листопада 2010.
  100. Discos de Ouro e Platina: GALARDÕES 2008. Afp.org.pt. Архів оригіналу за 26 листопада 2011. Процитовано 11 листопада 2010. {{cite web}}: Недійсний |deadurl=404 (довідка)
  101. Steffen Hung (14 вересня 2008). Spanish Albums Chart. Spanishcharts.com. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 11 листопада 2010.
  102. Steffen Hung. Swedish Albums Chart. Swedishcharts.com. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 11 листопада 2010.
  103. Steffen Hung. Swiss Albums Chart. Swisscharts.com. Архів оригіналу за 27 липня 2013. Процитовано 11 листопада 2010.
  104. а б Edelmetall 2008. hitparade.ch (German) . Hung Medien. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 11 лютого 2009.
  105. Архівована копія. Архів оригіналу за 5 лютого 2012. Процитовано 12 липня 2012.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  106. UK Albums Chart. Theofficialcharts.com. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 11 листопада 2010.
  107. Platinum Awards Content. BPI. 10 жовтня 2008. Архів оригіналу за 7 грудня 2008. Процитовано 27 листопада 2008.
  108. Artist Album Chart History for: Metallica. Billboard.com. Архів оригіналу за 24 грудня 2008. Процитовано 26 вересня 2008.
  109. www.roadrunnerrecords.com. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 12 липня 2012.
  110. а б в Chart Stats - Metallica. ChartStats.com. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 24 листопада 2008.
  111. а б Discography Metallica. Australian-charts.com. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 24 листопада 2008.
  112. All Nightmare Long on Billboard's Rock Songs Chart. Billboard.com. Процитовано 11 листопада 2010.
  113. Steffen Hung. Chart performance. Swisscharts.com. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 11 листопада 2010.
  114. Charting details. Acharts.us. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 11 листопада 2010.
  115. а б в Metallica: 'Death Magnetic' Release Date Announced. Blabbermouth.net. 1 серпня 2008. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 6 серпня 2008.
  116. Metallica: DEATH MAGNETIC - Disc. towerrecords.com.co. Процитовано 3 червня 2010. {{cite web}}: Недійсний |deadurl=unknown-host (довідка) [недоступне посилання з 01.09.2010]
  117. Metallica : Death Magnetic. recordshopx.com. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 3 серпня 2008.
  118. Metallica / Death Magnetic. cdjapan.co.jp. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 2 серпня 2008.
  119. Metallica at Universal-music.co.jp (Japanese) . Universal Music Japan. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 18 вересня 2008.
  120. The Last Piece of the Puzzle. metallica.com. 1 серпня 2008. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 1 серпня 2008.
  121. Metallica Set for Death Magnetic Launch. Australian Broadcasting Corporation. 11 вересня 2008. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 11 вересня 2008.

Посилання[ред. | ред. код]