Аджубей Рада Микитівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аджубей Рада Микитівна
рос. Рада Никитична Аджубей
Ім'я при народженні рос. Рада Никитична Хрущёва
Народилася 4 квітня 1929(1929-04-04)[1]
Київ, Українська СРР, СРСР
Померла 11 серпня 2016(2016-08-11) (87 років)
Москва, Росія
Поховання Введенське кладовище
Країна  СРСР
 Росія
Діяльність журналістка, публіцистка, письменниця, редакторка
Alma mater факультет журналістики МДУ (1952) і Біологічний факультет МДУd
Знання мов російська і англійська
Батько Хрущов Микита Сергійович
Мати Хрущова Ніна Петрівна
Брати, сестри Хрущов Леонід Микитович, Хрущов Сергій Микитович, Юлія Микитівна Хрущоваd і Єлена Микитівна Євреінова(Хрущова)d
У шлюбі з Аджубей Олексій Іванович
Нагороди
орден Трудового Червоного Прапора

Рада Микитівна Аджубей (Хрущова) (4 квітня 1929, Київ, СРСР — 11 серпня 2016[2], Москва, Росія) — російська журналістка, публіцистка. Донька лідера СССР Микити Хрущова.

Біографія[ред. | ред. код]

Вчитися Рада почала в номенклатурної школі на Арбаті в Москві, школу закінчила із золотою медаллю в Києві, коли її батько був призначений першим секретарем ЦК КПУ. Після закінчення школи вступила на філологічний факультет МДУ, згодом перевелася на новостворений факультет журналістики, який закінчила у 1952 році. Під час навчання познайомилася Олексієм Аджубеєм, за якого в 1949 році вийшла заміж. У цьому шлюбі вона народила трьох синів: Микиту, Олексія та Івана. Після народження першої дитини вона прийшла працювати в журнал «Наука і життя», де незабаром стала завідувати відділом медицини і біології. Оскільки вона зрозуміла, що для такої посади їй не вистачає знань, то вона вступила на вечірній факультет біології МДУ. У 1956 році її було призначено заступником головного редактора журналу. За час її роботи журнал став одним із найкращих науково-популярних журналів Радянського Союзу. Після того, як Микита Хрущов був знятий зі своєї посади, її чоловік потрапив в опалу і став працювати редактором відділу в журналі «Радянський Союз», а також публікуватися в різних виданнях під псевдонімом, Рада Аджубей продовжувала працювати в редакції журналу до 2004 року. Правда, протягом більше двадцяти років її прізвище в списку редколегії журналу не згадувалося.

Померла в Москві 11 серпня 2016 року після тривалої хвороби.[3]

Сім'я[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.biografija.ru/biography/adzhubej-rada-nikitichna.htm
  2. Померла донька Хрущова Рада Аджубей — BBC Україна. Архів оригіналу за 14 серпня 2016. Процитовано 14 серпня 2016.
  3. Померла дочка Хрущова — 13.08.2016 11:06 — Новини Укрінформ. Архів оригіналу за 14 серпня 2016. Процитовано 14 серпня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]