Роберт Московіц

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роберт Московіц
Robert Moskowitz
Народження 20 червня 1935(1935-06-20)[1][2][…]
Бруклін, Нью-Йорк, Нью-Йорк, США[4]
Смерть 24 березня 2024(2024-03-24)[5] (88 років)
  Мангеттен, Нью-Йорк, Нью-Йорк, США[5]
(хвороба Паркінсона[5])
Країна  США[6]
Жанр живопис
Діяльність художник
Роботи в колекції Національна галерея мистецтв[7], Музей сучасного мистецтва (Нью-Йорк)[8], Галерея мистецтв Коркоран, Художня галерея Єльського університету, Музей американського мистецтва Вітні, Детройтський інститут мистецтв, Художня галерея Олбрайт-Ноксd, Смітсонівський музей американського мистецтва[9], Hessel Museum of Artd[10] і Print Collectiond[11]
Нагороди

Грант Ґуґґенгайма

Римська премія[d]


Роберт Московіц (англ. Robert Moskowitz; 20 червня 1935, Нью-Йорк — 24 березня 2001, там само) — американський художник. Отримав визнання у 1960-х роках. Його творчість об'єднує елементи абстрактного експресіонізму, мінімалізму та поп-арту.

На початку творчої кар'єри перебував під впливом Джаспера Джонса та Роберта Раушенберга. Також його творчість можна охарактеризувати як щось середнє між абстрактним експресіонізмом нью-йоркської школи та новим образним живописом середини 1970-х років. У 1956 році почав вивчати мистецтво в Інституті Пратта в Брукліні, де навчався в Адольфа Готліба. Здійснив подорож по Європи у 1959 році, під час якої зустрів британського художника Гвайтера Ірвіна. За його порадою переїхав до художньої комуни під Лондон, де орендував першу свою студію. На перші серйозні роботи Московіца надихнуло вікно в новій студії. Беручи до уваги уроки, які він взяв з творчості Джаспера Джонса, Роберта Раушенберга та Марселя Дюшана, Московіц почав поміщати готові об'єкти, такі як фіранка, прямо на свій живопис. Ця робота була включена в виставку «Мистецтво ассамбляжу» (англ. Art of Assemblage), організовану в 1961 році в Музеї сучасного мистецтва, яка також включала роботи Пікассо, Жоржа Брака, Джозефа Корнелла, Роберта Раушенбера та інших впливових художників. Роботи цього періоду, переважно колажний живопис, були виставлені на персональній виставці художника в Галереї Лео Кастеллі в 1962 році, між персональними виставками Роя Ліхтенштейна та Френка Стелли.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]