Міхаліна Віслоцька

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міхаліна Віслоцька
пол. Michalina Wisłocka
Ім'я при народженні пол. Michalina Anna Braun
Народилася 1 липня 1921(1921-07-01)
Лодзь, Лодзинське воєводство, Польська Республіка[1]
Померла 5 лютого 2005(2005-02-05) (83 роки)
Варшава, Республіка Польща[1]
Поховання Лютеранський цвинтар Варшавиd
Країна  Республіка Польща
Діяльність гінеколог, сексолог, лікарка
Галузь гінекологія і сексологія
Alma mater Вроцлавський медичний університет
Науковий ступінь доктор медичних наук
Знання мов польська
Заклад Society for Family Developmentd
Конфесія лютеранство
Брати, сестри Jan Braund і Andrzej Braund
Нагороди
Лицарський Хрест ордена Відродження Польщі

Міхаліна Віслоцька (пол. Michalina Anna Wisłocka; 1 липня 1921(19210701) — 5 лютого 2005) — польська лікарка, ендокринолог, гінеколог, цитолог та сексолог, доктор медичних наук (1969), авторка сексологічного науково-популярного порадника Мистецтво кохання[pl].

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася в інтелігентній родині лікаря Яна Тимотеуша Брауна, який працював учителем у початковій школі, а з 1926—1939 був керівником Початкової школи № 30 у Лодзі. Анна Браун, займалася домашнім господарством і давала уроки польської мови.

Міхаліна мала двох молодших братів: Анджея[pl] (письменника) та Яна[pl] (сумеролог). Її племінницею є Ева Браун, сценограф та костюмер, лауреат Оскара. Перед Другою Світовою війною жила з батьками в будинку початкової школи, звідки вони були виселені в жовтні 1939. Невдовзі родину було вивезено до Кракова. Згодом Міхаліна розлучилася з батьками, які переїхали до села Нарама, де батько зайняв посаду вчителя і залишився з дружиною і синами до кінця окупації. В той час, вона переїхала до чоловіка — Станіслава Віслоцького (хімік), до Варшави, де обидва працювали в Лікарні Вольській, аж до Варшавського повстання.

Диплом лікаря отримала 1 вересня 1952, а ступінь доктора медичних наук 24 квітня 1969.

Була співзасновницею Товариства Свідомого Материнства, в якому займалася лікуванням безпліддя та питаннями контрацепції. Взяла на себе керівництво Клінікою Свідомого материнства при Інституті Матері та дитини у Варшаві. В 70-х роках ХХ століття працювала в Цитолодіагностичній лабораторії при Товаристві планування родини[pl].

Була авторкою праць з сексології: Успіх в коханні, Калейдоскоп сексу, Культура кохання, Мистецтво кохання (1978), Мистецтво кохання: 20 років потому(1988), Мистецтво кохання — вітамін «М»(1989). Також написала щоденники Кохання на все життя та Спогади з часів багополуччя. Її популярно-науковий порадник зі сфери сексології Мистецтво кохання[pl] став бестселлером і сприяв більшій відкритості в справах сексу та сексуального життя в Польщі. 9 вересня 1997 р. Міхаліна Віслоцька була відзначена Лицарським хрестом Ордену Відродження Польщі. Померла у варшавській лікарні від кардіологічних ускладнень після пережитого серцевого нападу. Похована 11 лютого 2005 року.

Публікації[ред. | ред. код]

Згадки в Культурі[ред. | ред. код]

У 1995 війшло перше видання книжки, що була збіркою розмов з Міхаліною Віслоцькою, Віслоцька в пігулці під авторством Марка Ружицького молодшого[pl]. Натхненний багаторічною співпрацею з лікаркою, у книзі з'явилися побутові фейлетони. Ще одним автором біографії Міхаліни Віслоцької є Віолетта Озмінковскі — Міхаліна Віслоцька . Мистецтво кохання деморалізаторки, у яку було включено фрагменти з неопублікованих щоденників та розмов з дочкою, Кристиною Белевіч.

Конрад Шоляйський[pl] написав художню кримінальну повість Віслоцька (2017), за мотивами біографії Міхаліни Віслоцької.

Знято фільм Мистецтво кохання. Історія Міхаліни Віслоцької[pl]. У 2017 році відбулася зустріч з дочкою Кристиною Белевіч та показ картини у Києві в рамках Днів польського кіно.

Примітки[ред. | ред. код]