Вільям Гроппер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вільям Гроппер
англ. William Gropper[1][2]

Народження 3 грудня 1897(1897-12-03)[4][5][…]
Нью-Йорк, Нью-Йорк, США[7][8]
Смерть 6 січня 1977(1977-01-06)[9][10][…] (79 років)
  Мангассет, Нассау, Нью-Йорк, США
(інфаркт міокарда)
Країна  США[12]
Навчання Національна академія дизайну[8] і Нова школа дизайну Парсонсаd[8]
Діяльність літограф, художник, ілюстратор, карикатурист, fresco painter
Вчитель Джордж Беллоуз
Член Американська академія мистецтв та літератури
Твори Migrationd
Роботи в колекції Музей мистецтв Нельсона-Аткінсаd, Музей сучасного мистецтва (Нью-Йорк)[13], Національна галерея мистецтв, Музей мистецтва Метрополітен[14], Arizona State University Art Museumd, Витончено-мистецькі музеї Сан-Франциско, Смітсонівський музей американського мистецтва, Пенсільванська академія образотворчих мистецтв, Phillips Collectiond, Клівлендський музей мистецтв, Музей американського мистецтва Вітні, Художній музей Сент-Луїса, Рінглінг музей, Princeton University Art Museumd і Print Collectiond[15]
Нагороди Стипендія Гуггенхайма (1937)[3]
Автограф

CMNS: Вільям Гроппер у Вікісховищі

Вільям Гроппер (1897, Нью-Йорк — 1977) — американський художник-карикатурист, літограф і графік; комуністичний діяч, який співпрацював з багатьма американськими друкованими виданнями комуністичної орієнтації.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в бідній родині єврейських емігрантів з Румунії та України, був шостою дитиною в сім'ї. Його батьки займалися надомною шиттям, сім'я жила дуже бідно . Мистецтвом цікавився з дитинства, вже в 13-річному віці виграв перший приз на художньому конкурсі в школі. У 1913 році закінчив школу, отримавши за свої успіхи в живопису стипендію на навчання в Національній академії дизайну, але незабаром був виключений звідти через конфлікти з керівництвом. У підсумку він був змушений влаштуватися помічником продавця в магазин одягу. У 1915 році познайомився з Френком Парсонсом, ректором нью-йоркської Школи образотворчого мистецтва, якому дуже сподобалися роботи Гроппера і який забезпечив йому стипендію для навчання в його закладі. З 1917 року Гроппер протягом кілька років працював художником в газеті New York Tribune, створюючи тематичні малюнки для недільних випусків. На початку 1920-х років нетривалий час працював на Кубі.

Згодом удосконалювався в живопису у Р. Хенрі і Дж. Беллоуза. З початку 1920-х років почав малювати політичні карикатури у вигляді замальовок і ліногравюр для різних комуністичних видань. У 1927 році відвідав СРСР. Основною тематикою його робіт в 1930-і роки стали міжнародний робочий рух і антифашистські карикатури. Брав участь у складі интербригад в Громадянській війні в Іспанії, після її завершення створив цикл літографій антифашистської спрямованості по подіям цієї та Другої світової війни. У 1953 році викликався в Комісію з розслідування антиамериканської діяльності, але засуджений не був. З 1948 року вирішив в знак поваги пам'яті Голокосту раз на рік малювати по картині, присвяченій євреям. У 1974 році був обраний членом-кореспондентом Національної академії дизайну. Помер від інфаркту.

Творча спадщина представлено не тільки карикатурами, але і книжковими ілюстраціями, плакатами, монументального і станкового малярства. Згідно Великої радянської енциклопедії, в своїх роботах, яким були притаманні лапідарність і велика викривальна сила, відбивав класову боротьбу і підкреслював «нелюдськість» капіталістичного ладу.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]