Пабло Сарасате

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пабло Сарасате
ісп. Martín Melitón Pablo de Sarasate y Navascués
Основна інформація
Дата народження 10 березня 1844(1844-03-10)[1][2][…]
Місце народження Памплона, Іспанія[4]
Дата смерті 20 вересня 1908(1908-09-20)[2][5][…] (64 роки)
Місце смерті Біарриц[1][4]
Причина смерті бронхіт
Поховання Cemetery of San Joséd
Роки активності з 1852
Громадянство Іспанія[7]
Професії композитор, скрипаль
Освіта Паризька вища національна консерваторія музики й танцю
Вчителі Lambert Massartd
Відомі учні José Antonio Huarted
Інструменти скрипка
Жанри романтизм
Нагороди
Кавалер Великого хреста ордена Ізабелли Католички Grand cross of the Civil Order of Alfonso XII Орден Данеброг (Данія)
Автограф
CMNS: Файли у Вікісховищі

Па́бло де Сараса́те (ісп. Pablo de Sarasate, повне ім'я Пабло Мартін Мелітон де Сарасате-і-Наваскес — Pablo Martín Melitón de Sarasate y Navascués; 10 березня 1844, Памплона — 20 вересня 1908, Біарриц) — іспанський скрипаль і композитор.

Народився в родині військового капельмейстера, у віці 8 років дав перший публічний концерт в Ла-Корунья. В 1859 році закінчив Паризьку консерваторію, де вчився у Жана Дельфена Аляра.

Незабаром Сарасате завойовує популярність як скрипаль, з'являються його перші скрипкові твори, серед яких фантазія на теми з опери «Кармен». В 18671871 відбулося його концертне турне по Північній і Південній Америці, чотири рази музикант відвідував Росію. На початку березня 1903 року Пабло Сарасате виступав у Львівській філармонії (відкриття Львівської філармонії, перший сезон 1902—1903 рр.)[8].

За рік перед тим Сарасате завітав і до Києва. Газета "Кіевлянин" 3 лютого 1902 анонсувала два концерти скрипаля в залі Купецького зібрання 6 та 9 лютого 1902 року.

Сарасате також був гарний камерний музикант і часто грав у складі різних струнних квартетів.

Музикантові присвячені (і вперше ним виконані) скрипкові твори композиторів-сучасників, що високо цінували його обдарування: Перший і Третій концерти, а також Інтродукція й рондо каприччиозо Сен-Санса, Другий концерт і Шотландська фантазія М.Бруха, Іспанська симфонія Е. Лало й інші твори, що увійшли в репертуар як самого Сарасате, так і скрипалів наступних поколінь.

Сарасате — автор 54 творів, написаних винятково для скрипки. Серед них найбільше відомі «Циганські наспіви», Андалузька серенада, Інтродукція й тарантела, чотири зошити Іспанських танців, а також численні фантазії на теми з опер. Багато творів дотепер з успіхом виконуються провідними світовими скрипалями.

Андалузький романс

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]