Лайтнін Гопкінс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лайтнін Гопкінс
англ. Lightnin' Hopkins
Зображення
Зображення
Основна інформація
Повне ім'я Семюел Джон Гопкінс
Дата народження 15 березня 1912(1912-03-15)
Місце народження Сентервілл, Техас
Дата смерті 30 січня 1982(1982-01-30) (69 років)
Місце смерті Х'юстон, Техас
Причина смерті рак стравоходу
Поховання Форест-Парк
Роки активності 1930-ті—1970-ті
Громадянство США
Професія музикант
Інструменти гітара
Жанр блюз
Псевдоніми Лайтнін Гопкінс
Колективи The Hopkins Brothers, Thunder 'N' Lightnin'
Лейбли Arhoolie, Bluesville, Candid, Fire, Folkways, Jewel, Mainstream, Prestige, Vee-Jay, Verve, World Pacific
Нагороди National Blues Music Awards (1980)
Зала слави блюзу (1980)
Премія Греммі за досягнення протягом життя (2013)
CMNS: Файли у Вікісховищі

Ла́йтнін Го́пкінс (англ. Lightnin' Hopkins), справжнє ім'я Се́мюел Джон Го́пкінс (англ. Samuel John Hopkins; 15 березня 1912, Сентервілл, Техас — 30 січня 1982, Х'юстон, Техас) — американський блюзовий співак, автор пісень і гітарист. Лауреат премії «Греммі» за досягнення протягом життя (2013).

Біографія[ред. | ред. код]

Ранні роки[ред. | ред. код]

Народився 15 березня 1912 року в Сентервіллі, округ Леон, штат Техас (також зустрічається 1911); був одним з шістьох дітей у музиканта Ейба Гопкінса і Френсіс (Сімс) Вашингтон. Двоє братів Гопкінса, Джон Генрі Гопкінс та Джоел Гопкінс також були музикантами. Першим інструментом Гопкінса стала саморобна гітара із ящика для зберігання цигарок з дротовою сіткою як струнами.

Кар'єра[ред. | ред. код]

На початку 1920-х у віці 8 років зустрів відомого техаського блюзмена Блайнд Лемон Джефферсона, який приїхав на одне з релігійних свят до общиини, де мешкав Гопкінс і навіть отримав шанс зіграти з ним. Пізніше Гопкінс був поводирем для сліпого Джефферсона. Гопкінс покинув рідний дім в ранньому віці. У цей період почав працювати з іншою зіркою довоєнного блюзу — Елджером «Тексас» Александером, який був його кузеном. Гопкінс і Александр грали разом на вечірках та джук-джойнтах, подорожуючи по всьому східному Техасу і деяких місцях в Міссісіпі.

Середину 1930-х років провів у х'юстонській трудовій в'язниці-фермі за неясних обставин злочину. На цей період його партнерство з Александером було перерване, однак після виходу на свободу, вони знову об'єдналися.

Останні роки[ред. | ред. код]

Помер 30 січня 1982 року в лікарні Св. Йосифа в Х'юстоні, округ Гарріс, Техас у віці 69 років від раку стравоходу. Похований на кладовищі Форест-Парк в Х'юстоні.

Визнання[ред. | ред. код]

У 1980 році був прийнятий до Зали слави блюзу після чого, він через два роки помер. Також у 1980 році здобув нагороду National Blues Music Awards в категорії «Найкращий артист традиційного блюзу». Журнал «Rolling Stone» у 2003 році помістив Гопкінса на 71-е місце у списку 100 найкращих гітаристів усіх часів (однак у версії 2011 року він до списку не потрапив).

У 2013 році був удостоєний премії «Греммі» за досягнення протягом життя.

Дискографія[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]