Геласій Кизицький

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Геласій Кизицький
грец. Γελάσιος Κυζικηνός
НародивсяV століття
Померне раніше 475
Місце проживанняВіфінія
КраїнаВізантійська імперія Візантійська імперія
Національністьгрек
Діяльністьісторик церкви, письменник, історик
Галузьісторія
церковний письменник

Геласій Кизицький (грец. Γελάσιος Κυζικηνός) — візантійський історик, церковний письменник другої частини V столітті. У рукописах, що приписують йому, авторство не вказане. Ім'я автора – Геласій – було зазначено лише у «Бібліотеці» патріарха Фотія I Константинопольського[1].

Біографія

[ред. | ред. код]

Анонімний автор є сином жерця поліса Кизик. Він писав у римській провінції Віфінія в Малій Азії близько 475 року, щоб довести євтихійцям, що Нікейські отці не вчили монофізитства. Ці подробиці він наводить у своїй передмові[2]. Крім того, про його особистість нічого не відомо.

Праці

[ред. | ред. код]

Його «Синтагма» або збірка Діянь Першого Нікейського собору досі вважалася роботою жалюгідного упорядника; однак останні дослідження вказують на його певне значення. Вона поділена на три книги[3]: книга I розповідає про життя Констянтина аж до 323 року; книга II Історії собору в тридцяти шести розділах; з книги III опубліковано лише фрагменти.

Вся книга III була відкрита кардиналом Май в Амброзіанській бібліотеці, і її зміст повністю описаний Олером. Можна сказати, що серйозне вивчення джерел Геласія почалося з того, що Тернер ідентифікував довгі уривки, взяті з Руфінуса[4] у книзі II. Повний аналіз джерел[5], зусиллями якого Геласію повернули місце серед серйозних істориків Церкви, якого він був помилково позбавлений, а також надали вагу досі загалом відкинутій ідеї про те, що був офіційний запис Діянь Нікейського собору. Крім того, саме з нього Далматій вивів початкову промову Констянтина, сповідь Осія Кордубського, діалог з Федоном і дев'ять догматичних конституцій, які Гефеле визнав «безперечно підробними».

«Іоанн», на якого посилається Геласій, як про попередника Феодорита, досі не ідентифікований; від нього були отримані опубліковані частини книги III, листи Костянтина до Арія, до церкви Нікомедія та до Феодота, усі з яких є автентичними. Він також доводить, що порівняння листа Костянтина до Тирського синоду, наданого Геласієм і Афанасієм[6], показує, що Геласій дає оригінал, Афанасій — скорочену версію.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Cf. Günther Christian Hansen, Anonyme Kirchengeschichte (Gelasius Cyzicenus, CPG 6034), de Gruyter, Berlin-New York, 2002.
  2. Labbe, II, 117.
  3. Labbe, II, 117-296.
  4. X, 1-5.
  5. Ecclesiastical History of Eusebius of Caesarea, Rufinus (in the Greek version of Gelasius of Caesarea died 395), Socrates Scholasticus, Theodoret, "John" and Dalmatius
  6. Apolg, n. 86.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Геласій Кизицький // Catholic Encyclopedia. — New York : Robert Appleton Company, 1913. (англ.)
  • Wace, Henry (1911). Gelasius (13), an author from Cyzicus. Dictionary of Christian Biography and Literature to the End of the Sixth Century. Процитовано 9 березня 2017.