Пакистанська антарктична програма

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пакистанська антарктична програма — науково-адміністративний підрозділ Міністерства науки і технологій Пакистану. Програма координує наукові дослідження та оперативну підтримку в регіоні. Програма фінансується Пакистанським науковим фондом та Міністерством науки і технологій.[1] Перша пакистанська експедиція в Антарктиду почалася в січні 1991 року під егідою Національного інституту океанографії (NIO)[2]. В ній брали участь дослідницький корабель Бер Пайма та есмінець ВМФ Пакистану Тарік, на борту яких перебували науковці та морські піхотинці. В результаті було створено першу пакистанську дослідницьку станцію Джіннаг. Пакистан став першою мусульманською країною, що запустила власну арктичну програму.

Пакистан є асоційованим членом Наукового комітету з антарктичних досліджень з 15 червня 1992 року, але не приєднався до договору про Антарктику з економічних причин.

Зараз Пакистан має дві літні дослідницькі станції та одну обсерваторію поблизу гірського хребта SOR Rondane. Пакистан також планує побудувати повноцінну постійну базу в Антарктиді. Це дозволить проводити дослідження протягом всього року.[3] Основними завданнями досліджень є геологія, геофізика, екологія та океанографія.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. (NIO), National Institute of Oceanography (d). Antarctic Research Programme. NIO ≠≠≠. NIO and Ministry of Science and Technology (MoST). Архів оригіналу (Web cache) за 7 October 2006. Процитовано 2010.
  2. Riffenburgh, Beau (2007). Encyclopedia of the Antarctic. Taylor & Francis. Процитовано 6 червня 2021.{{cite book}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання) (англ.)
  3. https://web.archive.org/web/20120217125703/http://www.niopk.gov.pk/Antarctic.aspx