Памірське шосе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Памірське шосе
Загальні дані
Країна  Афганістан,  Таджикистан,  Киргизстан і  Узбекистан
OpenStreetMap r180104  ·R

CMNS: Памірське шосе у Вікісховищі
Памірське шосе позначено червоним

Памірське шосе, автострада М41 — автомобільна дорога, що сполучає міста Ош (Киргизстан) і Хорог (Таджикистан). Протяжність — 701 км. Проходить по Паміру, досягаючи висоти 4655 м (перевал Акбайтал) і є одним із найвисокогірніших шосе світу.

Дорога побудована в 1931—1934 роках. Пізніше реконструювалась.

Джерела розходяться в думках звідки починається шосе, з Мазарі-Шарифу Афганістан; Душанбе, Таджикистан; і Хорог, Проте всі джерела погоджуються, що Памірське шосе закінчується у місті Ош Киргизстан.

Памірське шосе позначене як M-41 у Таджикистані, і відоме як друге найвисокогірніше міжнародне шосе у світі (4,655 м). Воно отримало номер Європейського маршруту — Технічний шаблон — контейнер документації для решти шаблонів автошляхів. між Душанбе і Мургабом, але не між Мургабом і Ошом, через занадто високу частину.

Памірське шосе між Душанбе і Хорог

Не зважаючи на те, що це шосе, дорога рідко ремонтується, покриття — бруківка, але частіше ґрунтова дорога, сильно пошкоджена в багатьох місцях ерозією, землетрусами, обвалами, і лавинами. Проте, це — тільки єдиний безперервний маршрут через важку місцевість, головний маршрут постачання до Горного Бадахшану. Маршрут Памірського шосе використовувався протягом тисячоліть, унаслідок обмеженої кількості маршрутів через високі Памірські гори; дорога була одним із маршрутів стародавнього Великого шовкового шляху. Якісні вимоги, що до E-шосе серед інших, має бути як мінімум 8 м завширшки, і не більш 8 проміль, але вони не всюди виконуються.

Дорога починається на схід від Мазарі Шарифу у північному Афганістані, проходячи на північ по теренах Узбекистану потім повертає на схід і перетинає кордон з Таджикистаном. Далі йде на схід маршрутом через Душанбе, столицю Таджикистану, Хорог, перетинаючи річки Кафірніган, Вакш, і Бартанг, далі на схід на відстань 311 кілометра до Мургабу, після перетинання Мургабу шосе повертає на північ. Памірське шосе проходить через висоти 4,655 метра, Акбайтал гірське пасмо і колишнє озеро Кара-Куль і далі до Ошу. Плече Ош — Мургаб має 417 кілометрів в довжину. Плече дороги між Хорогом і Ошем привертає деяку невелику кількість туристів завдяки його незіпсованій природній красі і розкиданому, але дружньому місцевому населенню. Також туристів приваблює близькість Афганістану. Значна ділянка дороги проходить вздовж річки П'яндж, не велика ширина якої дозволяє спостерігати за селами на афганській території.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]