Іракські повстанці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іракські повстанці
На службі 20032011
Країна Ірак Ірак
Тип озброєні формування
Гарнізон/Штаб Ірак
Війни/битви Війна в Іраку
Анбарська кампанія

Медіафайли на Вікісховищі

Іракські повстанці (також інсургенти, партизани і бойовики) — озброєні формування часів Іракської війни 2003—2011 років, які виступали проти сил міжнародної коаліції, що окупували Ірак, а також проти створених за підтримки США органів цивільної адміністрації та уряду країни.

Активний повстанський рух розпочався після вторгнення 2003 року до Іраку.

Інсургенти представлені багатонаціональним складом, які брали участь у конфлікті через ідеологічні та фінансові спонукання, у тому числі через пропагандистський вплив. Повстанці проводили різні військові та терористичні операції проти уряду Іраку, окупаційних сил та прихильників нового режиму.

Тактика[ред. | ред. код]

На початку конфлікту інсургенти здійснювали поодинокі рейди на невеликі об'єкти, але вже 2004 року. перейшли на напади на добре захищені бази та колони. При цьому, якщо раніше, підірвавши міну на дорозі під військовою вантажівкою, повстанці, трохи пострілявши для страху, намагалися якнайшвидше розбігтися, то згодом після вибуху бомби вони зосереджували вогонь із гранатометів та автоматичної зброї на солдатів, що охороняють колону, а потім переносили його на інші машини .

Для нападів на бази партизани потай мінували місцевість у її районі, після чого обстрілювали табір з мінометів та гранатометів. Військові вибігали, щоб посісти позиції, але потрапляли на мінне поле. Втрати під час таких рейдів з боку оборонців іноді були досить відчутними. Іноді для атак використовувався замінований автомобіль [1] . Залучалися також снайпери [2] .

Склад[ред. | ред. код]

Різні формування повстанців часом вступали один з одним у збройні зіткнення, оскільки опір був різномасним і його члени мали низку ідеологічних та релігійних суперечок. Особливо це стосувалося боротьби шиїтів із сунітами та проіранських сил (переважно шиїтів, прихильників ісламської республіки) з баасистами (переважно сунітів, прихильників поваленого режиму С. Хусейна). У 2006—2008 роках це протистояння досягло своєї вершини у вигляді громадянської війни[en]. Водночас сили, пов'язані з Аль-Каїдою (салафіти), хоч і були сунітськими та антиіранськими, але не завжди співпрацювали із суннітсько-баасистським опором (суфіти), який їх навіть критикував за терор щодо мирного населення. А у 2006—2007 роках між цими силами навіть спалахнув збройний конфлікт[en]. Однак під час обох битв за Фаллуджу навесні та восени 2004 р. ці сторони об'єдналися і успішно дали відсіч американо-британським військам та його союзникам, відстоявши місто.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Четвертый этап новейшей истории Ирака [Архівовано 2022-08-15 у Wayback Machine.] // Lenta.ru, 18 сентября 2004
  2. С. Строкань. Багдад взорвался с шести сторон (Коммерсантъ). Архів оригіналу за 15 квітня 2009. Процитовано 13 липня 2020.

Література[ред. | ред. код]