Марк Ґавій Апіцій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Марк Гавій Апіцій)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марк Ґавій Апіцій
Народився близько 25 до н. е.
Мінтурни
Помер до 42
·самогубство
Підданство Римська імперія
Діяльність кулінар
Знання мов латина[1][2]
Рід Ґавії
Діти Ґавія Апіката

Марк Ґавій Апіцій (лат. Marcus Gavius Apicius; близько 25 до н. е. — до 42) — гурман, кулінар, письменник, багатій часів ранньої Римської імперії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду вершників Ґавіїв. Народився у м. Мінтурни (теперішнє Мінтурно, Кампанія), де жив більшу частину життя. Уславився своїми бенкетами, марнотратством та кулінарними шедеврами за часів імператорів Августа і Тиберія. Отримав когномен Апіцій від імені гульвіси Апіція, що жив 90 року до н. е. та був сучасником Публія Рутілія[3]. Завдяки шлюбу своєї доньки з впливовим префектом преторія Сеяном отримав вплив у часи володарювання Тиберія. Учасниками його бенкетів були Луцій Елій Сеян, Гай Цільній Меценат, Друз Молодший, Луцій Антістій Вет.

Його ім'я стало прізвиськом для гурманів. Розтринькавши більшу частину своїх статків у 400 млн сестерціїв (лише 100 млн сестерціїв на страви), але все ще володіючи значним достатком у 10 млн сестерціїв, він отруївся, вважаючи, що той спосіб життя, який йому довелося б вести з обмеженими засобами, є вмирання з голоду[4].

Творчість[ред. | ред. код]

Під ім'ям Апіція збереглася римська куховарська книга «Кулінарія»[5][6] (De re coquinaria libri X) в 10 частинах, що датують в остаточній формі IV ст. н. е., в якій автор часто користується грецькою термінологією. Рецепти, що містилися в ній, були призначені як для вишуканих гурманів, так і для менш вимогливих споживачів. Кожна з книг має грецьку назву. Є у творі й інші ознаки, що вказують на запозичення з грецьких джерел.

Апіцій написав принаймні дві кухарські книги — загальну і про соуси, які постійно заново перевидавали з новими рецептами та скорше були об'єднані в кінці IV століття в одну книгу під назвою «De re coquinaria». З 478 збережених рецептів 300 належать Апіцію, були взяті з трактатів про селянство, книгах про дієти тощо. Способи приготування страв описані досить коротко, в них описано приготування м'яса та риби, солодких страв, соусів та овочів. У книзі описано недорогі та складні розкішні страви, такі як трюфелі або страви з нутрощів.

Родина[ред. | ред. код]

Ґавія Апіката, дружина Луція Елія Сеяна

Переклади українською[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Mirabile: Digital Archives for Medieval CultureSISMEL – Edizioni del Galluzzo.
  2. CONOR.Sl
  3. Tac. ann. 3, 66.
  4. Seneca, De consolatione ad Helviam 10, 8-9. (лат.)
  5. Відомий французький переклад під назвою «Мистецтво кулінарії» L'art culinaire. Ed. and trans. Jacques André. Paris: Les Belles Lettres, 1974.
  6. Також відоме видання латиною під назвою «Кулінарія і десятки книг, які є предметом кулінарії» Apicii decem libri qui dicuntur De re coquinaria, ed. Mary Ella Milham. Leipzig: Teubner, 1969.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Matthias Bode: Zur Rolle spätantiker Oberschichten bei der Tradierung des Apicius-Kochbuches. In: Laverna. Nr. 12, 2001, S. 139—154. (нім.)
  • Dalby, Andrew (2003), Food in the ancient world from A to Z, London, New York: Routledge, ISBN 0-415-23259-7, pp. 16-18. (англ.)