Кривавець (геральдика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кривавець

Кривавець — барвник або нестандартна тинктура в геральдиці з криваво-червоного кольору[1][2].

Історія[ред. | ред. код]

Раніше його іноді вважали еквівалентом багрянцю, але зараз вони вважаються двома окремими кольорами. Кривавець — темно-червоний колір, колір артеріальної крові.[3] Відтінок червоного кольору використовується для відображення кривавого кольору в гербовниках повинен бути темнішим ніж відтінок, що вживається для популярної червіні, як відтінок пурпуру використовується для багрянцю повинен бути темнішим, ніж використовувана для пурпурового кольору. Він також повинен наближатися до червоного, уникаючи переходу в коричневий (щоб не створювати плутанини з засмаглим)[4].

У німецькій геральдиці існує подібна емаль під назвою Blut («кров») або Blutrot («кров’яно-червона»)[5].

У сучасній англійський геральдиці показується пересіченими горизонтальними лініями, як блакить, і діагональними лініями справа, як зелень[6].

Круги кривавого кольору називаються гузами, від турецького göz, що означає око.

Латвія — єдина держава в християнському світі, яка використовує кривавець. Різниця в відтінку між червоним його прапором і звичайним червоним, що використовується в інших прапорах, може слугувати еталоном для кольору кривавець.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Арсеньев Ю.В. Геральдика. Лекции, читанные в Московском Археологическом институте (1907-1908 года). — Терра - Книжный клуб, 2001. — С. 159. — 384 с.
  2. Стивен Фрайер, Джон Фергюсон. Название издания: Геральдика. Гербы - Символы - Фигуры. / Перевод: М. Борисов. — АСТ, Астрель, 2009. — С. 198. — 224 с
  3. Heraldic dictionary на сайті «Flags of the World» . Accessed 14 July 2009.
  4. Berry, William (1828?-40?). Encyclopaedia Heraldica; or, Complete Dictionary of Heraldry, Vol. 1 (en inglés). Londres: Sherwood, Gilbert and Piper. Consultado el 15 de abril de 2012.
  5. Von Volborth, Carl A. (1991). The Art of Heraldry (en inglés). Londres: Tiger Books International. p. 21.
  6. Сост: Джованни Санти-Мадзини. Геральдика. История, терминология, символы и значения гербов и эмблем. М. Изд: Астрель. Цвета: кровавый. стр. 72.