Риба (їжа)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Голець, запечений з лимоном

Риба — м'ясо риб, а також страва, приготовлена з м'яса цієї тварини[1].

Склад[ред. | ред. код]

Риба в основному складається з води (53-89 %), білків (7-23 %) і жирів (2-34 %)[2]. За вмістом білку риба не поступається м'ясу, а деякі її види навіть перевершують м'ясо. Жири, що входять до складу риби, і основу яких — до 86 % — складають ненасичені кислоти[3], легше засвоюються організмом[4]. Крім того, риба містить багато вітамінів (включно з A, D, E у риб'ячому жирі), мікро і макроелементів[3].

Склад риби визначається її породою, статтю, віком, періодом життєвого циклу, фізіологічним станом і тією частиною риби, яка піддається аналізу. Наприклад, жири концентруються в печінці та інших внутрішніх органах, голові, під шкірою, в кістках, між м'язів. Окремою характеристикою є наявність кісток у міжм'язовому просторі, яка може для різних риб варіюватися від відсутності до кількості, що вимагає особливої ​​кулінарної обробки[2][3].

Класифікація[ред. | ред. код]

За місцем проживання промислова риба ділиться на прісноводну (прохідну) і морську. При цьому розрізняються три кольори рибного м'яса: білий (біла риба), червоний або рожевий (червона риба) і бурий. За смаковими якостями м'ясо прісноводних і прохідних риб вважається більш цінним, ніж морських[3], хоча склад останніх відрізняється більшою збалансованістю[2].

За жирністю риба ділиться на худу (вміст жиру до 2 %), середньої жирності (від 2 до 8 %), жирну (від 8 до 15 %) й особливо жирну (понад 15 %)[2].

Рибна промисловість[ред. | ред. код]

До кінця XX століття основним джерелом риби був рибний промисел, проте останнім часом набирає популярності штучне розведення й утримання риби. Виробництво риби на рибних фермах у 2013 році перевершило виробництво яловичини[5].

Вживання риби в піст[ред. | ред. код]

Під час Великого посту — найдовшого й найсуворішого з усіх православних постів — вірянам необхідно відмовитися від вживання всіх продуктів тваринного походження, включно з рибою. Виняток становлять Благовіщення і Вербна неділя, коли вживання риби і морепродуктів є допустимим[6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Словник української мови: в 11 томах. 1977. с. 526 — Том 8.
  2. а б в г Пищевая ценность рыбы и нерыбных гидробионтов. Энциклопедия Экономиста.
  3. а б в г Рыба и её пищевая ценность. Архів оригіналу за 23 грудня 2014. Процитовано 29 березня 2016.
  4. Книга о вкусной и здоровой пище, 1954.
  5. Те, кого приручили // Кот Шрёдингера : журнал. — № 1.
  6. Які продукти можна їсти в піст. Архів оригіналу за 23 березня 2016. Процитовано 29 березня 2016.