Марко Санудо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марко Санудо
Народився 12 століття
Венеція, Венеційська республіка
Помер 1227
Країна  Венеційська республіка
Діяльність військовослужбовець
Титул герцог
Посада Герцог Наксосаd
Рід Sanudod
Діти Анджело Санудо
Фортеця в Хорі на острові Наксос

Марко Санудо (близько 1153 – між 1220 та 1230, найбільш ймовірно в 1227) — венеційський купець, засновник Герцогства Архіпелагу та його перший правитель. Був племінником венеційського дожа Енріко Дандоло. Брав участь у Четвертому Хрестовому Поході.

В 1207 Марко Санудо зібрав флот і захопив декілька островів Кікладського архіпелагу, в тому числі Наксос, Парос, Антипарос, Санторіні, Анафі, Мілос, Фолегандрос, створивши державу, що стала відома як Герцогство Архіпелагу. В 1210 році імператор Латинської імперії Генріх I Фландрський проголосив Санудо герцогом Наксоським. Марко Санудо побудував знаменитий замок в Хорі на острові Наксос і заснував династію Санудо, яка правила Наксоським герцогством до 1362 року.

Йому спадкував син Анджело Санудо.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Guillaume Saint-Guillain, «Les Conquérants de l'Archipel. L'Empire latin de Constantinople, Venise et les premiers seigneurs des Cyclades.», in Gherardo Ortali, Giorgio Ravegnani et Peter Schreiner (dir.), Quarta Crociata. Venezia - Bisanzio - Impero Latino., Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti, Venise, 2006. ISBN 88-88143-74-2