Багрянець

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Назва геральдичного кольору багрянець (murrey) походить від назви шовковиці, яка є плодом дерева Morus nigra, червоно-фіолетовий колір якого багрянець спочатку представляв.

Багрянець, або кармазин — яскравий насичений відтінок червоного кольору.

Геральдичне значення[ред. | ред. код]

Багряний є національним кольором Непалу.

У геральдиці під «багрянцем» також може розумітися близький до багряного «шовковичний»[en]брудний колір, тобто нестандартна тинктура темно-червонувато-фіолетового кольору. За зовнішнім виглядом вона наближається до геральдичної тинктури пурпуру, але відрізняється від неї. Відповідно до словників, «шовковичний» колір знаходиться між геральдичними тинктурами червіні, пурпуру, і насправді є досить близьким до темно-бордового кольору (марун); але деякі приклади, відзначені в Канаді[1] та Шотландії[2], відображають його як червонувато-коричневий.

Кольори ліврей Йоркського дому в Англії в XV столітті були блакитними з багрянцем, як це зображено на щитах Сокола Плантагенетів і Білого Лева Мортимерів, які є двома Звірами Королеви.[3]

В Україні та ряді інших країн (традиція започаткована Великою Британією) близький до багряного маруновий використовується як колір десантно-штурмових військ.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Багрянець

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Crest of William Dale Murray [Архівовано 9 травня 2012 у Wayback Machine.]: «Issuant from an antique crown or a bison's head in trian aspect murrey accorné or.» Canadian Public Register, Volume 4, page 292.
  2. Arms of ____ Brown: «Murrey; a chevron between two fleurs de lys in chief and a plough in base, or.» Public Register, Volume 71, page 26.
  3. H.Stanford London. The Queen's Beasts. Newman Neame Ltd. с. 25—33.