Zamia montana

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Zamia montana
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Cycadophyta
Клас: Cycadopsida
Порядок: Саговникоподібні (Cycadales)
Родина: Замієві (Zamiaceae)
Рід: Замія (Zamia)
Вид:
Z. montana
Біноміальна назва
Zamia montana
A.Braun 1875

Zamia montana — вид голонасінних рослин класу Саговникоподібні (Cycadopsida).

Етимологія: видовий епітет посилається на від передгірних до гірських місць проживання виду.

Опис[ред. | ред. код]

Стовбур деревовидий, 0,5–1,5 м заввишки, 10–20 см діаметром. Листків 2–5, вони довжиною 1–2 м; черешок тільки з кількома колючками, 30–70 см завдовжки; хребет з 8–12 парами листових фрагментів. Листові фрагменти довгасто-ланцетні, неглибоко борознисті між жилками верхньої поверхні, клиновиді біля основи, загострені на вершині, краї бідно мілко-пилчасті у верхній третині, середні з них 18–30 см завдовжки, шириною 3–7 см. Пилкові шишки жовтувато-коричневі, від циліндричних до яйцювато-циліндричних, довжиною 6–8 см, 1,5–2 см діаметром; плодоніжка довжиною 2–4 см. Насіннєві шишки коричневі, від циліндричних до яйцювато-циліндричних, довжиною 20–30 см, 8–10 см діаметром. Насіння червоне, завдовжки 1–1,5 см, 0,5–0,8 см діаметром.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Країни зростання: Колумбія (материк). Зростає найвище, наскільки відомо з неотропічних саговникоподібних і відомий тільки з колекцій в мокрих гірських лісах. Росте на висотах 1800–2000 м.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Цьому виду надзвичайно загрожує лісозаготівля, вирощування кукурудзи і луло (Solanum). Насправді, він цілком може бути зниклим у дикій природі, тому що єдина відома популяція знаходиться в області, яка була в 21 сторіччі вирубана.

Джерела[ред. | ред. код]