Рада Індій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рада Індій
Дата створення / заснування 1511
Зображення
Країна  Іспанська Імперія
Розташування штаб-квартири Royal Alcazar of Madridd
Замінений на Royal Council of Spain and the Indiesd
Час/дата припинення існування 1834
CMNS: Рада Індій у Вікісховищі
Луїс де Веласко-і-Кастілья (голова Ради у 1611—1617 роках)
Хосе Гальвес (голова Ради у 1775—1787 роках)

Королівська і верховна рада Індій (ісп. Real y Supremo Consejo de Indias) — іспанський державний заклад, що існував у XVIXIX століттях. Мала виконавчу, законодавчу й судову владу в американських і філіппінських колоніях.

Історія та функції[ред. | ред. код]

Із розширенням іспанських володінь виникла потреба в новому органі, що був створений за зразком Ради Кастилії. На початку XVI століття був утворений комітет Індій (ісп. Junta de Indias), якому були передані повноваження в справі колоній, які частково належали до цього до повноважень севільської Каса-де-Контратасьйон. 1524 року комітет було перейменовано на Раду Індій.

У XVII столітті Рада сягнула свого розквіту, а 1680 року було кодекс законів про Індії, що регулював усі царини життя колоній. У той період Рада планувала та пропонувала королю варіанти розвитку торгівлі й відносин з корінними народами, створювала нові віце-королівства й губернії, висувала кандидатів на посади колоніальних адміністраторів, регулювала потік пасажирів, які прямували до Америки, затверджувала відправку до колоній книжок, розробляла стратегії військових дій тощо. Окрім того, Рада була найвищою судовою інстанцією.

У XVIII столітті повноваження Ради почали скорочуватись. 1714 року було утворено секретаріат з морських та індійських справ, 1764 — секретаріат з управління Індіями. У XIX столітті Раду було ліквідовано Кадіськими кортесами (1809). Однак, 1810 року Раду було відновлено Фернандо VII й остаточно ліквідовано 1834 після розпаду колоніальної імперії.

Головним спадком діяльності Ради є Головний Архів Індій — найважливіше зібрання матеріалів з історії Латинської Америки.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Совет по делам Индий // Большая советская энциклопедия : в 30 т. / гл. ред. А. М. Прохоров. — 3-е изд. — М. : «Советская энциклопедия», 1969—1978. (рос.).