Кічура Леся Володимирівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Леся Кічу́ра
Народилася 4 листопада 1981(1981-11-04) (42 роки)
Громадянство Україна Україна
Діяльність казкарка, письменниця, журналістка, кандидатка наук із соціальних комунікацій
Мова творів українська

Кічу́ра Леся Володимирівна (народилася 4 листопада 1981, в селі Старий Яричів Кам'янка-Бузького району Львівської області) — українська казкарка, письменниця та журналістка, кандидатка наук із соціальних комунікацій[1][2], провідна редакторка театру імені М. Заньковецької (м. Львів).[3][4]

Живе в заміському будинку та творить казки.

Серед захоплень – книги (особливо дитячі), фільми та відпочинок на природі.[5]

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася в невеличкому селі біля Львова. Навчалася у місцевій загальноосвітній школі I-III ст. смт. Новий Яричів, яку закінчила на відмінно 1999 р.[4]

Опісля вступила до Львівського національного університету імені Івана Франка на факультет журналістики, спеціалізація "Редагування і видавнича справа". Навчання закінчила 2004 р. з дипломом із відзнакою.

Упродовж 2007 - 2010 рр. навчалася в аспірантурі ЛНУ ім. І. Франка. Захистила кандидатську роботу на здобуття наукового ступеня кандидата наук із соціальних комунікацій (2011 р.).[1][2]

З серпня 2004 року й досі[коли?] працює провідною редакторкою літературної частини Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької.

Мала досвід викладацького стажу. Впродовж 2011 - 2017 рр. була доцентом кафедри української преси факультету журналістики ЛНУ ім. І. Франка. Проводила лекційні та практичні заняття також на факультеті «Культури і мистецтв».

Телевізійний досвід – була авторкою та ведучою телевізійної програми «Книжковий клуб Форуму видавців» на телеканалі "ПравдаТут", в рамках якої гості студії обговорювали нові книжкові видання (вересень 2017 р.)[6]

Журналістсько-редакторський досвід:

Видала 9 збірок авторських казок - серія "Добрі мамині казки".[7]

2017 р. започаткувала соціально-книжковий проєкт "Добрі мамині казки" задля популяризації дитячого читання.[7][8][9]

Авторка мандрує зі своїми казками дитячими закладами України.[7][8][10]

Леся Кічура з чоловіком Миколою Єнкало та дітьми - сином Максиміліаном та донькою Діаною.

Заміжня, чоловік – Микола Володимирович Єнка́ло (1963 р.н.). Виховує сина Максиміліа́на (2005 р.н.), доньку Діану (2008 р.н.) та сина Владисла́ва (2020 р.н.).

Творчість[ред. | ред. код]

Свою першу казку Леся Кічура написала для кількамісячного сина у 2005 р., вона мала назву «Турботлива корівка». У липні 2006 р. казка «Турботлива корівка» перемогла на конкурсі журналу «Твой Малыш»[11], хоча обіцяного подарунку за перемогу авторка так і не отримала. А в 2010 році казка була надрукована на сторінках всеукраїнського журналу «Малятко» і за її мотивами на сторінках журналу була саморобка-витинанка для малят. Співпраця з цим виданням в казкарки триває й досі.[12] Після народження доньки у 2008 році казок у доробку ставало все більше й більше. Тож 14 лютого 2017 р. в Міжнародний день дарування книг казкарка започаткувала свій соціально-книжковий проєкт «Добрі мамині казки». Перша книжка вийшла у світ 1 червня 2017 р. у Міжнародний день захисту дітей під однойменною назвою «Добрі мамині казки».[13][14] Наклад цієї збірки поновлювали тричі і він сягнув 6 тис. примірників.

Казкарка Леся Кічура та її читачка на презентації другої збірки казок

Упродовж 6-ти років письменниця видала у світ 9 авторських збірок казок із розмальовками. Наклад усіх книг поновлювався по декілька разів, що свідчить про безмір читацької любові.

Завдяки яскравому костюмованому образу на презентаціях книжок, її впізнають як львівську казкову фею.

Казки Лесі Кічури читають усюди: на теренах України та за кордоном. Герої авторки вже дісталися Іспанії, Італії, Великої Британії, Франції, Ізраїлю, Німеччини, Польщі, Ісландії, Америки, Австралії та Нової Зеландії. Збірки казкарки замовляють для школярів українських недільних шкіл у Коннектикуті, Мадриді та Парижі.[15]

У рамках проекту здійснено важливу соціальну місію – 5 збірок казок було видано шрифтом Брайля з тактильними малюнками, які можна оглянути на дотик. Ці книжки також мають аудіоверсію в новому поданні – через QR-код. Тексти начитані голосом автора. Проект здійснено у співпраці з Ресурсним центром НУ «Львівська політехніка», директором якого є Оксана Потимко.[16][17][18][19][20]

У цьому форматі вийшли у світ книги: «Добрі мамині казки»[21], «Магія Різдва»[22], «Мандри»[23], «Музей іграшок» та «Час різдвяного дива»[24].

Весь наклад книг безкоштовно передано до спеціалізованих закладів, бібліотек та адресно для незрячих діток України.[25][26][27]

Леся Кічура з чоловіком Миколою Єнкало на презентації її збірки казок "Добрі мамині казки. Мандри"

В жовтні 2020 р. казка Лесі Кічури «Ображена гумка»[28] увійшла до першої україномовної збірки казок, виданої шрифтом Брайля в Угорщині. Видання інклюзивної україномовної збірки казок «Казковий дивосвіт» шрифтом Брайля стало непересічною подією в мистецько-літературному житті українців в Угорщині. Серед імен казкарів у книзі зазначені: Еліна Заржицька, Ольга Репіна, Любов Швець, Дзвінка Дячок, Леся Кічура, Інна Калина та Сашко Дерманський. Видання містить кольорові ілюстрації для читачів з важким порушенням зору, які здійснив український художник Олександр Гембік. Для незрячих читачів пропонуються рельєфно-крапкові ілюстрації, які можна відчути на дотик, адаптовані українською художницею Ольгою Разлом. Примірники книги безкоштовно передано до Угорської Національної бібліотеки ім. Ференца Сечені та Державної Бібліотеки Іноземної Літератури м. Будапешт. Крім того, видання також безоплатно надіслано до бібліотек України. А подарункові видання надіслані українським незрячим читачам Туреччини, Угорщини, Іспанії та Канади. Над виданням працювали упорядники: Володимир Вакуленко-К. – засновник міжнародного проєкту «Зірки на долонях», та Уляна Княгинецька – ініціаторка та засновниця Міжнародного проєкту «Дитяча українська казка XXI століття».[29][30][31]

Влітку  2023 р. збірка казок «Найкращі. Добрі мамині казки» Лесі Кічури стала переможницею конкурсу "Книжкова Львівщина" у номінації "Дитяча і підліткова книга". Премію в розмірі 40 тис. грн. авторка витратила на оформлення 9-ї книги казок «Час різдвяного дива».[32][33]

Задля промоції власного соціально-книжкового проєкту «Добрі мамині казки» авторка влаштовує творчі зустрічі для малечі у школах, бібліотеках, творчих центрах. [34][35][36][37][38][39][40][41][42][43][44][45]

Мета проєкту – популяризувати читання в молодшому шкільному віці і знайомити дітей з автором книги. Казкарка переконана, що книжка завжди має приходити до дитини цікаво, тож під час своїх авторських зустрічей пропонує дітям відеопрезентації, вікторини та забави.

За час тривалості проєкту письменниця подарувала близько 10000 книг школам, бібліотекам, дитячим центрам та малечі з багатодітних сімей.[46][47]

Книжкові премії та нагороди[ред. | ред. код]

Бібліографія[ред. | ред. код]

1 книга — Добрі мамині казки[57][58][59][60] : Для дошкільного і молодшого шкільного віку. / Тексти Лесі Кічури; ілюстрації Наталії Манько. – Львів : Сполом, 2017. – 60 с. : іл.

Кожна мама мріє, щоб її дитина виросла на чарівних казках, у яких навіть злі герої стають усміхненими й лагідними, в яких добро обов'язково перемагає зло.

Казки Лесі Кічури, неначе дрібні чарівні намистини, нанизуються у разок намиста із назвою ДИТИНСТВО. Лише в цьому незворотному часі можливі неймовірні перетворення і мандри в дивовижні світи.

У збірці 20 казок, понад 20 розмальовок, 24 кольорових ілюстрації.

Книга перевидавалася ще 2 рази.

2 книга — Добрі мамині казки. Магія Різдва[57] : Для дошкільного і молодшого шкільного віку. / Тексти Лесі Кічури; ілюстрації Каріни Чепели. – Львів : Сполом, 2017. – 60 с. : іл. Новий наклад книги – 2018, видавництво «Папуга».

Ця книга по вінця наповнена казковим дивом. Дев’ять історій, які вмить захоплюють уяву маленького читача й переносять його у чарівну країну дитинства, де він переживає з героями усі їхні пригоди.

Хтось скаже – важко призвичаїти дитину до читання? Помиляєтеся! Важливо підібрати цікаву казку й тоді дитина сама проситиме продовження історії!

Ось так, на замовлення дітей за кілька місяців з-під пера авторки з'явилася «Магія Різдва». Де чарівний світ ельфів і гномів казково вплітається у мереживо різдвяних див, у історію стародавнього міста Лева, підіймається разом із янголами до хмаринкового безмежжя, розпорошується звідти казковим новорічним снігом та осідає у дитячих серцях паростками любові, турботи і щастя.

Ця книга справді дарує жмені святкового настрою, радості та віри у диво.

З її сторінок читачі дізнаються, які дива відбувають у майстерні янголів напередодні улюбленого дитячого свята Миколая і хто саме допомагає вчасно доправити всі подарунки до ліжок та подушок маленьких діток, прочитаєте історію про дівчинку-ельфа, яка придумала традицію вдягання новорічних ялинок, щоб відчуття свята тривало довго.

Будете співпереживати разом із мешканцями лісу за пригодами героїв казки «Пряникова хатинка і лісові гноми». Дізнаєтеся таємницю, чому одного разу у місті Львові погасли всі вуличні ліхтарі і, чому довелося шукати хлопця на ім'я Іван аж у далеких, засніжених Карпатах, щоб він знову зробив місто освітленим. Дивовижні пригоди двох ниток – чорної та білої – також не залишать вас байдужими, і звісно зацікавить історія про маленьких гномів, які шукали зниклу карту до Білої соляної печери.

Останньою в цій збірки є казка «Різдво у Львові»[61] – чарівна історія про те, як хлопчик Максимко та Лев Левкович рятували ключі від Ратуші, які викрали двоє лиходіїв, щоб у місті ніколи не настало Різдво…

У збірці 9 новорічно-різдвяних текстів, понад 20 розмальовок, 24 кольорових ілюстрації.

3 книга — Добрі мамині казки. Мандри[62] : Для дошкільного і молодшого шкільного віку. / Тексти Лесі Кічури; ілюстрації Катерини Іванової. – Львів : Папуга, 2018. – 72 с. : іл.

Свою третю казкову збірку авторка творила на берегах трьох морів: Червоного, Середземного та Чорного. Відтак книга оповідає про пригоди, про неймовірних героїв. На сторінках видання ви знайдете історію про мишеня, яке мандрує світом разом із хлопчиком, та про море, котре шукає собі друзів. Вам обов'язково сподобаються казки про мушлю, яка розповідає морські таємниці дівчинці, і про єнота-детектива, який повертає власникам загублені речі. А ще вас захоплять у полон пригоди на лісовій залізниці та зачарує історія про жабку, яка любила балет і марила стати відомою танцівницею. Ви зрозумієте, як важливо цінувати свій час, бо чарівник-годинникар недаремно мандрує світом.

Ця книга – про мрії й про те, як важливо не зупинятися на шляху до їхнього здійснення, вміти долати перешкоди та не зважати на осудливі думки довкола. Ці історії про те, що особливим є кожен із нас зі своїм, навіть невеличким талантом – нехай це танці, співи чи любов до мандрів. Ця книга для тих, хто завжди йде вперед і ніколи не зупиняється, не досягнувши мети на шляху до мрії, бо лише тоді за спиною виростають крила.

У збірці вміщено десятки барвистих ілюстрацій та цікавих розмальовок від знаної художниці Катерини Іванової, які подарують кожній дитині незабутні враження.

У збірці 10 казок про мрії,  дива та чарівні пригоди, понад 40 розмальовок, 24 кольорових ілюстрації.

4 книга — Добрі мамині казки. Улюблені[63] : Для дошкільного і молодшого шкільного віку. / Тексти Лесі Кічури; ілюстрації Катерини Іванової. – Львів : Папуга, 2019. – 72 с. : іл.

«Улюблені» – це 16 «хітових казкоісторій», вміщених у попередніх книгах авторки.

Відкриває збірку казка «Як Бог немовлят роздавав»[64], котра на ютуб-каналі та в соціальних мережах набрала вже понад два мільйони переглядів.

На сторінках книги ви знайдете історію про добру Бабу Ягу, яка дуже любила приймати гостей у своїй хатинці на курячій ніжці, ознайомитеся з пригодами кита у Венеції, впізнаєте історію про ображену гумку та дві казки про пряникові пригоди. Вас не залишать байдужими історії про Оксанку-вередульку та про кицю, що обирала собі професію.

Вас зачарують новорічно-різдвяні історії про майстерню янголів та фею Різдва, яка пильнувала таїнство величного свята, а також вразять пригоди Максимка, який разом із Левом рятував викрадені ключі з Ратуші. Казка «Запалювач ліхтарів» змусить задуматися, чому у древньому місті однієї ночі погасли всі ліхтарі?

Ця книга захопить кожного, хто візьме її до рук, а малюнки та розмальовки художниці Катерини Іванової вкотре доведуть, що естетичне оформлення дитячого видання є дуже важливим.

У збірці 16 казок, понад 40 розмальовок, 24 кольорових ілюстрації.

5 книга — Добрі мамині казки. Музей іграшок[65][66][67] : Для дошкільного і молодшого шкільного віку. / Тексти Лесі Кічури; ілюстрації Вікторії Дунаєвої. – Львів : Папуга, 2019. – 72 с. : іл.

Цю збірку читачі полюбили ще до її виходу – завдяки анонсуванню в соцмережах. На її сторінках розміщено неймовірну казку про медузу та динозаврів, а кожен малюк любить історії про цих неймовірних велетнів, які колись населяли нашу планету.

Центральною і найбільшою історією є оповідка про музей іграшок та всі пригоди, які трапляються щоночі, рівно після опівночі, коли всі мешканці оживають й починають веселитися.

Авторці хотілося додати цій збірці трішки паризького шарму, тож у ній присутня казка про двох чарівників у Парижі та чарівну книгу з таємницями, яку їм вдалося знайти, – вона давала змогу творити дива й розуміти мову тварин і птахів.

А ще, ну звісно ж, з любові казкарки до зимових свят на сторінках збірки неодмінно мали оселитися казки про новорічно-різдвяне диво. Отож казки: «Сани для Миколая», «Різдвяне бажання новорічної іграшки», «Снігова машина».

Загалом 7 фантастичних та дивовижних казкопригод, понад 20 розмальовок, 24 кольорові ілюстрації від київської художниці Вікторії Дунаєвої не залишать байдужими жодного читача, ані маленького, ані дорослого.

Новий наклад книги здійснили вже через 2 місяці після презентації.

6 книга — Добрі мамині казки. Дивовижні пригоди[68] : Для дошкільного і молодшого шкільного віку. / Тексти Лесі Кічури; ілюстрації Вікторії Дунаєвої. – Львів : Папуга, 2020. – 84 с. : іл.

У книзі проникливі казки про два мамині серця і першого янгола, про сніг, який викрали злі тролі, про малого дракончика, який шукав свою маму, про курочку, яка мріяла знести яєчко, котре стане великодньою писанкою. Запам'ятається маленьким читайликам й винятково львівська казка про старенький трамвай. Історія про Принцесу-невидимку не залишить байдужим жодного читача, а морська казка про порятунок океану вкотре примусить задуматися, як же важливо дбати про чистоту своєї планети.

Заради дитячої творчості авторка розмістила на сторінках своєї книги десятки чарівних розмальовок, а неперевершені ілюстрації відомої київської художниці Вікторії Дунаєвої роблять цю книгу неймовірно приємною для читання.

У збірці 9 казок, понад 20 розмальовок, 24 кольорових ілюстрації.

7 книга — Добрі мамині казки. Найкращі[69][70] : Для дошкільного і молодшого шкільного віку. / Тексти Лесі Кічури; ілюстрації Катерини Іванової, Вікторії Дунаєвої. – Львів : Папуга, 2021. – 132 с. : іл.

Двадцять дві казки з цієї збірки упродовж 2017 - 2020 років виходили у різних книгах казкарки - загальним накладом понад 30 тисяч примірників. Це коротенькі й повчальні казки, які з легкістю запам'ятають і неодмінно полюблять дітки. Кожна історія з цієї чарівної книги написана милозвучною українською мовою. А неперевершені 40 розмальовок від київської художниці Катерини Іванової стануть запорукою веселого та незабутнього проведення часу.

У збірці 22 казки, 40 розмальовок, 36 кольорових ілюстрацій.

8 книга — Добрі мамині казки. Дух Різдва[71][72][73][74][75][76] : Для дошкільного і молодшого шкільного віку. / Тексти Лесі Кічури; ілюстрації Наталії Анікіної. – Львів : Папуга, 2022. – 84 с. : іл.

Перший наклад святкової книги «ДУХ РІЗДВА» розійшовся буквально за місяць! Авторка дуже хотіла, щоб ця книга стала неодмінним атрибутом для затишних різдвяних вечорів, для родинного читання та мандрівок у дивовижні світи, де диво стає дійсністю і добро завжди перемагає зло, і їй це вдалося на відмінно!

Казкарка зумисне поміксувала різдвяні тексти із казками, які не прив’язані до зими, щоб збірку захотілося читати в інші пори роки. Та й герої цієї книги є такими неймовірними, що не відпустять вас одразу.

Казкоісторія про мишенят із підземель львівської Ратуші («Львівські мишенята») розповість, про веселі й захопливі пригоди хвостатитів у місті Лева.

Милі й дуже добрі казки «Сонячне варення Ясі» й «Найсмачніший хлібчик» подарують неймовірно теплі емоції всім читачам.

Історії «Зайченя на колесах» та «Павученя, яке не вміло плести пасток» покажуть, що бути іншими та відрізнятися від решти – це природно та нормально. А йти за своєю мрією – то велике вміння щасливців, яке бере свій початок неодмінно з дитинства!

На замовлення хлопчаків письменниця написала оповідку про робота – «Мама з майбутнього» та про автозмагання серед зайченят («Заячі перегони»).

У книзі ви також знайдете історію про народження маленького Ісусика («Різдвяний віслючок»), про те, як Миколай розгубив подарунки («Розгублені дарунки Миколая»), про веселих сніговиків («Сім’я сніговиків») та сніг, який заноровився до зимових мандрівок («Як сніг забарився»).

Загалом 11 чарівних казок, понад десяток кольорових ілюстрацій та розмальовок від неперевершеної художниці Наталії Анікіної – запорука того, що ця книга надовго залишиться в серденьку вашої малечі та знайде своє особливе місце на улюбленій книжковій полиці.

У збірці 11 казок, 7 розмальовок, 13 кольорових ілюстрацій.

9 книга — Добрі мамині казки. Час різдвяного дива[77][78][79][80][81][82] : Для дошкільного і молодшого шкільного віку. / Тексти Лесі Кічури; ілюстрації Олени Завітайло. – Львів : Папуга, 2023. – 84 с. : іл.

Сторінки цієї книги наповнені пригодами, які відбуваються саме у часі Різдва, бо ж тоді диво твориться усюди. І так відбувається щороку, допоки люди з відкритими серцями та новою надією зустрічають день народження Спасителя.

Дев’ять неймовірних різдвяних пригод поведуть читача у незабутні святкові мандри з веселими та цікавими героями.

Відкриває збірку казка про першу колядку. Її заспівав малий янгол, який став свідком появи на світ Месії.

Наступна оповідка – про двох святкових героїв, атрибути яких у часі Різдва ми дуже часто плутаємо. Йдеться про Миколая і Санта-Клауса. Історія називається «Як Санта-Клаус у Миколая гостював».

Казка «Янгольський Святвечір» пояснить, звідкіля з’явилася традиція перед Святою вечерею задобрювати смаколиками всіх домашніх тварин.

Є у книзі й неймовірно смачна детективна пригода – «Таємниця зникнення різдвяного пампушка».

І звісно, на всіх читачів чекає обіцяне веселе продовження про улюблену героїню – добру бабу Ягу. Цього разу дві подружки допомагатимуть бабуні приготуватися до дня її уродин («День народження баби Яги»).

Ілюстрації та розмальовки до видання створила відома українська художниця Олена Завітайло, яка мешкає в Іспанії.

У збірці 9 казок, 40 кольорових ілюстрацій та розмальовок.

Відеоверсії казок[ред. | ред. код]

Усі відеоверсії казок виготовив чоловік казкарки Микола Єнкало[83].

Казка "ДОБРА БАБА ЯГА"[84] - переможець конкурсу "Батьки дають добро" на Радіо "Львівська Хвиля".

Казка увійшла в першу збірку казок Лесі Кічури - "Добрі мамині казки" та в четверту - "Улюблені".

Голоси героїв казки належать ведучим Радіо "Львівська Хвиля". Бабу Ягу озвучував Влодко Лучишин, Маринку - Галина Лірник, Христинку - Ольга Лех, слова автора читала Віра Пузенко. Музичне оформлення студії FONiЯ records. Використано ілюстрації львівської художниці Наталії Манько.

Казка "Як Бог немовлят роздавав"[85] звучить голосом автора. Вона увійшла в першу збірку казок Лесі Кічури - "Добрі мамині казки" та в четверту - "Улюблені". Відео казки тільки за декілька місяців у мережі Фейсбук набрало понад 2 млн переглядів.

Не для комерційного використання, а тільки для задоволення малечі у відео використано малюнки та футажі з мережі Інтернет загального доступу, а також фрагменти мультфільму "Partly Cloudy" (2009, студія "PIXAR"). Використано ілюстрації львівської художниці Наталії Манько. У відео використана чарівна музика, тож вказуємо її авторів: - композиція "Under The Fence", Hachi: A Dog's Tale (Original Motion Picture Soundtrack)(саундтрек фільму "Хатіко"), автор і виконавець Jan A.P. Kaczmarek, 2009 р. - композиція "Частина 2", музика до серіалу "Ранетки", автор Сергій Мильниченко.

Казка "РІЗДВО У ЛЬВОВІ"[86] увійшла до збірок казок "Магія Різдва" та "Улюблені".

Озвучення Віри Пузенко і FONiЯ records.

Ілюстрації - Каріни Чепели та з мережі Інтернет загального доступу.

Казка "МАЙСТЕРНЯ ЯНГОЛІВ"[87] увійшла до збірок казок "Магія Різдва" та "Улюблені".

Озвучення Віри Пузенко і FONiЯ records.

Ілюстрації - Каріни Чепели та з мережі Інтернет загального доступу.

Казка "ОКСАНЧИНІ ВЕРЕДУЛЬКИ"[88] увійшла до збірок казок "Добрі мамині казки" та "Улюблені".

Звучить голосом автора, Лесі Кічури.

Ілюстрації - Катерини Іванової та з мережі Інтернет загального доступу.

Казка "ОБРАЖЕНА ГУМКА"[89] увійшла до збірок казок "Добрі мамині казки" та "Улюблені".

Озвучення Віри Пузенко і FONiЯ records.

Як море собі друзів шукало

Ілюстрації - Катерини Іванової та з мережі Інтернет загального доступу.

Казка "Як море собі друзів шукало"[90] увійшла до збірки казок "Мандри".

Озвучення Віри Пузенко і FONiЯ records.

Ілюстрації - Катерини Іванової та з мережі Інтернет загального доступу.

Казка "Єнот детектив"[91] увійшла до збірки казок "Мандри".

Озвучення Віри Пузенко і FONiЯ records.

Ілюстрації - Катерини Іванової та з мережі Інтернет загального доступу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Комплексний інформаційно-бібліографічний сервіс Національної бібілотеки України імені В. І. Вернадського - Дисертація Кічури Л. В. www.irbis-nbuv.gov.ua. Процитовано 8 березня 2020.
  2. а б Захист кандидатської дисертації Кічури Л. В. у спеціалізованій вченій раді Д 17.127.05 | Класичний приватний університет. virtuni.education.zp.ua. Архів оригіналу за 14 січня 2020. Процитовано 8 березня 2020.
  3. Леся Кічура. www.facebook.com (укр.). Процитовано 7 березня 2020.
  4. а б Театр ім. М. Заньковецької. Леся Кічура. Архів оригіналу за 16 жовтня 2020.
  5. "Дім, в якому живуть казки" з програми "Караоке на селі". Архів оригіналу за 17 жовтня 2020.
  6. Чим запам'ятався 24 Форум видавців у Львові? – Ведучою програми стала викладач, журналіст та письменниця Леся Кічура. Процитовано 8 березня 2020.
  7. а б в Добрі мамині казки. www.facebook.com (укр.). Процитовано 7 березня 2020.
  8. а б Lesya Kichura. YouTube (uk-UA) . Архів оригіналу за 18 жовтня 2020. Процитовано 7 березня 2020.
  9. Леся Кічура - добра мама, яка пише файні книжки!. Korali.info (Коралі.інфо) - український жіночий журнал (укр.). Архів оригіналу за 20 червня 2018. Процитовано 8 березня 2020.
  10. «ДОБРІ МАМИНІ КАЗКИ» – УНІКАЛЬНИЙ ПРОЕКТ, ЩО МАНДРУЄ УКРАЇНСЬКИМИ ШКОЛАМИ ТА БІБЛІОТЕКАМИ (укр.). Процитовано 8 березня 2020.
  11. Казка «ТУРБОТЛИВА КОРІВКА» - переможець конкурсу МАМИНА КАЗКА. www.likar.info. Процитовано 8 березня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  12. Журнал "Малятко" - казка Лесі Кічури "Як море собі друзів шукало". www.facebook.com (укр.). Процитовано 8 березня 2020.
  13. Наталія, Павлишин (30 травня 2017). „Добрі мамині казки“ — від серця до тисячі сердечок (відео) • Фотографії старого Львова. Фотографії старого Львова (укр.). Архів оригіналу за 18 вересня 2020. Процитовано 9 березня 2020.
  14. нта (12 травня 2017). Книга "Добрі мамині казки" вийшла у світ. Телеканал НТА (укр.). Процитовано 10 березня 2020.
  15. Леся Кічура, письменниця: Казкотворення — це суцільний процес магії! - За 2 роки збірки дісталися Іспанії, Італії, Америки, Великої Британії, Франції, Ізраїлю, Німеччини, Польщі, Нової Зеландії. Інтерв'ю з України (укр.). 12 квітня 2019. Процитовано 10 березня 2020.
  16. ЧУДОВІ КНИЖКИ ДЛЯ ДІТОК З ВАДАМИ ЗОРУ! (укр.), процитовано 8 березня 2020
  17. ДОБРИЙ РАНОК. Леся Кічура та Оксана Потимко про нову книгу казок видану шрифтом Брайля - UA: ЛЬВІВ. lv.suspilne.media. Архів оригіналу за 2 березня 2022. Процитовано 8 березня 2020.
  18. У Львові презентували збірку різдвяних казок, надруковану шрифтом Брайля | Національна Асамблея людей з інвалідністю України (укр.). 14 січня 2019. Архів оригіналу за 8 червня 2020. Процитовано 8 березня 2020.
  19. Львова, Фотографії Старого (12 січня 2019). «Магія Різдва», або книги незрячим дітям України зі Львова (відео) • Фотографії старого Львова. Фотографії старого Львова (укр.). Архів оригіналу за 4 серпня 2020. Процитовано 8 березня 2020.
  20. Iryna Semerenko (12 січня 2019). Львів'янка Леся Кічура презентувала збірку різдвяних казок шрифтом Брайля. lvivyanka.info.
  21. "Добрі мамині казки". brailem.com. Архів оригіналу за 5 серпня 2021. Процитовано 5 серпня 2021.
  22. "Добрі мамині казки. Магія Різдва". brailem.com. Архів оригіналу за 5 серпня 2021. Процитовано 5 серпня 2021.
  23. "Добрі мамині казки. Мандри". brailem.com. Архів оригіналу за 5 серпня 2021. Процитовано 5 серпня 2021.
  24. У Львові видали «Час різдвяного дива» Лесі Кічури шрифтом Брайля. forpost.lviv.ua (uk-ua) . 26 січня 2024. Процитовано 22 лютого 2024.
  25. Центральна спеціалізована бібліотека для сліпих ім. М. Островського - Нові надходження рельєфно-крапковим шрифтом (січень 2020 р.). csbs.org.ua. Архів оригіналу за 6 серпня 2020. Процитовано 9 березня 2020.
  26. У Львові видали «Час різдвяного дива» Лесі Кічури шрифтом Брайля. Бомок - Сайт про Захід України (рос.). 26 січня 2024. Процитовано 22 лютого 2024.
  27. Новини Львова: 5-та книга Лесі Кічури вийшла шрифтом Брайля у Львові. Гал-інфо. Процитовано 22 лютого 2024.
  28. https://www.youtube.com/watch?v=DijYtu7JUR0&t=1s «Ображена гумка»
  29. В Угорщині уперше видали українською книгу казок шрифтом Брайля. www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 11 жовтня 2020. Процитовано 8 жовтня 2020.
  30. Казку авторки зі Львова видали в Угорщині шрифтом Брайля. tvoemisto.tv. Архів оригіналу за 29 жовтня 2020. Процитовано 8 жовтня 2020.
  31. В Угорщині казка Лесі Кічури увійшла до збірки казок, виданої шрифтом Брайля. forpost.lviv.ua (uk-ua) . 5 жовтня 2020. Процитовано 8 жовтня 2020.
  32. а б «Книжкова Львівщина»: в області нагородили переможців конкурсу з підтримки українських авторів у 2023 році. Львівська ОВА. 27 липня 2023.
  33. а б Львівська казкарка Леся Кічура у вересні представить нову - дев'яту - книгу казок. zahid.espreso.tv (укр.). Процитовано 22 лютого 2024.
  34. Новини Львова: Слухати казки просто неба до Львова приїжджають діти аж з-під Івано-Франківська!. Гал-інфо. Архів оригіналу за 1 березня 2022. Процитовано 8 березня 2020.
  35. До НРЦ «Довіра» завітала відома львівська казкарка Леся Кічура (фото). osvitportal.lviv.ua. Процитовано 9 березня 2020.
  36. ПІЗНАВАЛЬНО ТА НАТХНЕННО: ІСТОРІЯ ОДНІЄЇ ЛЕКЦІЇ ДЛЯ ПЕРШОКУРСНИКІВ. Факультет журналістики (укр.). Архів оригіналу за 17 червня 2021. Процитовано 9 березня 2020.
  37. Фея у Бродах! - 27 Жовтня 2018 - Бродівський педагогічний коледж. brodypk.at.ua. Архів оригіналу за 7 березня 2021. Процитовано 9 березня 2020.
  38. У Франківську Леся Кічура презентувала "Добрі мамині казки". ВІДЕО. Курс. Архів оригіналу за 24 лютого 2022. Процитовано 10 березня 2020.
  39. У міжнародний день дарування книг «Добрі мамині казки» святкують день народження (укр.). Архів оригіналу за 12 лютого 2018. Процитовано 10 березня 2020.
  40. Бібліотекар, Твій (понеділок, 20 листопада 2017 р.). ЖИДАЧІВ-БІБЛІО-ДІТИ: "ДОБРІ МАМИНІ КАЗКИ" ВІД ЛЕСІ КІЧУРИ. ЖИДАЧІВ-БІБЛІО-ДІТИ. Процитовано 10 березня 2020.
  41. ЧИТАляси: Гостя зі Львова. Знайомтесь - Леся Кічура. ЧИТАляси. понеділок, 23 квітня 2018 р. Процитовано 10 березня 2020.
  42. «Добрі мамині казки» Лесі Кічури гостюють у файному місті Тернопіль. ПОГЛЯД (укр.). Архів оригіналу за 30 березня 2022. Процитовано 10 березня 2020.
  43. «Добрі мамині казки» читали й у Жидачеві. www.newtime.lviv.ua. Архів оригіналу за 17 липня 2017. Процитовано 10 березня 2020.
  44. Казкові читання у музеї-садибі родини Антоничів. www.museum.lviv.ua. Архів оригіналу за 8 вересня 2018. Процитовано 10 березня 2020.
  45. Казкарка Леся Кічура розповіла винниківським школярам про добру Бабу-Ягу, янголів, як Бог роздає немовлят – Винниківський Вісник (укр.). Архів оригіналу за 5 жовтня 2018. Процитовано 10 березня 2020.
  46. Проєкт «Добрі мамині казки» у цифрах. Гал-інфо. Архів оригіналу за 12 квітня 2020. Процитовано 8 березня 2020.
  47. Грабовецька сільська бібліотека: Гарні подарунки від Лесі Кічури. Грабовецька сільська бібліотека. Архів оригіналу за 5 серпня 2021. Процитовано 5 серпня 2021.
  48. Названо лауреатів міжнародної Літературно-мистецької премії імені Пантелеймона Куліша за 2016 рік. bukvoid.com.ua. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 8 березня 2020.
  49. Новини України: Казка львівської письменниці увійшла до збірки, виданої в Угорщині. Гал-інфо. Архів оригіналу за 12 квітня 2020. Процитовано 8 березня 2020.
  50. Український центр кардинала Гузара в Угорщині провів Дні української культури. Серед важливих подій в українській громаді була презентація збірки українських казок, яка вийшла в межах міжнародного проєкту «Дитяча українська казка XXI століття». Синод Єпископів Української Греко-Католицької Церкви (укр.). Процитовано 8 березня 2020.
  51. Національна Бібліотека України імені Ярослава Мудрого (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 5 серпня 2021. Процитовано 5 серпня 2021.
  52. Львівська казкарка отримала почесну літературну відзнаку. Galnet (укр.). 5 травня 2020. Архів оригіналу за 16 травня 2020. Процитовано 6 травня 2020.
  53. Леся Кічура отримала премію імені Наталі Забіли. forpost.lviv.ua (uk-ua) . 5 травня 2020. Процитовано 6 травня 2020.
  54. Новини Львова: Львівська дитяча письменниця Леся Кічура отримала літературну премію ім. Наталі Забіли. Гал-інфо. Архів оригіналу за 14 травня 2020. Процитовано 6 травня 2020.
  55. Відома лауреатка премії імені Наталі Забіли 2020. Простір української дитячої книги (uk-UA) . Архів оригіналу за 8 серпня 2020. Процитовано 7 травня 2020.
  56. Літературні премії. bibl.kharkiv.ua. Архів оригіналу за 5 серпня 2021. Процитовано 5 серпня 2021.
  57. а б Комплексний інформаційно-бібліографічний сервіс Національної бібілотеки України імені В. І. Вернадського - Збірки казок Кічури Лесі Володимирівни. www.irbis-nbuv.gov.ua. Процитовано 9 березня 2020.
  58. Новини Львова: Мрієте, щоб дитина читала? Обирайте «Добрі мамині казки» Лесі Кічури!. Гал-інфо. Архів оригіналу за 16 січня 2018. Процитовано 10 березня 2020.
  59. Добрі мамині казки Лесі Кічури - огляд на lookbook. www.youtube.com.
  60. Письменниця Леся Кічура презентувала у Чернівцях свою книгу «Добрі мамині казки» – Телеканал Чернівці. newsvideo.su. Процитовано 10 березня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  61. https://www.youtube.com/watch?v=eH--IzA25o0
  62. Леся Кічура: «Любов до книги починається від маминої казки». forpost.lviv.ua (uk-ua) . 21 серпня 2018. Архів оригіналу за 10 серпня 2020. Процитовано 10 березня 2020.
  63. Львова, Фотографії Старого (31 березня 2019). Леся Кічура презентувала вже четверту збірку казок (відео) • Фотографії старого Львова. Фотографії старого Львова (укр.). Архів оригіналу за 4 серпня 2020. Процитовано 10 березня 2020.
  64. https://www.youtube.com/watch?v=S0bVg20Ia5Y&t
  65. Кічура, Леся Володимирівна; Дунаєва, Вікторія (2020). Добрі мамині казки. Музей іграшок. Львів: Папуга. ISBN 978-617-7142-48-4. Архів оригіналу за 5 серпня 2021. Процитовано 5 серпня 2021.
  66. Казковий політ у дитинство | Листи до приятелів (укр.). 28 серпня 2019. Архів оригіналу за 5 серпня 2021. Процитовано 5 серпня 2021.
  67. Новини Львова: Леся КІЧУРА: "5-та казкова збірка за два роки – це майже письменницький ювілей"!. Гал-інфо. Архів оригіналу за 5 серпня 2021. Процитовано 5 серпня 2021.
  68. "Дивовижні пригоди": львівська письменниця Леся Кічура видає нову збірку казок. forpost.lviv.ua (uk-ua) . 19 серпня 2020. Архів оригіналу за 5 серпня 2021. Процитовано 5 серпня 2021.
  69. Казкарка Леся Кічура презентує для своїх читачів 7-му збірку казок. forpost.lviv.ua (uk-ua) . 26 липня 2021. Архів оригіналу за 5 серпня 2021. Процитовано 5 серпня 2021.
  70. Новини Львова: Світові мандрівки казок письменниці зі Львова Лесі Кічури. Гал-інфо. Архів оригіналу за 5 серпня 2021. Процитовано 5 серпня 2021.
  71. До Бродів привезли "Дух Різдва". Казкарка Леся Кічура зустрілася з дітками (ТК "Броди online") (uk-UA) , процитовано 25 жовтня 2023
  72. Львівська казкарка Леся Кічура презентувала 8-му святкову збірку казок "Дух Різдва". Бомок - Сайт про Захід України (рос.). 21 грудня 2022. Процитовано 25 жовтня 2023.
  73. Новини Львова: Леся Кічура: "У страшні часи війни зберегти дитинство – особлива цінність". Гал-інфо. Процитовано 25 жовтня 2023.
  74. Komenda, Oleg. Леся Кічура. ЛОБД (uk-UA) . Процитовано 25 жовтня 2023.
  75. #60 Зустріч на Князя Романа – Леся Кічура (англ.), процитовано 25 жовтня 2023
  76. Леся КІЧУРА: «Радію, що навіть у час війни мої казки щоденно роблять щасливими сотні дітей!». day.kyiv.ua (укр.). Процитовано 25 жовтня 2023.
  77. Львівська письменниця Леся Кічура презентувала книжку «Час різдвяного дива» (uk-UA) , процитовано 28 жовтня 2023
  78. У Львові презентували довгоочікувану збірку дитячих казок (uk-UA) , процитовано 28 жовтня 2023
  79. Леся Кічура. Час Різдвяного дива восени (англ.), процитовано 28 жовтня 2023 Програма “Інший погляд” з Ольгою Телипською на Радіо Перше.
  80. Новини Львова: Львівська письменниця презентує нову різдвяну збірку казок для дітей. Гал-інфо. Процитовано 28 жовтня 2023.
  81. Львівська письменниця Леся Кічура презентувала книжку «Час різдвяного дива». ПравдаТУТ NEWS: Головні новини, Львів, Україна (англ.). 19 вересня 2023. Процитовано 28 жовтня 2023.
  82. Замок, Високий (16 вересня 2023). «Казки у час війни — особлива місія берегти дитинство» — Високий Замок. wz.lviv.ua (uk-ua) . Процитовано 28 жовтня 2023.
  83. Studio NickEnVideo-Alenicks [Архівовано 23 жовтня 2020 у Wayback Machine.]
  84. Казка "Добра баба Яга" (new version). Автор Леся Кічура. www.youtube.com.
  85. Казка "Як Бог немовлят роздавав". Автор Леся Кічура. www.youtube.com.
  86. Казка "Різдво у Львові", автор Леся Кічура. www.youtube.com.
  87. Казка "Майстерня янголів", автор Леся Кічура. www.youtube.com.
  88. Казка "ОКСАНЧИНІ ВЕРЕДУЛЬКИ"
  89. Казка "ОБРАЖЕНА ГУМКА". Архів оригіналу за 2 листопада 2020. Процитовано 4 жовтня 2020.
  90. Казка "Як море собі друзів шукало". Архів оригіналу за 30 жовтня 2020. Процитовано 4 жовтня 2020.
  91. Казка "Єнот детектив"

Посилання[ред. | ред. код]

  • [1] — особиста сторінка Лесі Кічури у фейсбуку
  • [2] — сторінка соціально-книжкового проекту "Добрі мамині казки" у фейсбуку
  • [3] [Архівовано 18 жовтня 2020 у Wayback Machine.] — ютуб-канал з казками Лесі Кічури та відео соціально-книжкового проекту "Добрі мамині казки"
  • [4] [Архівовано 1 березня 2022 у Wayback Machine.] — Газета «ДЕНЬ» 3.03.2020 - Виповнилося три роки соціально-книжковому проєкту «Добрі мамині казки»
  • [5] — Телеканал "ЛАН" 28.02.2020 - В гостях у "Персони" побувала відома львівська казкарка, письменниця і журналістка Леся Кічура
  • [6] [Архівовано 12 квітня 2020 у Wayback Machine.] — Агенція інформації та аналітики «Гал-інфо» 24.02.2020 - Казка львівської письменниці Лесі Кічури увійшла до збірки, виданої в Угорщині
  • [7] [Архівовано 12 серпня 2020 у Wayback Machine.] — Інформаційно-розважальна вебплатформа UaModna 24.02.2020 - Леся Кічура: "Три роки тривалості мого казкового проєкту - неначе перебування в іншій реальності"
  • [8] — Інформаційно-розважальна вебплатформа UaModna 14.02.2018 - ЛЕСЯ КІЧУРА: "У ТВОРЕННІ КАЗОК МОЖНА МАТИ ЗА СОБОЮ ТАКУ ВЕЛИЧЕЗНУ АУДИТОРІЮ, ЯКІЙ ПОЗАЗДРИТЬ І ДОРОСЛИЙ АВТОР..."
  • [9] — Телеканал НТА 12.01.2018 - Про видання книг шрифтом Брайля
  • [10] [Архівовано 14 січня 2020 у Wayback Machine.] — захист кандидатської дисертації Кічури Л. В.
  • [11] — Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського - Дисертація Кічури Л. В.
  • [12] — Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського - Збірки казок Кічури Л. В.
  • [13] [Архівовано 20 червня 2018 у Wayback Machine.] — Коралі.інфо 4.11.2017 - Леся Кічура - добра мама, яка пише файні книжки!
  • [14] [Архівовано 1 березня 2022 у Wayback Machine.] — Агенція інформації та аналітики «Гал-інфо» 4.06.2018 - Слухати казки просто неба до Львова приїжджають діти аж з-під Івано-Франківська!
  • [15] [Архівовано 18 вересня 2020 у Wayback Machine.] — "Фотографії старого Львова" 30.05.2017 - Презентація першої збірки казок Лесі Кічури "Добрі мамині казки"
  • [16] [Архівовано 26 травня 2020 у Wayback Machine.] — Газета «Високий Замок» 03.09.2018 - «Свою першу казочку я нашепотіла новонародженому синові» - Письменниця Леся Кічура — про історію створення «Добрих маминих казок»
  • [17] [Архівовано 21 жовтня 2019 у Wayback Machine.] — Креденс 01.06.2017 - «У нашому сьогоденні так бракує добра» – Леся Кічура