Несауалькойотль (правитель)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Несауалькойотль
Біографічні дані
Народження 26 квітня 1402
Текскокоd, Текскокоd, Мехіко, Мексика
Смерть 4 червня 1472 (70 років)
Текскокоd, Текскокоd, Мехіко, Мексика
Діти Незауалпілі
Батько Іштлільхочитль I
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Несауалькойотль (28 квітня 1402 — 4 червня 1472) — тлатоані Тескоко у 1418, 1427 роках, остаточно з 1428—1427 року. Один із засновників Ацтецької імперії, філософ, поет, меценат.

Шлях до влади[ред. | ред. код]

Несауалькойотль був сином Іштлільхочитля I, правителя Тескоко та Матлалкхуацін, доньки Віцилівітля. У 1418 році помер його батько, проте Тезозомок, тлатоані Ацкапоцалько вигнав Незауалькойотля з Тескоко. Він повернувся до Тескоко тільки після смерті Тезозомока у 1427 році. Але внаслідок спадкоємця Тезозомока — Макстли — Несауалькойотль вимушений був знову тікати до Теночтітлану. Тут він укладає союз з Іцкоатлем, правителем Теночтітлану та Тотоквіхуастлі з Тлакапана. У 1428 році об'єднані сили цих володарів вщент розбили Макстли й знищили його державу. З цього моменту Незауалькойотль стає повноцінним тлатоані Тескоко (коронація його відбулася у 1431 році). До того ж він стає сеньйором акольхуаських міст.

Володарювання[ред. | ред. код]

Несауалькойотль спрямував свою енергію на розвиток Тескоко. Було створено ради війни, фінансів, правосуддя та культури (у подальшому перейменовану в раду музики). З цих тлатоані пов'язують Золоту добу Тескоко. Розвивалася економіка, культура. Останній приділялася особлива увага. Несауалькойотль наказав збудувати велику бібліотеку, а також консерваторію. Він запрошував талановитих людей звідусіль. При цьому володареві Тескоко перетворився на інтелектуальний центр Ацтецької імперії. Незауалькойотль створив раду мудреців (тламатіні), яка була культурними зборами поетів, філософів, мислителів.

Водночас Несауалькойотль приділяв велику увагу розбудові Тескоко — будують дороги, значну систему акведуків, греблі, розплановують чудові садки, встановлюють величні скульптури. Зокрема була побудована величезна гребла, названа Несауалькойотль. Вона розділила прісну та солоні води озера Тескоко.

За всім цим Несауалькойотль не забував про підтримку та розширення влади Тескоко. Він брав активну участь у квіткових війнах 1450—1455 років.

Наслідував йому син Незауалпілі.

Джерела[ред. | ред. код]

  • García Puron, Manuel, México y sus gobernantes,, v. 1. Mexico City: Joaquín Porrua, 1984.