Марія Гельдернська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марія Гельдернська
 
Народження: 1430-ті
Граве, Північний Брабант, Нідерланди
Смерть: 10 грудня 1463 або 16 листопада 1463(1463-11-16)[1][2]
Roxburgh Castled
Поховання: Голірудське абатствоd
Країна: Німеччина
Рід: House of Egmondd
Батько: Arnold, Duke of Gueldersd
Мати: Катерина Клевська
Шлюб: Яків II[3]
Діти: Яків III[3], Mary Stewartd, Alexander Stewartd[4], David Stewart, Earl of Morayd[4], John Stewart, Earl of Mard[4], Margaret Stewartd[4] і unnamed son Stewartd[4]

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Марі́я Ге́льдернська (англ. Mary of Gueldres; 1432Граве, Північний Брабант, Священна Римська імперія — 10 грудня або 16 листопада 1463, замок Роксбург[en], Роксбургшир[en], Шотландія) — королева Шотландії з роду Егмонтів[ru], дружина короля Якова II. Марія була дочкою Арнольда Егмонта[ru], герцога Гельдерна, і Катерини Клевської, племінниці герцога Бургундії Філіпа III.

Життєпис[ред. | ред. код]

3 липня 1449 Марія Гельдернська вийшла заміж за короля Шотландії Якова II. За умовами шотландсько-бургундського шлюбного договору король мав забезпечити дружині річне утримання на величезну для того часу суму 5 000 фунтів стерлінгів. Необхідність виконання цієї умови була однією з причин розгрому Яковом II у 1455 році найбільшого шотландського аристократичного роду «Чорних Дугласів», частина володінь якого дісталася королеві Марії.

3 серпня 1460, під час салюту на честь королеви, уламок розірваної гармати вбив Якова II, і королем Шотландії став його восьмирічний син Яків III. Парламент, для управління країною в період дитинства короля, призначив регентську раду на чолі з єпископом Кеннеді[en], проте колосальні земельні володіння королеви Марії дозволили їй вести власну політику, не зважаючи на думку регентів. Як наслідок, у Шотландії утворилися два центри влади — «старі лорди» регентської ради та «молоді лорди» королеви.

На відміну від консервативного єпископа Кеннеді, прихильника союзу з Ланкастерами в Англії, королева Марія проводила гнучкішу політику: з її ініціативи 1461 року почалися переговори з Едуардом IV Йорком, які, однак, не мали успіху через опір «старих лордів». Зближення королеви з Йорками пояснювалося, втім, не лише політичними мотивами: Марія Гельдернська не встояла перед герцогом Сомерсетом, одним із лідерів Ланкастерів, який тимчасово перебував у Шотландії, а той не втримав у таємниці їхній зв'язок, що розлютило королеву.

У липні 1463 року Марія Гельдернська разом із сином Яковом III та вождями Ланкастерів королевою Маргаритою Анжуйською і Генріхом VI брала участь в облозі Норемського замку. Наступ військ Йорків на чолі з графом Воріком, однак, змусив королів повернутися до Шотландії.

1 грудня 1463 року королева Марія померла.

Діти[ред. | ред. код]

У шлюбі з Яковом II Марія Гельдернська стала матір'ю таких дітей:

Родовід[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]