Дуло (династія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Символіка IYI, яка, за припущеннями, належить роду Дуло.


Дуло (тюркс. Дулу — «скажений») — правляча династія групи племен на теренах сучасної України та у Великій Булгарії в 78 ст.

Походження династії[ред. | ред. код]

Рід Дуло — один зі шляхетних родів степових народів, які проживали на території Північного Причорномор'я та Великого Степу (територія сучасної України).

У 631 році Кубрат засновує в Причорноморських степах та на Кубані державу і продовжує династію булгарських каганів роду Дуло. Це відбулося після того, як його дядько Органу-Моходу розгромив нушібійців та хазар і цим допоміг Кубрату.

Династія так названа, ймовірно, тому, що його батько не належав до роду тюркютських каганів царського дому Ашіна, а походив з інших племен.

В «Іменнику булгарських каганів» Авітохол (Аттіла) та Ірнік теж відносяться до роду Дуло, що вказує на тенденцію пов'язувати булгарських каганів VII століття з уславленими гунськими вождями V століття.

Деякі джерела відносять до роду Дуло вождя племен кутрігур Безмера, який відійшов під авар, та був старшим сином Кубрата. Безмер правив 3 роки після Кубрата «по той бік Дунаю» (за Іменником), тобто в Північному Причорномор'ї.

Міжусобиця всередині Західного тюркського каганату між племінними союзами Дулу і Нушібі дозволила Кубрату зберегти, створене ним у цей час Болгарське ханство, очолюване династією Дуло.

Аспарух, другий син Кубрата, засновує Слов'яно-булгарське ханство (Дунайську Болгарію), яке вважається першою державою сучасної Болгарії.

Зі смертю хана Севара в 753 році рід Дуло припинив існування.

Представники династії[ред. | ред. код]

Правителі Болгарії з династії Дуло [1][ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Іменник болгарських ханів