ІБА

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ІБА
Тип організація
Засновано 1974
Штаб-квартира Кінгстон

Асоціа́ція краї́н-виробникі́в бокси́тів, ІБА (англ. International Bauxite Association, IBA) — міжнародна організація країн, що добувають боксити. Створена у 1974 році. Керівний орган — Рада міністрів у складі представників країн — членів організації. Місцеперебування — м. Кінгстон (Ямайка).

До складу асоціації входять (станом на 1975 рік): Австралія, Гаяна, Гвінея, Суринам, Сьєрра-Леоне, Югославія, Ямайка, Гана, Гаїті, Домініканська Республіка та Індонезія. Спостерігачі — Індія, Тринідад і Тобаго, Греція.

Основні завдання асоціації — раціональніше використання бокситових родовищ, створення власної алюмінієвої промисловості, обмеження впливу алюмінієвих монополій у цих країнах, встановлення відносин між виробниками і споживачами на основі повної рівності і взаємної вигоди. Між країнами — членами асоціації існує домовленість про єдину політику щодо встановлення цін на боксити та оподаткування.

Джерела[ред. | ред. код]

Українська радянська енциклопедія : у 12 т. / гол. ред. М. П. Бажан ; редкол.: О. К. Антонов та ін. — 2-ге вид. — К. : Головна редакція УРЕ, 1974–1985.