Венденська битва

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Венденська битва
Естонська війна за незалежність
   Армія пронімецького Уряду Латвії (Прибалтійський Ландесвер)
   Червона армія
   Латвійська армія
   Естонська армія
Дата19 червня23 червня 1919
МісцеЦесіс, Латвія
Результат Перемога Естонії
Сторони
Естонія
Латвія
Landeswehr Балтійський ландесвер
Командувачі
Ернест Пиддер Альфред Флетчер
Сили
8 000 солдат
37 гармат
270 кулеметів
6 000 солдат
52 гармати
350 кулеметів
Втрати
Естонія:
110 загинули, 295 поранено
Латвія:
13 загинули, 30 поранено
274 загинули

Венденська битва (ест. Võnnu lahing, латис. Cēsu kaujas, нім. Schlacht von Wenden). Вирішальна частина битви сталася в період з 19 по 23 червня 1919, між естонськими збройними силами, до складу яких входили і латиські полки, і військами пронімецького латвійського уряду Нієдри, до складу яких входили Залізна дивізія (сформована з громадян Німеччини) і Прибалтійський Ландесвера (що складався переважно з балтійських німців). Латиські частини ландесвера (Южнолатвійская бригада) під час боїв зберегли фактичний нейтралітет.

Битва відбулася на півночі Латвії недалеко від міста Цесіс. Власне сама битва почалася ще 5 червня з захоплення міста німцями і тривала з невеликими перервами аж до 23 червня, коли естонські і латвійські війська відновили контроль над містом. Наслідком перемоги при Цесісі став розвиток наступу об'єднаних військ Естонії і Латвії на Ригу і її звільнення від німців. Німецькі війська покинули Латвію, а Прибалтійський Ландесвер перейшов під контроль Латвійського уряду.

Перемога Естонії над військами Ландесвера дала Латвії можливість зміцнитися як національній державі і одночасно посилила південний кордон Естонії. У сучасній Естонії щороку 23 червня дана подія святкується як День Перемоги. У Латвії 22 червня відзначається як День пам'яті героїв.

Джерела[ред. | ред. код]