Народження Венери (картина Бугро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Народження Венери
фр. La Naissance de Vénus

Автор Адольф Вільям Бугро
Час створення 1879
Розміри 300×218 см
Матеріал полотно, олія
Місцезнаходження Музей д'Орсе (Париж,Франція)

«Народження Венери» (фр. La Naissance de Vénus) — картина французького художника Адольфа Вільяма Бугро, створена у 1879 році. Експонується в паризькому Музеї д'Орсе. За тематикою пов'язана з народженням богині Венери — іконографічний тип, відомий «Афродіта Анадіомена».

Історія[ред. | ред. код]

Картина була створена для Салону 1879 року, де була удостоєна Гран-прі Риму і придбана державою для Люксембурзького музею, де експонувалася до 1920 року[1]. З 1920 по 1979 рік зберігалася в Нанті, а з 1979 року виставлена в Музеї д'Орсе[2].

Опис[ред. | ред. код]

На картині зображено не сам момент народження Венери, а те, як вона випливає у мушлі з моря до міста Пафос на Кіпрі.

Композицією картина нагадує «Народження Венери» Сандро Боттічеллі та «Тріумф Галатеї» Рафаеля.

В центрі композиції — оголена Венера стоїть на відкритій мушлі, яку тягне дельфін — один з її символів. П'ятнадцять путті, в тому числі Амур і Психея, кілька німф і тритонів (іхтіокентаврів) супроводжують її. Більшість персонажів дивиться на Венеру. Двоє з тритонів дмуть у черепашки, сигналізуючи про прибуття богині.

Венера на полотні — втілення жіночої краси й грації. Голова богині нахилена убік, вираз її обличчя спокійний, нагота не бентежить її. Вона підняла руки, її розпущене волосся виділяє вигини тіла.

Кольорова гама переважно світла, в діапазоні між білим і блакитним — кольорами, що символізують чистоту та божественне походження. Небо захмарене, що може бути як символом труднощів, що очікують на кохання, так і лише оптичним ефектом.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Annette Labedzki. His Most Famous Painting (The Birth of Venus) — William-Adolphe Bouguereau // EzineMark.com. — 2010. Архів оригіналу за 11 листопада 2013. Процитовано 7 січня 2017.
  2. William Bouguereau — Naissance de Vénus // Musée d'Orsay. — 2006. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 7 січня 2017.
  3. The birth of Venus c. 1879 // Arts-crafts-hobbiesanddiy. Архів оригіналу за 23 грудня 2017. Процитовано 7 січня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]