Мавро Ветранович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мавро Ветранович
Народився 1482[1][2][…]
Дубровник, Рагузька республіка
Помер 1576[1][2][…]
Дубровник, Рагузька республіка
Діяльність поет, католицький священник
Галузь церковне служінняd[4] і творче та професійне письмоd[4]
Знання мов хорватська[1][4][5]
Конфесія католицька церква

Мавро Ветранович (хорв. Mavro Vetranović або Мауро Ветрані італ. Mauro Vetrani[6]; *1482, Дубровник — 1576, там же) — плідний хорватський поет і драматург, бенедиктинський чернець із Дубровника.

З життєпису[ред. | ред. код]

Народився в Дубровнику в 1482 році. У 1507 році вступив до лав бенедиктинців на острові Млет, і після періоду навчання в Монте-Кассіно в Італії, повернувся на Млет, як настоятель монастиря. У XVI столітті монастир був центром Млетської конгрегації (Congregatio Melitensem або Melitanam), збираючи у своїх стінах монахів-бенедиктинців всіх монастирів регіону Республіки Рагуза, і са́ме Ветранович став першим головою Конгрегації.

Мавро Ветранович писав плідно впродовж усього свого життя, залишивши великий літературний доробок, що включає прозу, драми, релігійну і сатиричну поезію та незакінчену епічну поему, що складається з 4 374 рядків. У своєму письменстві він показав себе як патріотично налаштований далматин і хорват[7].

Хорватський академік, дослідник творчості Ветрановича Франьо Швелець (Franjo Švelec) поділяє її на три періоди. У першому, до кінця 1520-х роках, теми його творів стосувалися молоді, також це були поезії на романтичні й міфологічні теми. На другому творчому етапі (до кінця 1540-х) у Ветрановича домінують «серйозні» теми. В останній період, творчий і життєвий, поет якоюсь мірою повернувся до тем своєї юності, замкнувши таким чином коло власного життя і творчого шляху[8].

Мавро Ветранович помер у 1576 році.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. а б в И. Лось Ветранич, Мавро // Энциклопедический словарьСПб: Брокгауз — Ефрон, 1892. — Т. VI. — С. 141.
  3. а б в Ветранич, Никола // Венгрия — Вильно — 1928. — Т. 10. — С. 558.
  4. а б в Czech National Authority Database
  5. CONOR.Sl
  6. [1] [Архівовано 22 жовтня 2012 у Wayback Machine.], [2]
  7. When Ethnicity Did Not Matter in the Balkans: A Study of Identity in Pre-Nationalist Croatia, Dalmatia, and Slavonia in the Medieval and Early-Modern Periods. University of Michigan Press. 05 лютого 2010. Процитовано 3 червня 2021.{{cite book}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання) (англ.)
  8. Švelec, Franjo the Literary work of Mavro Vetranović, Zagreb Faculty of Arts, 1956

Посилання[ред. | ред. код]