Морський музей (Мадрид)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Морський музей. Мадрид

Морський музей (ісп. El Museo Naval de Madrid) - музей у столичному Мадриді про історію розвитку морського флоту Іспанії.

Історія[ред. | ред. код]

Карта Америки де ла Коса. 1500
Експозиція

Музейна збірка була започаткована 28 вересня 1792 Антоніо Фернандесом Базаном[1], секретарем короля Карла IV. Для бібліотеки необхідно було зібрати книги про природничі науки, необхідні при створенні кораблів, на що виділялось 100.000 реалів. Було відправлено посланців для купівлі книг, карт у Франції, Британії, офіцерів-моряків для копіювання рукописів, карт в архівах Іспанії, що стосувались флоту. У 1830-х роках проект призупинили і відновила 19 листопада 1843 королева Ізабелла II. Колекції перенесли 1845 у нове приміщення, через загрозу його руйнації у інше, відкрите 27 листопада 1853 для публіки за участі королеви. Нове відкриття настало у жовтні 1932 у будівлі колишнього Адміралтейства завдяки адміралу Хуліо Гільєну Тато і він без значних змін дійшов до 1993.

Колекція була складена з внесків королівської династії, ВМФ, навчальних закладів флоту, гідрографічного інституту, обсерваторії Сан-Фернандо, приватних пожертвувань. Експозиція розміщена у хронологічному порядку від XV ст. до ХХІ ст. Цікава найдавніша карта Америки Хуана де ла Коса, власника каравели Santa María з експедиції Колумба, деталі корабля San Diego, затонулого 1600 біля Філіппін, віднайдених 1900. У музеї представлено портрети мореплавців, моделі кораблів,зброю, зразки обмундирування.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Álvarez Alonso, Camino y Peñalba Hernández, Catálogo de medallas históricas del Museo Naval de Madrid. Madrid: Museo Naval, 2002, (Hrsg.) Fundación Alvargonzález. (ісп.)
  • Piezas arqueológicas de la nao San Diego en el Museo Naval de Madrid, 1999, (Hrsg.) Madrid: Museo Naval. (ісп.)

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]