Ассата Шакур

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ассата Шакур
Assata Shakur
Ім'я при народженні англ. JoAnne Deborah Byron
Народилася 16 липня 1947(1947-07-16)[1] (76 років)
Джамейкаd, Квінз, Нью-Йорк, Нью-Йорк, США
Країна  США
Діяльність активістка, політична активістка, терорист, письменниця, поетка, редакторка
Галузь політична діяльність[2], тероризм[2], література[2], поезія[2] і radio broadcastingd[2]
Alma mater Сіті Коледж
Знання мов англійська[2]
Родичі Тупак Шакур
Брати, сестри Mutulu Shakurd
IMDb ID 2104313

Ассата Олугбала Шакур (англ. Assata Olugbala Shakur, ім'я при народженні Джоен Дебора Байрон (англ. JoAnne Deborah Byron), в одруженні Чесімерд (англ. Chesimard); нар. 16 липня 1947, Квінс) — американська політична і громадська діячка і заочно засуджена злочинниця, що розшукується, член націоналістичних афроамериканських угруповань «Партія чорних пантер» та «Чорна визвольна армія». Розшукується спецслужбами кількох держав за звинуваченням у скоєнні кількох вбивств (1971—1973 рр.).). Сестра вітчима та хрещена мати Тупака Шакура[3] .

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася 1947 року в Нью-Йорку у великій бідній афроамериканській родині. У 1950 році її батьки розлучилися, більшу частину дитинства вона провела у Вілмінгтоні (штат Північна Кароліна) з бабусею. Незабаром втекла з дому і бродяжничала, потім її виховувала тітка Евелін Вільямс, яка пізніше захищала її в суді. За допомогою своєї тітки Шакур заочно закінчила школу. Навчалася спочатку в Манхеттенському коледжі, потім у Міському коледжі Нью-Йорка, де з середини 1960-х років почала брати активну участь в афроамериканському протестному русі. У 1967 році була вперше заарештована; у квітні того ж року вийшла заміж за свого однокурсника, також активіста, але у грудні 1970 року розлучилася з ним. Після закінчення коледжу вступила до лав Партії чорних пантер, незабаром ставши їх видним діячем. 1970 року змінила ім'я.

У травні 1973 року Шакур брала участь у перестрілці на Платній автодорозі Нью-Джерсі, в ході якої, як вважається, застрелила патрульного поліцейського Нью-Джерсі Вернера Ферштера і тяжко поранила поліцейського Джеймса Харпера. Член Чорної визвольної армії Зейд Малік Шакур був також убитий у цьому інциденті, сама Шакур була поранена. Між 1973 і 1977 роками Шакур було пред'явлено звинувачення у шістьох інших можливих злочинних інцидентах — у вбивстві, замаху на вбивство, озброєному пограбуванні, пограбуванні банку та викраденні. За трьома з них вона була виправдана, за трьома іншими обвинуваченню не вистачило доказів. У 1977 році Шакур був засуджений за умисне вбивство Ферштера та за сімома іншими кримінальними злочинами, пов'язаними з перестрілкою, і засуджено до довічного ув'язнення .

У 1970-х роках Шакур була ув'язнена в кількох в'язницях. Вона втекла з в'язниці у 1979 році за допомогою трьох членів Чорної визвольної армії, які захопили двох охоронців у заручники.

З 1984 року живе на Кубі, куди втекла і де їй надали політичний притулок. З 2 травня 2005 року Федеральне бюро розслідувань класифікувало її як внутрішнього терориста і запропонувало винагороду у розмірі 1 мільйона доларів за допомогу в її захопленні. 2 травня 2013 року ФБР додало її до списку найбільш розшукуваних терористів. ФБР оголосило, що поставило Шакур на перше місце у своєму списку найбільш розшукуваних терористів жіночої статі[4] . Того ж дня Генеральний прокурор Нью-Джерсі запропонував збільшити обіцяну ФБР нагороду, збільшивши сукупну винагороду за її захоплення до 2 мільйонів доларів.

Спроби добитися її видачі призвели до листів Папи Римського та резолюції Конгресу США. Її життя стало темою літературних творів, фільмів та пісень.

У культурі[ред. | ред. код]

У 1997 році з'явився документальний фільм про Ассату Шакур «Очі веселки», написаний і знятий кубинською режисеркою Глорією Роландо[5]. Офіційна прем'єра фільму в Гавані в 2004 році відбулася за підтримки Casa de las Américas — головного культурного форуму кубинського уряду[6]. Assata aka Joanne Chesimard — біографічний фільм 2008 року режисера Фреда Бейкера. Прем'єра фільму відбулася на фестивалі чорного кіно в Сан-Дієго, а головну роль зіграла сама Ассата Шакур. Національна конференція чорношкірих адвокатів та Мос Деф є одними з єдиних професійних організацій та артистів, які підтримують Ассату Шакур[7].

Музиканти, що створили і записали пісні про неї або їй присвятили: Репер Common записав «A Song for Assata» у своєму альбомі Like Water for Chocolate (2000) після подорожі до Гавани, щоб особисто зустрітися з Шакур[8]. Репер Nas вказав її ім'я в буклеті свого альбому «Untitled» серед важливих темношкірих постатей, які надихнули цей альбом[9] . Репер Paris («Пісня Ассати», у «Сплячі з ворогом», 1992) Бенд Public Enemy («Бунтар без паузи» в своєму другому студійному альбомі It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back у 1988 році) 2Pac («Words of Wisdom» у 2Pacalypse Now (1991) Digital Underground («Heartbeat Props» у Sons of the P, 1991) Хіп-хоп гурт The Roots (Words of Wisdom («Пригоди в країні чудес») у Illadelph Halflife, 1996) Піболд («Якщо Маркус Гарві помре, то Маркус Гарві живе» у фільмі «Якби не жалюзі, це були б штори для нас усіх», 1999) Asian Dub Foundation («Відданий життю» в музиці спільноти, 2000) Сол Вільямс («Чорна Стейсі» у Сола Вільямса, 2004) Rebel Diaz («Which Side Are You On?» у Otro Guerrillero Mixtape Vol. 2, 2008) Лоукі («Something Wonderful» у Soundtrack to the Struggle, 2011) Murs («Повість про два міста» в The Final Adventure, 2012) Репер Jay-Z («Open Letter Part II» у 2013 році) Digable Planets, The Underachievers і X-Clan також записали пісні про Шакур.[10] Її описували як «легенду реп-музики»[11] та «незначну знаменитість»[12].

12 грудня 2006 року канцлер Міського університету Нью-Йорка Метью Голдштейн наказав президенту Сіті-коледжу Грегорі Х. Вільямсу приьрати «несанкціоноване та недоречне» позначення «Суспільний та студентський центр Гільєрмо Моралеса / Ассати Шакур», як його назвали студенти в 1989 році. Студентська група виграла право використовувати вітальню після закриття кампусу через запропоноване підвищення плати за навчання[13]. Студенти та групи випускників подали до суду на CUNY після зняття меморіальної дошки[14]. 7 квітня 2010 року головуючий суддя постановив, що питання свободи слова студентів та право адміністрації закладу вищої освіти «заслуговують на судовий розгляд».[15]

Після суперечок у 1995 році Громадський коледж району Манхеттена перейменував стипендію, яка раніше була названа на честь Ассати Шакур.[16] У 2008 році професор Університету Бакнелла включив Шакур до курсу «Афро-американські герої» — разом із такими діячами, як Гаррієт Табмен, Сожурне Трус, Джон Генрі, Малколм Ікс та Анджела Девіс[17]. Її автобіографію вивчають разом із автобіографією Анджели Девіс та Елейн Браун, єдиних жінок-активісток руху «Чорна влада», які опублікували автобіографії в окремій книжці. Професор Ратґерського університету Г. Брюс Франклін, який читає уривки з книги Шакур на уроці «Злочин і покарання в американській літературі», описує її як «революційного борця проти імперіалізму».[18].

Чорношкірий поліцейський штату Нью-Джерсі Ентоні Рід (який покинув службу) подав до суду на поліцію через те, що, серед іншого, люди розвісили плакати із зображенням Шакур, та зобразили там номер поліцейського значка Ріда, у казармі в Ньюарку. Він вважав, що це образило його, оскільки вона вбила офіцера і була «расисткою за своєю природою»[19]. За словами Ділана Родрігеза, для багатьох «американських радикалів і революціонерів» Шакур представляє «шановане (іноді фетишизоване) значення визвольного бажання та можливостей».[20]

В Інтернеті кампанію «Руки геть від Ассати!» координують активісти Конгресу чорних радикалів Чикаго[21].

У 2015 році Університет Кіна в Нью-Джерсі відмовився від виступу хіп-хоп виконавця Common як спікера через скарги поліції. Члени Братської асоціації військовослужбовців штату Нью-Джерсі висловили свій гнів через «A Song For Assata» Common[22].

У 2015 році співзасновниця Black Lives Matter Алісія Гарза зазначила: «Коли я використовую потужний попит на Ассат у своїй організаторській роботі, я завжди починаю з того, що розповідаю про її походження, розповідаю про значення Ассат Шакур для Руху за визволення чорношкірих, його політичну мету та діяльність, і чому ця тема така важлива в нашому контексті»[23].

На її честь названо чиказьку групу активістів Black Assata's Daughters.[24]. У квітні 2017 року фонд колишнього квотербека професійної футбольної команди Сан-Франциско Фортинайнерс (англ. San Francisco 49ers) Коліна Каперника пожертвував групі 25 000 доларів.[25]

У липні 2017 року офіційна стрічка Маршу жінок у Твіттері відзначила день народження Шакур, що викликало критику з боку деяких правих ЗМІ[26][27][28].

У квітні 2018 року суд Північної Кароліни постановив виплатити 15 000 доларів представнику Шакур, її сестрі Беверлі Гойнс, як частину земельної угоди[29].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Discogs — 2000.
  2. а б в г д е Czech National Authority Database
  3. Tupac Shakur's Godmother Added to FBI Most-Wanted Terrorists List | Rolling Stone. Архів оригіналу за 28 серпня 2017. Процитовано 18 листопада 2022.
  4. Assata Shakur becomes first woman named to FBI's ‘most wanted terrorists’ list | theGrio
  5. Scheffler, 2002, p. 203.
  6. Wilfredo, Cancio Isla (December 18, 2007). «U.S. fugitive a hero to Fidel, but a curiosity to many». McClatchy Newspapers via Houston Chronicle. The Miami Herald published this article as «Fugitive a curiosity in Cuba».
  7. Williams, Houston (May 2, 2005), "U.S. Government Declares $2 Million Bounty For Assata Shakur, Tupac's Godmother
  8. Neal, Mark Anthony (5 травня 2000)
  9. «Like Water for Chocolate: Common's Recipe for Progressive Hip-Hop». Pop Matters. Retrieved on April 7, 2007.
  10. Jones, 1998, p. 425.
  11. Allen-Mills, Tony (27 травня 2007). «Bounty hunt for US cop killer on Cuba», The Sunday Times, p. 27.
  12. Robinson, Eugene (July 18, 2004). «Exiles», The Washington Post, W23.
  13. Arenson, Karen W. (December 13, 2006). «CUNY Chief Orders Names Stripped From Student Center». The New York Times. Retrieved on May 9, 2008.
  14. Zambito, Thomas (January 7, 2007). «CUNY sued in cop killer naming flap», New York Daily News, p. 3.
  15. Wise, Daniel (April 8, 2010). «First Amendment Violation Claim Proceeds Against College Over Removed Plaque», New York Law Journal. Retrieved on April 8, 2010.
  16. Honan, William H. (April 12, 1995). «Two Scholarships Given New Names After Controversy», The New York Times, Section B, p. 11, column 4. Retrieved on June 1, 2008.
  17. Bucknell University (April 1, 2008). «Superhero Inspiration for Course on 'Black Heroes'».
  18. Hepp, Rick (October 31, 2004). "Chesimard still stirs admiration and scorn, " The Star-Ledger, p. 23.
  19. The Star-Ledger (January 19, 1996). «Black Ex-Trooper Tells Trial of Poster of Killer Chesimard Made to Mock.»
  20. Rodriguez, 2006, p. 61.
  21. Boyd, Herb (2002). Race and Resistance: African Americans in the Twenty-first Century. South End Press. ISBN 0-89608-652-6, p. 116.
  22. Frydenlund, Zach. Common Pulled From Kean University Commencement Speech After Police Complaints. Complex.com. Процитовано 3 квітня 2015.
  23. Garza, Alicia. A Herstory of the #BlackLivesMatter Movement. The Feminist Wire. Процитовано 18 листопада 2022.
  24. Colin Kaepernick - April donations. Архів оригіналу за 12 жовтня 2017. Процитовано 13 жовтня 2017.
  25. Zacharias, Michelle (17 лютого 2016). Activists of every stripe unite in ICE civil disobedience. People's World. Процитовано 14 березня 2016.
  26. Assata Shakur birthday honored by Women's March organizers. Fox News. 18 липня 2017.
  27. When the 'Resistance' Gets Reprehensible. National Review (англ.).
  28. Lampen, Claire (21 липня 2017). Six months after the Women's March on Washington, the Resistance Revival has a message for Trump. Mic. Процитовано 22 липня 2017.
  29. County pays $15K to FBI fugitive, part of Freeman Park land deal.

Література[ред. | ред. код]

  • Belton, Brian A. (2007). Assata Shakur: A Voice від Palenques . // Black Routes: Legacy of African Diaspora . Hansib Publications Ltd. ISBN 978-1-870518-92-5 .

Посилання[ред. | ред. код]