Дадашова Гюльназ Махір Кизи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дадашова Гюльназ Махір Кизи
азерб. Gülnaz Mahir qızı Dadaşova
Народилася
Баку
Країна  Азербайджан
Діяльність науковиця, кардіолог
Alma mater Азербайджанський медичний університет
Цюрихський університет
Галузь кардіологія
Заклад Azerbaijan Scientific-Research Institute of Cardiologyd
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор медичних наук
Членство Azerbaijan Society of Cardiologyd
Європейське товариство кардіологів
Партія Партія «Новий Азербайджан»

CMNS: Дадашова Гюльназ Махір Кизи у Вікісховищі

Дадашова, Гюльназ Махір Кизи (Баку) — азербайджанська науковиця, професорка, доктор медичних наук. Директор Науково-дослідного інституту кардіології імені Ч. Абдулаєва.

Життєпис[ред. | ред. код]

Гюльназ Махір Кизи Дадашова народилася в родині вчителя в Баку. Закінчила середню школу № 191 з медаллю. у 1992 р. вступила на лікувально-профілактичний факультет Азербайджанський медичний університет. Закінчила зі ступенем бакалавра у 1998 р.

У 1999—2000 рр. пройшла інтернатуру лікарем-кардіологом в Бакинській Залізничній лікарні. У 2002—2005 рр. навчалась в аспирантурі на кафедрі клінічної фармакології Азербайджанський Медичний Университет[1].

У 2008 р. В 2008 р. захистила наукову роботу «Оптимізація лікування артериальної гіпертензії у жінок в постменопаузі» і була присвоєна вчена ступінь доктор философії у галузі медицина.

У 2016 р.отримала вчене звання доцента. У 2018 р. захистила наукову роботу «Гендерні особливості хронічної серцевої недостатності, можливості вдосконалення діагностикий медикаментозного лікування, визначення прогноза і прогнозування виживання» і отримала вчену ступінь доктора медичних наук.

У 2019 р. вступила на спеціальність лікаря-кардіолога в Цюрихський університет, Швейцарія, зі ступенем магістра, а після його закінчення у 2022 р. пройшла післядипломний курс сецевої недостатності (PCHF) у тому ж університеті.

Володіє російською і англійською мовами. Заміжня, доє дітей.

Наукова кар'єра[ред. | ред. код]

Гульназ Дадашова почала свою трудову діяльність у 2006 р. старшим лаборантом НДІ кардіології імені акад. Ч. М. Абдуллаєва, а з 2014 р. продовжила работу старшим науковим співробітником у відділенні серцевої недостатності. 21 вересня 2018 р. вона була призначена директором цього інституту.

З 2007 р. читає лекції по темі внутрішніх хвороб на кафедрі клінічної фармакології Азербайджанського медичного університету. З 2019 р. на англійському відділенні III кафедри внутрішніх хвороб Азербайджанського медичного університету, і в Бакинській філії Першого МДМУ им. Сеченова.

Наукові досягнення[ред. | ред. код]

Гюльназ Дадашова є автором близько 100 наукових прааць. Вона неодноразово виступала з доповідями на міжнародних та місцевих наукових конференціях. Нею проведені дослідження статевих відмінностей ренін-ангіотензин альдостеронової системи у хворих артеріальною гіпертензією та їх зв'язок з гуморальними факторами і гендерними особливостями факторів риску розвитку, вікових і гендерних відмінностей в тяжкості і генезі хронічної серцевої недостатності, ефективності моксонідина і комбінації моксонідина з івабрадином у хворих з метаболічним синдромом. Вона провела наукові дослідження впливу на параметри резистентності та наукове дослідження гендерних особливостей клінічного та психоемоційного стану у хворих з хронічною серцевою недостатністю[2].

У результаті її наукової діяльності виявлені гендерні та вікові відмінності в лікуванні хронічної серцевої недостатності на спостережно-госпітальному етапі та гендерні відмінності в динаміці клінико-функціонального та психоемоційного стану серця, морфологічних та функціональних показників на фоні різних варіантів медикаментозного лікування хворих з хронічною серцевою недостатністю післе перенесеного інфаркта міокарда, післе перенесеного інфаркта міокарда вивчені гендерні відмінності клініко функціонального та психоемоційного стану серця, морфофункціональні показники у хворих з хронічною серцевою недостатністю[3].

За свою наукову діяльність вона вивчила особливості артериальної гіпертензії у жінок в постменопаузі та гемодинамічні й и метаболічні еффекти комплексної терапії моксонідином й замісною гормональною терапєю у жінок в постменопаузі з артериальною гіпертензією.

Гульназ Дадашова є автором і співавтором ряду підручників, методичних матеріалів та числа монографій, у том числі «Современные Аспекты Хронической Сердечной Недостаточности», виданих у Москві у 2022 р[4].

Вона є головним координатором Азербайджанського реєстра хронічної серцевої недостатності OTRIMIZE HF, організованого Європейським товариством кардіологів у 2016—2017 рр., і головою рабочої групи «Серцево-судинна фармакологія» Азербайджанського кардіологічного товариства (AKC)[5].

Міжнародні заходи, де вона була спікером:

  • XXI Міжнародний конгрес по артеріальній гіпертензії (2008 р, Берлін)
  • Щорічний Європейський конгрес по серцевій недостатності (2009 р., Ніца)
  • IX Європейський конгрес по артеріальній гіпертензії (2009 р., Мілан)
  • XX Міжнародний конгрес по артеріальній гіпертензії (2010 р., Осло)
  • III Всесвітній конгрес по серцевій недостатності (2012 р., Стамбул)
  • Науковий конгрес (2014 р., Ташкент)
  • Об'єднаний міжнародний та європейський конгрес по гіпертонії (2014 р., Афіни)
  • «Питання невідкладної кардіології 2014: від науки до практики» VI Всеросійський форум (2014, Москва)
  • XXV Європейський конгрес по артеріальній гіпертензії (2015, Мілан)
  • Щорічний Європейський конгрес по серцевій недостатності та II Всесвітній конгрес по гострій серцевій недостатності (2009 р., Севілья)
  • IV Міжнародний форум кардіологів та терапевтів (2015, Москва)
  • V Науково-освітня конференція кардіологів та терапевтів Кавказу (2015 р., Нальчик)
  • IV Конгрес Азербайджанського Кардіологічного Товариства (2015, Баку)
  • 5-й Конгрес Азербайджанського Кардіологічного Товариства (2016, Баку)
  • 4-й Міжнародний конгрес по серцевій недостатності (2017, Париж)

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Azərbaycan Tibb Universiteti | t.e.d., ass. Dadaşova G. M. amu.edu.az. Процитовано 20 квітня 2023.
  2. Author Page for Gulnaz Dadashova :: SSRN. papers.ssrn.com (англ.). Процитовано 28 квітня 2023.
  3. Doctor Gulnaz Dadashova. esc365.escardio.org (англ.). Процитовано 28 квітня 2023.
  4. Doctor Gulnaz Dadashova. esc365.escardio.org (англ.). Процитовано 4 травня 2023.
  5. Direktor, tibb elmləri doktoru, professor Gülnaz Dadaşova. ETKİ (азерб.). Процитовано 28 квітня 2023.