Лінія М3 (Будапештський метрополітен)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лінія М3
Будапештський метрополітен
Відкриття першої ділянки 1976
Довжина, км 17 км
Кількість станцій 20
Максимальна кількість вагонів у складі поїзда 6
Кількість вагонів у складі поїзда 6



Наземні ділянки так

Лінія М3 — одна з чотирьох ліній Будапештського метрополітену, найдовша лінія метросистеми. Цілком розташована в Пешті, прямує з півночі на південь вздовж Дунаю, від станції «Кальвін тер» повертає на південний схід і прямує вздовж проспекту Юллеї. Північний край лінії знаходиться у будапештському районі Уйпешт, південна — у районі Кішпешт.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина лінії — 17 км, на ній знаходяться 20 станцій, час поїздки — 31 хвилина[1]. Всі станції, крім станції «Кебанья-Кішпешт» підземні, мілкого закладення. Станція «Кебанья-Кішпешт»наземна.

Перехід на першу і другу лінії здійснюється на найбільшому пересадочному вузлі Будапештського метрополітену — станції «Деак Ференц тер». На станції Кальвін тер можна зробити перехід на четверту лінію. Зі станції «Нюгаті пайаудвар» є вихід на один з трьох основних залізничних вокзалів Будапешту — Західний (Нюгаті). Крім того, пересадку на залізницю можна зробити на станціях «Кебанья-Кішпешт» та «Уйпешт-Варошкапу», суміщених з однойменними залізничними платформами.

Історія[ред. | ред. код]

Першу постанову про будівництво третьої гілки метро видано у 1963, будівництво стартувало у 1970.

У 1976 відкрита перша секція лінії з шести станцій «Деак-Ференц-тер»«Надьварад-тер».

У 1980 завершена південна гілка лінії відкриттям ділянки з 5 станцій «Надьварад-тер»«Кебанья-Кішпешт», після чого будівництво продовжилося у північному напрямку.

У 1981 відкрилась ділянка «Деак-Ференц-тер»«Лехель-тер» (3 станції), трьома роками пізніше «Лехель-тер»«Арпад-хід» (2 станції), і нарешті в 1990 будівництво лінії завершено відкриттям ділянки «Арпад-хід»«Уйпешт-Кезпонт» (4 станції).

4 листопада 2017 року ділянка «Лехель-тер»«Уйпешт-Кезпонт» була закрита на реконструкцію. Ділянка була відкріта 29 березня 2019 року.

6 квітня 2019 року ділянка «Надьварад-тер»«Кебанья-Кішпешт» була закрита на реконструкцію.

Галерея[ред. | ред. код]

Мапа[ред. | ред. код]

Мапа
Лінія М3 будапештського метрополітену

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Розклад руху (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 24 грудня 2012. Процитовано 10 січня 2016.

Джерела[ред. | ред. код]