Мустафа Аккад

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мустафа Аккад
مصطفى العقاد
Дата народження 1 липня 1930(1930-07-01)[1][2][…]
Місце народження Алеппо, Сирія
Дата смерті 11 листопада 2005(2005-11-11)[4][2][…] (75 років)
Місце смерті Амман, Йорданія
Громадянство Сирія Сирія
США США
Релігія іслам
Alma mater Каліфорнійський університет в Лос-Анджелесі, Університет Південної Каліфорнії і Aleppo Colleged
Професія режисер
IMDb ID 0002160
CMNS: Мустафа Аккад у Вікісховищі

Мустафа Аккад (араб. مصطفى العقاد‎) — американець сирійського походження, кінопродюсер і режисер. Здобув популярність виступивши в ролі продюсера серії фільмів «Хеллоуїн» і режисера фільмів «Мухаммед - посланник Бога (Послання)» і «Омар Мухтар (Лев пустелі)». Був убитий разом зі своєю дочкою Риммою Аккад терористом-смертником в столиці Йорданії Аммані в 2005 році[5].

Життєпис[ред. | ред. код]

Мустафа народився 1 липня 1930 року в сирійському місті Алеппо[6]. Перед від'їздом Мустафи в Сполучені Штати для вивчення режисури та виробництва фільмів в Каліфорнійський університет в Лос-Анджелесі (UCLA), його батько, який працював офіцером митниці, дав йому 200 доларів і копію Корану. Аккад отримав ступінь магістра в Університеті Південної Каліфорнії (USC), де він і зустрівся з режисером Семом Пекінпа (Sam Peckinpah). Пекінпа став наставником Аккада в Голлівуді і найняв його як консультанта для фільму про алжирську революцію, який так і не вийшов на великий екран, але він продовжував допомагати йому, поки Мустафа не знайшов роботу продюсера на CBS.

У 1976 році Аккад випускає фільм «Мухаммед - посланник Бога» (вийшов у прокат як «The Message» в 1977 році в Сполучених Штатах), головні ролі зіграли Ентоні Квінн і Ірен Папас. Аккад отримав відмову від Голлівуду на зйомку фільму в Марокко.

При створенні «Мухаммед — посланник Бога», він консультувався у ісламськими священнослужителями і намагався бути ввічливим по відношенню до ісламу і його поглядам на образ пророка Мухаммеда. Він отримав схвалення від університету Аль-Азхар в Єгипті, але воно було відхилене Всесвітньою мусульманською лігою в Мецці, Саудівська Аравія. Уряди Кувейту, Лівії і Марокко обіцяли фінансову підтримку фільму, але коли він був відхилений Всесвітньою мусульманською лігою, Кувейт зняв його з фінансування. Покійний король Хасан II з Марокко дав йому повну підтримку для виробництва фільму. Виробництво «The Message» зайняло один рік. 6 місяців зйомки велися в Марокко, але Аккад змушений був зупинити виробництво, коли уряд Саудівської Аравії натиснув на Марокко. Аккад пішов до лідера Лівії Каддафі в пошуках підтримки для завершення проекту. Каддафі дозволив йому завершити решту 6 місяців зйомки в Лівії.

У 1978 році, спродюсував фільм «Хеллоуїн», що став частиною історії малобюджетних фільмів. Аккад здобув популярність за свою ключову участь в перших восьми фільмах «Хеллоуїн», як виконавчий продюсер. Серія була дуже вигідною, хоча тільки перший фільм став знаковим.

У 1980 році Аккад зняв фільм «Омар Мухтар», у якому до Квінна і Ірен Папас приєдналися Олівер Рід, Рід Стайгер і Джон Гілгуд. Йшлося про реальне життя лідера бедуїнів Омара Мухтара (Quinn), який воював з італійськими військами Беніто Муссоліні в пустелях Лівії. Фільм був розкритикований, після отримання на Заході негативної інформації про те, що він частково фінансувався лівійським лідером Муаммаром аль Каддафі, який інвестував $35 млн в кіно. Поширення цієї негативної інформації, можливо, і стало причиною його відносно низьких касових зборів.

Одного разу Аккад намагався викупити Pinewood Studios в Сполученому Королівстві у Rank Organisation, а також придбав студію в Twickenham. На момент своєї смерті він був в процесі виробництва 80-мільйонного фільму за участю Шона Коннері, про Саладіна і хрестові походи. Для фільму, який повинен був зніматися в Йорданії, вже був готовий сценарій.

Смерть[ред. | ред. код]

Мустафа Аккад і його 34-річна дочка, Римма Аккад, загинули 9 листопада 2005 року під час вибуху в Аммані, Йорданія[6]. Вони обидва були у фоє готелю «Grand Hyatt», коли терорист-смертник, посланий «Аль-Каїдою», підірвав свій пристрій. Дочка померла миттєво, а Мустафа помер від отриманих травм через два дні в лікарні. У Мустафи Аккада залишилися його колишня дружина, Патриція Аккад, і їхні сини, Тарік і Малік, які допомогли створити більшість фільмів «Хеллоуїн», а також його вдова Суха Аккад, і їхній син Заїд.

Фільмографія[ред. | ред. код]

Продюсер[ред. | ред. код]

Режисер[ред. | ред. код]

Актор: Грає самого себе[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. а б Deutsche Nationalbibliothek Record #13056964X // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  3. Find a Grave — 1996.
  4. http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/L11566410.htm
  5. «Hollywood producer, daughter died in bombing» [Архівовано 10 листопада 2009 у Wayback Machine.] { {ref-en}}
  6. а б Moustapha Akkad, 75, Who Produced Religious and Horror Films, Is Dead. New York Times. 12 листопада 2005. Архів оригіналу за 25 листопада 2012. Процитовано 5 липня 2010. (англ.)