Акулячий торнадо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Акулячий торнадо
Sharknado
Вид телефільм
Жанр комедія
екшн
пригодницький
наукова фантастика
Режисер Ентоні Ферранте
Продюсер Девід Майкл Латт
Сценарист Тандер Левін
У головних
ролях
Ян Зірінг
Тара Рід
Джон Герд
Кассі Скербо
Джейсон Сіммонс
Обрі Піплз
Оператор Бен Демарі
Композитор Рамін Куша
Монтаж Вільям Буделл
Кінокомпанія Syfy Films
Дистриб'ютор The Asylum (США)
Тривалість 85 хв.[1]
Мова англійська
Країна США США
Рік 2013
Дата виходу 11 липня 2013 (США)
Кошторис $2 млн[2]
IMDb ID 2724064
Наступний «Акулячий торнадо 2: Другий за рахунком»
theasylum.cc/product.php?id=230
CMNS: Акулячий торнадо у Вікісховищі

«Акулячий торнадо» (англ. Sharknado) — американський науково-фантастичний телефільм-катастрофа 2013 року з Тарою Рід, Яном Зірінгом, Джоном Гердом та Кассі Скербо у головних ролях. Стрічка розповідає про водяний смерч, який підіймає акул з океану і викидає їх у Лос-Анджелесі. Це перший фільм у франшизі «Акулячий торнадо»[3][4]. Вперше стрічка була показана 11 липня 2013 року на каналі Syfy[5]. Також було проведено спеціальний опівнічний одноденний показ у кінотеатрах мережі Regal Cinemas та NCM Fathom Events, заробивши менше як 200 000 доларів з 200 кінотеатрів[6][7].

Фільм має п'ять продовжень[8]. Шоста та остання частина вийшла 19 серпня 2018 року[9][10]. Хоча оригінальний фільм не був явно комедією, зберігаючи принаймні видимість серйозності, попри неправдоподібний сюжет, сиквели мають більш відкритий комедійний характер.

Сюжет[ред. | ред. код]

Біля узбережжя Мексики корабель Карлоса Сантьяго, контрабандиста плавців акул, потрапляє в циклон, який перешкоджає зустрічі з потенційним покупцем. Торнадо кидає на човен купу акул, які вбивають всіх на борту.

Циклон переміщується до Лос-Анджелеса, затоплюючи місто морською водою, переповненою акулами. Повінь знищує бар. Його власник та серфер Фін одразу вирушає разом зі своїми друзями Базом, Новою та Джорджем рятувати свою дружину Ейпріл і дочку-підлітка Клавдію, які живуть окремо. На шляху вони рятують людей, які зазнали нападу акул. Після загибелі Джорджа група чує попередження про торнадо. Група дістається до Ейпріл перед затопленням першого поверху та навалою акул. Коханого Ейпріл, Колліна, з'їдають акули, але решта успішно тікає. Будинок руйнується від величезної хвилі.

Група натрапляє на шкільний автобус, який потрапив у паводкові води з акулами. Фін зупиняється, щоб врятувати дітей та водія автобуса. Потім водія автобуса вбиває пам'ятний знак Голлівуду. На автомобіль Нови падає акула та відриває дах. Руку Фіна відрізають. Перш ніж автомобіль вибухне група встигає вибігти з неї. Вони викрадають іншу машину і зустрічаються з Меттом, сином Фіна та Ейпріл, який переховувався у льотній школі. Три торнадо поглинають повеневі води, перетворюючись на «акулячі торнадо». Група бере обладнання з розташованого поблизу сховища. Між Меттом і Новою виникає симпатія. У них з'являється ідея скинути бомби, щоб позбутися торнадо. Це подіяло лише на два.

При спробі відбити акулу Нова випадає з вертольота прямісінько в рот іншої. Серце Метта розбите. Баз губиться у штормі разом з Боббі та Люелліном, друзями Метта. Зрештою, Фін знищує останній акулячий торнадо. Одна акула летить прямо до групи. Фін стрибає їй в пащу з бензопилою і прорубує собі шлях. Він з'являється, несучи несвідому, але неушкоджену Нову. Метт возз'єднується з нею, а Фін повертається разом з Ейпріл[11].

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Ян Зірінг Фін "Фінлі" Шепард Фін "Фінлі" Шепард
Тара Рід Ейпріл Векслер Ейпріл Векслер
Джон Герд Джордж Джордж
Кассі Скербо Нова Кларк Нова Кларк
Джейсон Сіммонс Баз Гоган Баз Гоган
Обрі Піплз Клавдія Клавдія
Чак Гіттінгер Метт Метт
Крістофер Вульф Коллін Коллін
Алекс Арлео Боббі Боббі
Коннор Вейл Люеллін Люеллін
Джулі Мак-Каллоу Джонні Вейвз Джонні Вейвз
Адріан Бустаманте Кельсо Кельсо

Виробництво[ред. | ред. код]

Режисером стрічки став Ентоні К. Ферранте. Однією з його попередньою роботи є жахастик «Буу!» за сценарієм Тандера Левіна[3]. Слоган стрічки «Достатньо сказано!»[12]. «Акулячий торнадо» — одна із багатьох малобюджетних комерційних кінострічок на замовлення Syfy[13]. В інтерв'ю Роббі Ріст заявив, що він натрапив на афішу фільму на Американському кіноринку та захопився його концепцією. Коли його друг Ферранте сказав, що до нього звернулися з проханням зняти фільм, Ріст наполягав, щоб Ферранте погодився на цю роботу. Ріст отримав невелику роль у фільмі та склав тему[14].

Актриса Тара Рід сказала про фільм: «Це дурня, і є тільки певна кількість бар'єрів, в які ви можете потрапити. Ви не можете сприймати це серйозно, коли акули літають у небі. Їх стільки там, що насправді дуже смішно». Актори повинні були уявити акул на зеленому екрані, який часто використовувався[15]. Ян Зірінг заявив, що у нього були серйозні застереження щодо сценарію, але він був мотивований, зокрема, необхідністю заробити достатньо, щоб претендувати на медичну страховку Гільдії кіноакторів США для своєї родини[16].

В інтерв'ю на Uproxx Ферранте підсумував сюжет: «Там потоп. І буря. Не хвилюйтеся з цього приводу»[17].

Випуск[ред. | ред. код]

Прем'єру переглянули 1,37 мільйона глядачів, що трохи нижче середнього показника на 1,5 мільйона для типового оригінального фільму Syfy[13][18]. Фільм став трендом у соціальній мережі Twitter, зокрема його обговорювали Деймон Лінделоф, Віл Вітон, Олівія Вайлд, а також Корі Монтейт, останній твіт якого був про фільм. Через збільшення реклами (в основному через Twitter), Syfy повторив показ в четвер, 18 липня 2013 року, через тиждень після його прем'єри. Його переглянули 1,89 мільйона глядачів, що на 38 % більше, ніж попередній ефір[19]. Третю трансляцію 27 липня переглянули 2,1 мільйона глядачів, продовживши зростання популярності фільму і встановивши рекорд за кількістю переглядів оригінального фільму в історії Syfy[20]. За прогнозами стрічка збільшить дохід The Asylum з 5 мільйонів доларів у 2009 році до 19 мільйонів доларів у 2013 році[21].

Представник Національної погодної служби жартома рекомендував як діяти у випадку з акулячим торнадо, кажучи: «Як і у випадку будь-якого смерчу або торнадо, найкраща порада — бути у внутрішній частині самого нижнього поверху міцної будівлі — а не зовні, незалежно від того, йде дощ чи ні»[3]. Червоний Хрест в Оклахома-Сіті також використав фільм як можливість передати інформацію про безпеку під час шторму[22], а деякі інші включили його у власну рекламу[23].

Regal Cinemas оголосив, що опівночі 2 серпня 2013 року фільм буде показуватись приблизно у 200 кінотеатрах на національному рівні[24]. Квитки швидко були продані в Нью-Йорку, Бостоні та Сіетлі, де було додано сеансів, щоб задовольнити попит клієнтів[25]. Касові збори були замалими для нічних показів; за оцінками вони склали менш як 200 000 доларів[26].

Міжнародна трансляція[ред. | ред. код]

  • Австралія. Прем'єра на Universal Channel була запланована на 9 вересня 2013 року[27], але була перенесена через широкий розголос[28]. Фільм оцінили 54 000 глядачів, що ставить його на шосте місце за кількістю переглядів серед програм нічного ефіру (і трете серед неспортивних програм) на платному телебаченні[29].
  • Велика Британія. Прем'єра відбулась 7 серпня 2013 року на Syfy[30].
  • Нова Зеландія. Прем'єра відбулась 17 вересня 2013 року в ефірі телевізійного каналу Prime.
  • Німеччина. Прем'єра відбулась 10 січня 2014 року на телеканалі Tele 5 в рамках серії «Найгірші фільми усіх часів».
  • Таїланд. Трансляція в ефірі безкоштовного PPTV HD відбулась 6 червня 2017 року[31].

Мерчендайзинг[ред. | ред. код]

У серпні 2013 року Syfy та The Asylum оголосили, що товари, пов'язані з «Акулячим торнадо» стануть доступними для замовлення, зокрема, футболки та інші товари: костюми, сумки та плакати[32]. Компанія Funko придбала ліцензійну угоду на виробництво вінілової версії акулячого торнадо у серії POP![33].

Сприйняття[ред. | ред. код]

Критика[ред. | ред. код]

На Rotten Tomatoes рейтинг фільму становить 78 % на основі 18 відгуків; середня оцінка — 6,12/10. Консенсус сайту зазначає: «Гордо, безсоромно і чудесно бездумно, „Акулячий торнадо“ переосмислює „так погано, що добре“ для нового покоління»[34].

Оглядач Мері Мак-Намара в «Лос-Анджелес Таймс» зазначила про сюжетні діри: «вся суть подібних фільмів: приголомшливі коментарі вдома. Часто у супроводі багатьох алкогольних напоїв»[5]. Девід Гінклі з «Нью-Йорк Дейлі Ньюз» сказав: "«Акулячий торнадо» — це півтори години вашого життя, яке ніколи не повернетеся. І ви не захочете[35].

Кім Ньюман із «Empire» назвав фільм «цинічним сміттям із назвою, яка привертає увагу, та достатньою кількістю кадрів з жахливими КГ-акулами у жахливому КГ-торнадо, які їдять людей для заповнення трейлеру, придатного щоб стати YouTube-хітом»[36].

«Акулячий торнадо» став культовим фільмом[37]. Його використали для «живого» заходу RiffTrax у липні 2014 року, де колишні учасники «Mystery Science Theatre 3000» сміялися над фільмом перед глядачами. Це також транслювалось в кінотеатрах за сприяння NCM Fathom; ця ідея була запропонована виробниками телефільму під час його обговорення з Fathom[38]. Після події Ферранте сказав, що «бути висміяним хлопцями з MST3K — це честь»[39]. У 2016 році Homes.com додав сторінку про те як підготувати свій будинок до акулячого торнадо[40].

Номінації та нагороди[ред. | ред. код]

Нагороди та номінації фільму «Акулячий торнадо»[41]
Рік Кінофестиваль/кінопремія Категорія/нагорода Номінант Результат
2013 «Молодий Голлівуд» Найкраща інтернет-сенсація «Акулячий торнадо» Перемога
2014 «Вибір народу» Улюблений телефільм / мінісеріал «Акулячий торнадо» Номінація

Продовження[ред. | ред. код]

Успіх стрічки породив серію сиквелів, шоста частина серії вийшла 19 серпня 2018 року[42].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Readers' Poll: The 20 Worst Movies of 2013. Rolling Stone. Архів оригіналу за 8 серпня 2014. Процитовано 24 червня 2014.
  2. 'Sharknado' Cost: Syfy's Hit Movie Cost Two Million. Huffington Post. 13 липня 2013. Архів оригіналу за 9 серпня 2014. Процитовано 27 липня 2014. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |2= (довідка)
  3. а б в Suebsaeng, Asawin (11 липня 2013). Can a "Sharknado" Really Happen?. Mother Jones. Архів оригіналу за 11 липня 2013. Процитовано 12 липня 2013.
  4. Bianco, Robert (11 липня 2013). TV tonight: 'Sharknado,' 'Summer Camp'. USA Today. Архів оригіналу за 11 липня 2013. Процитовано 12 липня 2013.
  5. а б McNamara, Mary (11 липня 2013). 'Sharknado' keeps TV real. Los Angeles Times. Архів оригіналу за 15 вересня 2013. Процитовано 12 липня 2013.
  6. ‘Sharknado!’ Gets Midnight Screening Treatment Via Regal. Deadline Hollywood. 26 липня 2013. Архів оригіналу за 19 жовтня 2013. Процитовано 31 грудня 2013.
  7. Box Office Report: 'Sharknado' Theater Experiment Lacks Bite. The Hollywood Reporter. 4 серпня 2013. Архів оригіналу за 23 лютого 2014. Процитовано 30 січня 2014.
  8. 'Sharknado 3' Ending Tara Reid 'Sharknado 4'. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 4 липня 2017. Процитовано 27 вересня 2019.
  9. Pedersen, Erik (10 травня 2018). Syfy Sets Summer Premiere Dates For ‘Wynonna Earp', ‘Killjoys' & Final ‘Sharknado'. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 11 травня 2018. Процитовано 11 травня 2018.
  10. Squires, John (19 лютого 2018). 'Sharknado 6' Will Be a Time Traveling Adventure; Art, Info and Date!. BloodyDisgusting.com. Архів оригіналу за 1 грудня 2020. Процитовано 19 лютого 2018.
  11. Holmes, Linda (12 липня 2012). 'Sharknado' Dares To Ask: Is It Going To Rain Giant Man-Eating Sharks?. NPR. Архів оригіналу за 12 липня 2013. Процитовано 12 липня 2012.
  12. D, David (11 липня 2013). Here’s The Full ‘Sharknado’ Trailer The Internet Has Been Waiting For. Uproxx. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 12 липня 2013.
  13. а б Suddath, Claire (12 липня 2013). Inventing 'Sharknado': Inside Syfy's Booming B-Movie Factory. Bloomberg Businessweek. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 12 липня 2013.
  14. Valcourt, Keith (2013). From Cousin Oliver to Sharknado Robbie Rist Rocks!. RockerZine.com. Архів оригіналу за 1 листопада 2013. Процитовано 31 грудня 2013.
  15. Kepnes, Caroline (11 травня 2013). Tara Reid on 'Sharknado': So Ridiculous and So Bad, It's Good!. Yahoo! TV. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 12 липня 2013.
  16. Moraski, Lauren (20 грудня 2013). Ian Ziering on a "Sharknado" sequel, "Beverly Hills, 90210" reunion. CBS News. Архів оригіналу за 20 грудня 2013. Процитовано 20 грудня 2013.
  17. Guerrero, Danger (10 липня 2013). Highlights From The ‘Sharknado’ Conference Call With Tara Reid & Director Anthony Ferrante. Uproxx. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 12 липня 2013.
  18. De Moraes, Lisa (12 липня 2013). Syfy ‘Sharknado’ Attracts Average Of 1.369 Million Viewers – Mostly Journalists And Celebrities. Deadline. Архів оригіналу за 15 вересня 2013. Процитовано 12 липня 2013.
  19. De Moraes, Lisa (19 липня 2013). 'Sharknado!' Crowd Grows In Repeat; Europe Wants In. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 15 вересня 2013. Процитовано 22 липня 2013.
  20. Kondolojy, Amanda (30 липня 2013). Syfy's 'Sharknado' Hits Viewership Highs in Third Airing, Devours Additional 2.1 Million Viewers. TV by the Numbers. Архів оригіналу за 15 вересня 2013.
  21. Appelo, Tim (26 липня 2013). The 'Sharknado' Effect: Hollywood's Booming Shark Movie Economy. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 9 березня 2014. Процитовано 31 грудня 2013.
  22. Payne, Ed (12 липня 2013). Oh no, it's "Sharknado" and it's ravaging Twitter. CNN. Архів оригіналу за 14 липня 2013. Процитовано 12 липня 2013.
  23. Butler, Kristen (19 липня 2013). GOP 'ObamaCareNado' ad likens healthcare law to 'Sharknado'. UPI. Архів оригіналу за 19 липня 2013. Процитовано 19 липня 2013.
  24. 'Sharknado' In Theaters: Syfy Announces Midnight Screenings Across The Country. The Huffington Post. 26 липня 2013. Архів оригіналу за 29 липня 2013. Процитовано 29 липня 2013.
  25. 'Sharknado' Midnight Sales 'Bloody Good'. Deadline Hollywood. 3 серпня 2013. Архів оригіналу за 17 грудня 2013. Процитовано 31 грудня 2013.
  26. McClintock, Pamela (4 серпня 2013). Syfy and NCM Fathom Events partnered to host more than 200 midnight screenings of the campy made-for-TV movie in theaters across the country. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 23 лютого 2014. Процитовано 31 грудня 2013.
  27. Knox, David (17 липня 2013). Who will bring us Sharknado?. TV Tonight. Архів оригіналу за 12 вересня 2013. Процитовано 17 липня 2013.
  28. Sharknado release fast-tracked for Australia after killer response. The Weekly Review. Процитовано 26 липня 2013.
  29. Knox, David (27 липня 2013). Ratings: Friday 26 July 2013. TV Tonight. Архів оригіналу за 30 липня 2013. Процитовано 23 серпня 2013.
  30. Fletcher, Alex (22 липня 2013). 'Sharknado' gets UK TV debut in August. Digital Spy. Архів оригіналу за 25 липня 2013. Процитовано 23 липня 2013.
  31. CINEMA36 - Sharknado 1 ฝูงฉลามทอร์นาโด 1 (тай.). PPTV HD 36. 2017-06-12.05.2024. Процитовано 2018-08-30.05.2024 — через YouTube. Архівована копія. Архів оригіналу за 6 вересня 2019. Процитовано 22 травня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  32. Spangler, Todd (31 липня 2013). 'Sharknado' T-Shirts, Costumes and Other Merch in Syfy Forecast. Variety. Архів оригіналу за 21 грудня 2013. Процитовано 31 грудня 2013.
  33. Harley, Madison (24 квітня 2014). 'Sharknado Funko POP Vinyl'. popvinyl.net. Архів оригіналу за 12 травня 2014. Процитовано 24 квітня 2014.
  34. Sharknado. Rotten Tomatoes. Архів оригіналу за 14 травня 2021. Процитовано 11 листопада 2013.
  35. 'Sharknado': TV review. Daily News. New York. Архів оригіналу за 15 липня 2013. Процитовано 11 липня 2013.
  36. Newman, Kim (листопад 2013). Kim Newman's Movie Dungeon: 134.
  37. Kelsey, Eric (2 серпня 2013). TV film 'Sharknado' inches to cult status with midnight showings. Reuters. Архів оригіналу за 1 січня 2014. Процитовано 31 грудня 2013.
  38. Ruberto, Toni (8 липня 2014). ‘Rifftrax Live’ skewers ‘Sharknado’. Buffalo News. Архів оригіналу за 25 жовтня 2014. Процитовано 11 липня 2014.
  39. Ferrante, Anthony (11 липня 2014). Sharknado Rifftrax Screening. Twitter. Архів оригіналу за 15 липня 2014. Процитовано 11 липня 2014.
  40. McCullers, Cas (21 липня 2016). How to Prepare Your Home for a Sharknado. Homes.Com. Homes.Com. Архів оригіналу за 6 серпня 2016. Процитовано 26 липня 2016.
  41. Нагороди та номінації фільму Акулячий торнадо на сайті IMDb (англ.)
  42. Gilyadov, Alex (7 квітня 2017). Syfy Sets Summer Premiere Dates for Sharknado 5, Dark Matter, Killjoys, Wynonna Earp and More. IGN. Процитовано 10 квітня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Sharknado на сайті IMDb (англ.) 3.3/10 stars (станом на 28.09.2019)
  2. Sharknado на сайті Rotten Tomatoes (англ.) Редагувати інформацію у Вікіданих 6.1/10 stars (станом на 28.09.2019)