АССА (видавництво)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Видавництво "АССА"
Тип видавництво
Форма власності видавництво
Гасло Більше, ніж книги
Засновано 2009
Штаб-квартира Україна Україна, Харків
acca.ua

АССА («Агенція Сучасних Спеціалістів та Авторів») — українське видавництво, яке спеціалізується на випуску дитячої художньої, шкільної та розвивальної літератури.

Історія[ред. | ред. код]

«Агенція Сучасних Спеціалістів та Авторів» була заснована 3 листопада 2009 року в місті Харків. Свою діяльність на книжковому ринку видавництво розпочало з випуску туристичної літератури. Перша книга — путівник «Україна. Відпочивай активно!» — була видана у 2010 році. Згодом видано велопутівники «ВелоУкраїна» (друкована та електронна версії), «ВелоКарпати», «ВелоКиївщина» та «ВелоЗакарпаття» та туристичні карти Карпат.

З 2013 року і до сьогодні видавництво «АССА» розширює асортимент навчальної та розвиваючої літератури для дітей, співпрацюючи із фахівцями в галузі освіти — методистами, викладачами та психологами. У 2015 році була запатентована корисна модель «Навчальні та довідкові наліпки», яка лягла в основу серій «Розумні наліпки» та «Довідники у наліпках».

З 2016 року «АССА» освоює новий напрям — художня література для підлітків. 1 серпня 2016 року була надрукована перша книга серії «Коти-вояки» — переклад українською всесвітньо відомого бестселера Warriors. Перекладачі серії Остап Українець та Катерина Дудка.

2018 року видавництво «АССА» започаткувало нову літературну серію для підлітків — «Час фентезі». У цій серії вже видано:

  • Роман «Варту у Грі» львів'янки Наталії Матолінецьміське фентезі. Події книги відбуваються у мальовничому Львові, де поміж туристами та місцевими мешканцями ходять, живуть і іноді вбивають чаклуни, відьми й алхіміки. Роман у 2018 році отримав нагороду книжкового порталу «Барабука» у номінації «Дебют року в прозі», крім того здобув спецвідзнаку Всеукраїнського літературного конкурсу рукописів прози «Крилатий лев-2017» за новаторський пошук у жанрі міського фентезі та диплом конкурсу романів «Львівські перехрестя-2017».
  • Дві книги з трилогії «Сезон кіноварі», автор Володимир Арєнєв: романи «Порох із драконових кісток» та «Дитя песиголовців». Книга «Порох із драконових кісток» потрапила до короткого списку Всеукраїнського рейтингу «Книжка року-2018» в номінації «Дитяче свято». А ЇЇ продовження — «Дитя песиголовців» — переможець «Топу БараБуки-2018» у номінації «Підліткове фентезі року», цей роман потрапив до 10 найважливіших книг 2018 року за версією літературного критика Євгенія Стасіневича, до списку найкращих книжок за версією книгоблогерів та до короткого списку книжкового рейтингу «ЛітАкцент року».
  • Таємні щоденники Улісса Мура (англ. The secret diaries of Ulysses Moore): «Двері у міжчасся» та «Крамниця забутих мап». Книги-квест про пригоди підлітків, які подорожують у часі та просторі. Автор — італійський письменник П’єрдоменіко Баккаларіо[en]. Книги вже перекладено понад 15 мовами.
  • Серія книг «Черептон Крутій» (англ. Skulduggery Pleasant[en]) ірландського письменника та сценариста Дерека Ленді — це поєднання фентезі та детективу з нотками легкого чорного гумору. Головні герої — детектив-скелет Черептон Крутій та його напарниця Стефані Едглей / Валькірія Веремія.
  • Таємничий цикл про Ніну Панкович полячки Анни Каньтох. «Таємниця покинутого монастиря» (пол. Tajemnica diabelskiego kręgu) — перша книга трилогії. Події роману відбуваються в післявоєнній Польщі. Тринадцятирічна Ніна разом з групою підлітків, яких зібрали янголи, потрапляє до маленького містечка, де оселяються у покинутому монастирі. Навіщо їх зібрали та які таємницю приховує монастир стає зрозуміло зовсім скоро…
  • «Фелікс, Нет і Ніка» — серія підліткового фентезі польського автора Рафала Косіка. Героями книг є троє друзів: Фелікс Полонія, Нет Білецький та Ніка Міцкевич. Вони мають дивну властивість повсякчас потрапляє в різні детективні історії, тому їм доводиться протистояти шкільним хуліганам, банді грабіжників і навіть духам.

Книжкові ярмарки[ред. | ред. код]

«АССА» щорічно бере участь у міжнародних фестивалях та ярмарках: «Книжковий арсенал» у Києві, «Форум видавців» та «Дитячий форум» у Львові, «Зелена хвиля» в Одесі, Франкфуртський книжковий ярмарок, Vilnius Book Fair. Видавництво отримало відзнаку «Найкраща книга Форуму видавців-2017» у номінації «Місто» за книгу «Фасади. Харків» Максима Розенфельда.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Серія міського фентезі Наталії Матолінець «Варта у Грі» отримала премію «БараБука» за кращий дебют 2018, міське фентезі «Артефакти Праги» увійшло у короткий список «БараБука» ТОП-2019, а «Кров Будапешта» отримала премію «БараБука» за кращу серію року 2021.
  • Книга Володимира Арєнєва «Дитя песиголовців» увійшло до п’ятірки кращих українських книжок 2018 року за версією відеоблоґерів, а також у рейтинг «Найважливіших українських книжок 2018 року». У грудні 2018 року портал «Барабука» назвав «Дитя песиголовців» кращим українським фентезі для підлітків, а вже у 2020 році книга отримала премію ім. М. Коцюбинського в категорії «Дитяча література». У травні 2019 року Володимир Арєнєв увійшов до списку «25 кращих письменників України», у цьому ж році книга «Дитя песиголовців» отримала нагороду у номінації «Література для дітей» від книжкової премії «Еспресо. Вибір читачів 2019».
  • У 2020 році книга Патріка Несса «Ніж, якого не відпустиш» отримала спеціальну відзнаку за найкращу книгу фантастики для підлітків від літературної премії «Навиворіт».
  • У 2021 році поп-ап видання «Палаци і фортеці України» посіла III місце у фестивальному конкурсі «Книжка майбутнього» у номінації «Експеримент у папері».

Видавничі проекти[ред. | ред. код]

  • Серія «Україна. Відпочивай активно!» — путівники з активних видів відпочинку та туризму в Україні, велопутівники, туристичні мапи, атласи.
  • Серія «Нова школа» [Архівовано 29 липня 2021 у Wayback Machine.]
  • Серія «100 тем» [Архівовано 29 липня 2021 у Wayback Machine.] — довідники, що містять матеріал усього шкільного курсу, відібраний у 100 найбільш важливих тем.
  • Серія «Розумні наліпки»
  • Серія «Коти-вояки» — пригодницькі романи-фентезі. Перша книга серії вийшла у світ в 2003 році, створили їх британські письменниці під загальним псевдонімом Ерін Гантер.
  • Серія «Крихітка» [Архівовано 29 липня 2021 у Wayback Machine.] — книги для дітей 2–3 років з інтерактивними завданнями, які сприяють розвитку основних вікових навичок — дрібної моторики, уваги, логіки тощо.
  • Серія «Читай та відкривай» — книги з яскравими історіями для дітей віком від 3 років.
  • Серія «Час фентезі» — книги сучасних українських та іноземних письменників, що працюють у жанрі фентезі.

Соціальні проекти[ред. | ред. код]

З 2012 року видавництво друкує та безкоштовно розповсюджує правила дорожнього руху для велосипедистів під час проведення Всеукраїнського велодня у всіх великих містах країни, дарує книжки бібліотекам та дитячим будинкам Харкова.

Співпраця[ред. | ред. код]

«АССА» співпрацює з багатьма відомими видавництвами, серед яких Flintas publishing, Carlsen, Working Partners Limited тощо.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Про новинки до Book Forum [Архівовано 2 квітня 2019 у Wayback Machine.], сайт Форуму видавців
  2. У Львові обрали найкращу книгу Форуму видавців. Хто переміг. [Архівовано 2 квітня 2019 у Wayback Machine.], сайт http://tvoemisto.tv/ [Архівовано 4 липня 2015 у Wayback Machine.]
  3. Підсумки 10-го Дитячого Форуму у Львові [Архівовано 2 квітня 2019 у Wayback Machine.], сайт http://md-eksperiment.org/ [Архівовано 3 квітня 2019 у Wayback Machine.]
  4. На Форумі видавців у Львові назвали найкращі книги року [Архівовано 2 квітня 2019 у Wayback Machine.], сайт https://glavcom.ua/ [Архівовано 15 квітня 2022 у Wayback Machine.]
  5. Що читала редакція влітку та найбажаніші книжки до Book Forum 2018 [Архівовано 7 квітня 2019 у Wayback Machine.], сайт Світ фентезі
  6. Перші книжки 2019 року [Архівовано 5 листопада 2021 у Wayback Machine.], сайт Barabooka
  7. Короткий список підліткової літературної премії «Навиворіт», сайт Bokmal [Архівовано 3 квітня 2019 у Wayback Machine.]
  8. Що читала редакція взимку 2018—2019 [Архівовано 8 квітня 2019 у Wayback Machine.], сайт Світ фентезі
  9. Як правильно ненавидіти песиголовців [Архівовано 27 жовтня 2020 у Wayback Machine.], сайт Barabooka
  10. Не такий вже він і покинутий: рецензія на книжку «Таємниця покинутого монастиря» [Архівовано 14 серпня 2020 у Wayback Machine.], блог Yakaboo
  11. Адвент-історії, або 14 книжок, які варто прочитати до Різдва [Архівовано 21 червня 2019 у Wayback Machine.], сайт Читомо
  12. Книжки для дорослих дітей: п'ять новеньких фентезі [Архівовано 30 жовтня 2020 у Wayback Machine.], сайт https://opinionua.com/ [Архівовано 3 квітня 2019 у Wayback Machine.]
  13. Что такое хорошо и что такое плохо, сайт Большой Киев [Архівовано 3 квітня 2019 у Wayback Machine.]
  14. Література для незрячих підлітків, канал в youtube 4 канал [Архівовано 13 квітня 2019 у Wayback Machine.]
  15. «Аннеке» в Україні" [Архівовано 22 лютого 2019 у Wayback Machine.], сайт газети «День»
  16. Наталія Матолінець: «фантастика завжди була присутня в моєму читацькому житті» [Архівовано 7 квітня 2019 у Wayback Machine.], творча майстерня Rubie