Пурпуровий колір

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пурпуровий
— Кольорові координати —
HEX #6A0DAD
RGB¹ (r, g, b) (106, 13, 173)
CMYK² (c, m, y, k) (39, 92, 0, 32)
HSV (h, s, v) (275°, 92%, 68%)
¹: Нормалізовано до [0–255]
²: Нормалізовано до [0–100]
Пурпуровий (magenta)
— Кольорові координати —
HEX #FF00FF
RGB¹ (r, g, b) (255, 0, 255)
CMYK² (c, m, y, k) (0, 100, 0, 0)
HSV (h, s, v) (300°, 100%, 100%)
¹: Нормалізовано до [0–255]
²: Нормалізовано до [0–100]
Типографський пурпуровий
— Кольорові координати —
HEX #E2007A
RGB¹ (r, g, b) (226, 0, 122)
CMYK² (c, m, y, k) (0, 100, 0, 0)
HSV (h, s, v) (328°, 100%, 89%)
¹: Нормалізовано до [0–255]
²: Нормалізовано до [0–100]
Пурпуровий хроматичного кола
— Кольорові координати —
HEX #C5007F
RGB¹ (r, g, b) (197, 0, 127)
CMYK² (c, m, y, k) (22, 100, 12, 0)
HSV (h, s, v) (321°, 100%, 77%)
¹: Нормалізовано до [0–255]
²: Нормалізовано до [0–100]
Нижня границя хроматичної діаграми визначає область пурпурових кольорів

Пурпуро́вий ко́лір[1], також пурпу́рний[2] (від назви пу́рпуру, фарбувальної речовини червоно-фіолетового кольору) або шарла́товий ко́лір[3] (від шарла́ту, застарілої назви пурпуру) — темно-червоний або яскраво-червоний колір з фіолетовим відтінком; багряний[4]. Назва кольору походить від пурпуру — фарбувальної речовини, яку добували в давні часи з залоз равлика пурпурового — морського молюска з родини Muricidae — родича рапана. В колориметрії до пурпурових відносять гаму кольорів, що утворюються внаслідок змішування червоного кольору з синім[5]. На кольоровому трикутнику пурпурові кольори займають місце на нижній стороні між червоним і фіолетовим[6]. Іноді пурпуровий визначають як колір, доповняльний до зеленого[7] та, відповідно, пурпуровим вважають один із кольорів системи CMYK, проте точнішою назвою для такого кольору є маджента (англ. magenta). У геральдиці — пурпур.

Історія й етнографія[ред. | ред. код]

Із давніх часів збереглася шаноблива увага до осіб, які можуть дозволити собі здобувати дорогі продукти — у тому числі коштовні барвники: пурпур, лазурит, пізніше — кармін.

Тому, зокрема, пурпур й порфір — стародавні символи влади, ознаки вельможності їхнього власника. У геральдиці символізує благочестя, помірність, щедрість і верховне панування.

Історичні й літературні асоціації[ред. | ред. код]

Колір Зображення
Чорний колір  
Сірий колір  
Сріблястий колір  
Білий колір  
Золотавий колір  
Каштановий колір  
Коричневий колір  
Бурий колір  
Шамуа  
Оливковий колір  
Трав'яний колір  
Аква  
Аквамарин  
Бірюзовий колір  
Рожевий колір  
Малиновий колір  
Пурпуровий колір  
Бордовий колір  
Вишневий колір  
Шоколадний колір  
Колір слонової кістки  
Хакі  
Беж  

В природі та науці[ред. | ред. код]

Оптичні властивості[ред. | ред. код]

Пурпуровий, на відміну від фіолетового, не входить в палітру спектральних кольорів видимого спектра. Він не є одним із кольорів веселки, які визначив Ісаак Ньютон, і не має власної віднесеної до нього довжини хвиль світла. З цієї причини він називається не-спектральним кольором. Він існує в культурі і мистецтві, але в оптиці він не існує в тому ж самому розумінні як і фіолетовий. Він є лише поєднанням, в різних пропорціях, двох основних кольорів, червоного і синього.

В кольоровій моделі RGB три кольори: червоний, зелений і синій використовуються для утворення всіх кольорів на екранах комп'ютерів або телевізорів, пурпурові відтінки утворюються шляхом змішування червоного чи синього світла різної інтенсивності на чорному екрані. Стандартний пурпуровий колір в палітрі HTML утворюється змішуванням червоного і синього кольору однакової інтенсивності, і має яскравість що є половиною між повністю яскравим і темним.

Чому виноград, баклажани та садові фіалки пурпурові[ред. | ред. код]

Виноград, баклажани, фіалки та інші фрукти, овочі та квіти бувають фіолетовими і пурпуровими, тому що містять природні пігменти, що називаються антоціани. Ці пігменти знаходять у листі, коренях, стеблах, овочах, фруктах і квітах усіх рослин. Вони сприяють фотосинтезу затримуючи шкідливе випромінення світла, яке б пошкодило листя. У квітів, пурпурові антоціани допомагають приваблювати комах, що запилюють квіти. Не всі антоціани пурпурові; вони мають різний колір від червоного до пурпурового і синього, зеленого, або жовтого, в залежності від рівня їхнього pH.

Мікробіологія[ред. | ред. код]

  • В квітні 2007 року науковцями було зроблено припущення, що в ранній період археї могли використовувати ретиналь, пурпуровий пігмент, замість хлорофілу, для отримання енергії від Сонця. Якщо це так, велика частина океану і берегової лінії повинні були бути забарвлені в пурпуровий колір; це називають гіпотезою пурпурової Землі.[9]

Астрономія[ред. | ред. код]

  • Одна із зірок в Стожарах, що називається Плейоною[en], або іноді Пурпуровою Плейоною оскільки, будучи зіркою, яка швидко обертається, вона має пурпуровий відтінок через її блакитно-білий колір, що затемнений кільцем, що обертається, із електрично-збудженого червоного газу гідрогену.[10]

В культурі[ред. | ред. код]

Культура Європи[ред. | ред. код]

У середньовічній Європі пурпуровий символізував лідерство та короля. У європейській алхімії того часу «дорогоцінна пурпурова тинктура» була терміном для різних речовин, які алхіміки сподівалися створити.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Пурпурний» у тлумачному Словнику української мови.
  2. «Пурпуровий» у тлумачному Словнику української мови.
  3. «Шарлатовий» у тлумачному Словнику української мови.
  4. СУМ. БАГРЯНИ́Й
  5. Mish, Frederic C., Editor in Chief Webster's Ninth New Collegiate Dictionary Springfield, Massachuetts, U.S.A.:1984—Merriam-Webster Page 957
  6. див. напр. діаграму у кн. В. В. Шаров. «Цвет и свет», М.1961
  7. [напр. у довіднику Глоссарий.ру [Архівовано 2020-01-22 у Wayback Machine.]
  8. D.A. Bryant & N.-U. Frigaard (November 2006). Prokaryotic photosynthesis and phototrophy illuminated. Trends Microbiol. 14 (11): 488–96. doi:10.1016/j.tim.2006.09.001. PMID 16997562. 
  9. Early Earth Was Purple, Study Suggests:. Livescience.com. 10 квітня 2007. Процитовано 29 грудня 2012. 
  10. Barnett, Lincoln and the editorial staff of Life The World We Live In New York:1955--Simon and Schuster--Page 284 There is also an illustration of Purple Pleione by the noted astronomical artist Chesley Bonestell.

Посилання[ред. | ред. код]