Артилерійська вулиця (Миколаїв)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Артилерійська
Миколаїв
Будинок офіцерів флоту
Будинок офіцерів флоту
Будинок офіцерів флоту
РайонЦентральний
Назва на честьАртилерійського училища
Загальні відомості
Протяжність1 км
Транспорт
Рухавтомобільний, пішохідний
Покриттяасфальт
Будівлі, пам'ятки, інфраструктура
Архітектурні пам'яткиБудинок офіцерів флоту
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMapпошук у Nominatim
Мапа
CMNS: Артилерійська вулиця у Вікісховищі

Вулиця Артилерійська — вулиця в історичній частині Миколаєва, найкоротша з поперечних вулиць міста. Обмежена Диким Садом з однієї сторони і вулицею Адмірала Макарова з іншої. Загальна довжина біля одного кілометра.

Історія

[ред. | ред. код]

Вулиця сформувалася в 1824 році після забудови в кінці вулиці Адміральської перпендикулярно їй комплексу будівель – Будинку флагманів і капітанів, тобто, клубу офіцерів флоту. Назву вулиці дав поліцмейстер Г. Г. Автомонов в 1835 році у зв'язку з тим, що нею можна було дістатись Артилерійського училища, яке було розташоване на мисі Порохового льоху. Згодом на його місце перенесли Штурманське училище.

Після Кримської війни в будівлі Артилерійського училища було розміщено арсенал.

Будівлі і пам'ятки

[ред. | ред. код]
  • Будинок офіцерів флоту (морське зібрання) 1820 року будівництва — пам'ятка архітектури національного значення. Знаходиться за № 7.
  • Будинок, в якому мешкав вчений, засновник експерементальної ракетодинаміки Констянтин Константинов. Знаходиться за № 11. Будинок одноповерховий, прямокутний у плані. Бокові частини фасаду прикрашені трикутними фронтонами, кожен з яких спирається на чотири пілястри. Головний вхід оформлений у вигляді невеликого чотириколонного портика, який завершений аттиком. 1968 року на фасаді будинку встановлена мармурова меморіальна дошка, Костянтину Костянтинову, яка свідчить про його тут перебування[1].
  • Будинок, в якому мешкали письменник Всеволод Гаршин (у 1881—1882 роках) та діяч наук, заслужений педагог Володимир Рюмін (1902—1937). На будинку розміщено дві меморіальні дошки. Знаходиться за № 13.
  • Будинок, в якому мешкав російський адмірал і флотоводець Володимир Корнілов. На будинку розміщено меморіальну дошку. Знаходиться за № 18/1.
  • Будинок Комерційного училища імені статс-секретаря Сергія Вітте будівництва ІІ половини ХІХ століття. Знаходиться за № 19. В ньому у 1903—1905 роках навчався письменник Ісак Бабель.
  • Будинок, в якому жив засновник першої миколаївської газети «Миколаївський вісник» Єгор Павловський. Знаходиться на розі вулиць Артилерійської і Шевченка, по діагоналі від будинку Комерційного училища імени статс-секретаря Сергія Вітте.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. П. М. Калугин. г. Николаев. Дом, в котором жил и работал Константинов К. И. ул. Артилерийская, 11. // Памятники российским деятелям истории и культуры в Украине. Каталог-справочник. Киев. 2008. С. 104—105. ISBN 978-966-8325-87-8 (рос.)

Література

[ред. | ред. код]
  • Крючков, Ю. С. История улиц Николаева: топонимический путеводитель по городу и окрестностям. — Николаев: Возможности Киммерии, 1997. — 160 с. (рос.)

Джерела

[ред. | ред. код]